Ρουμανία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πώς είναι το σχολείο στη Ρουμανία;

Στη Ρουμανία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών και αρχικά παρακολουθούν ένα είδος προπαρασκευαστικής τάξης, την Clasa Pregătitoare. Στο ρουμανικό σχολικό σύστημα, το δημοτικό σχολείο διαρκεί στη συνέχεια τέσσερα χρόνια και ακολουθείται από άλλα τέσσερα χρόνια στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρουμανία καλύπτει τις τάξεις 9 έως 12 ή 9 έως 13. Οι σπουδές στο Ανώτερο Γυμνάσιο διαρκούν 4 χρόνια με 2 υποχρεωτικά έτη, δηλαδή την 9η και 10η τάξη, και 2 μη υποχρεωτικές τάξεις, την 11η και 12η. Στη Ρουμανία υπάρχουν επίσης επαγγελματικά λύκεια και τεχνικά λύκεια. Τα τεχνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση, ενώ τα επαγγελματικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Υπάρχει και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 4 ετών, η οποία είναι προαιρετική αλλά οδηγεί στην τριτοβάθμια.

Στα πρώτα τέσσερα χρόνια του σχολείου υπάρχουν μόνο τέσσερις βαθμοί : το FB είναι η συντομογραφία του Foarte bine και σημαίνει πολύ καλό, το B είναι καλό, το S είναι ικανοποιητικό και το N/I είναι αποτυχημένο. Από την πέμπτη τάξη και μετά υπάρχουν οι βαθμοί 1 έως 10, με το 10 να είναι ο καλύτερος βαθμός. Χρειάζεστε τουλάχιστον ένα 5 για να περάσετε ένα τεστ.

Το σχολικό έτος αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου και λήγει στα μέσα Ιουνίου του επόμενου έτους. Έτσι, οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν τρεις μήνες! Πριν από τις ανοιξιάτικες διακοπές, υπάρχει μια εβδομάδα ειδικών δραστηριοτήτων στο σχολείο με εκδρομές, διαγωνισμούς και παραστάσεις.

Πολλά σχολεία στις πόλεις λειτουργούν σε βάρδιες. Επειδή οι μαθητές είναι περισσότεροι από τις αίθουσες, κάποιοι πηγαίνουν στο σχολείο το πρωί και άλλοι το απόγευμα. Ένα σχολικό μάθημα διαρκεί 50 λεπτά και ακολουθεί ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Τους χειμερινούς μήνες, αυτό μειώνεται σε ορισμένα μέρη σε 45 λεπτά μάθημα και ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, ώστε τα παιδιά να επιστρέφουν νωρίτερα στο σπίτι.

Στην πραγματικότητα δεν πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο. Μόνο 88 στα 100 παιδιά ξεκινούν το σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι το 12% δεν πηγαίνει στο σχολείο. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, με εννέα στα 100 να μην τελειώνουν την 8η τάξη. Πρόκειται σχεδόν πάντα για παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο. Αν ζείτε σε ένα απομακρυσμένο χωριό, μπορεί να χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά χιλιόμετρα για να πάτε στο σχολείο, επειδή δεν υπάρχει λεωφορείο. Τα αγροτικά σχολεία είναι επίσης συχνά σε πολύ κακή κατάσταση.

Οι δάσκαλοι κερδίζουν πολύ λίγα χρήματα, γι' αυτό και το επάγγελμα δεν είναι πολύ δημοφιλές. Πολλοί δάσκαλοι δεν έχουν οι ίδιοι καλή εκπαίδευση.

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στη Ρουμανία;

Τα κορίτσια στη Ρουμανία ονομάζονται συχνά Sofia, Amelia, Anastasia, Maria, Victoria, Daria, Eva, Alexandra, Evelina και Andreea.

Τα πιο συνηθισμένα πρώτα ονόματα για τα νεογέννητα αγόρια είναι David, Matei, Bogdan, Maxim, Alexandru, Damian, Daniel, Artiom, Ion και Gabriel.

Το πιο συνηθισμένο επώνυμο στη Ρουμανία είναι Popa, ακολουθούμενο από τα Popescu, Pop, Radu, Dumitru και Stan.

Η σκληρή γενιά της Ρουμανίας: Τα παιδιά που «εγκαταλείφθηκαν», παίρνουν μπρος | Balkan InsightΠώς τα πάνε τα παιδιά στη Ρουμανία;

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στη Ρουμανία ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το ποσοστό των φτωχών οικογενειών είναι ιδιαίτερα υψηλό στις αγροτικές περιοχές, ιδίως μεταξύ των Ρομά. Συχνά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να τα ταΐσουν ή να αγοράσουν καινούργια ρούχα.

Στις αγροτικές περιοχές, πολλά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τεχνολογία. Δεν έχουν smartphones ή tablets. Τα παιδιά βρίσκονται πολύ έξω. Τους αρέσει να κάνουν βόλτα με το ποδήλατό τους, να κάνουν βόλτες στο δάσος, να χορεύουν και να συναναστρέφονται με τους φίλους τους.

Αλλά κάποια παιδιά δεν τα πάνε τόσο καλά. Πρέπει να βοηθούν τους γονείς τους στα χωράφια, για παράδειγμα στη συγκομιδή. Έτσι, κάνουν παιδική εργασία. Ορισμένοι γονείς πίνουν πολύ αλκοόλ ή χτυπούν τα παιδιά τους.

Μερικές φορές ο πατέρας ή η μητέρα, ή ακόμα και οι δύο γονείς, φεύγουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν χρήματα. Τα παιδιά αυτά αφήνονται τότε να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Κάποια από αυτά τα παιδιά τα φροντίζουν στη συνέχεια οι παππούδες ή οι γείτονές τους, ενώ άλλα ζουν εντελώς μόνα τους.

Χιλιάδες "ορφανά του Τσαουσέσκου" μεγάλωσαν με ξυλοδαρμούς, σε σεντόνια γεμάτα ούρα. Πώς ένα διάταγμα του Τσαουσέσκου δημιούργησε χιλιάδες ορφανά παιδιά και θανάτους γυναικών. Συγκλονιστικές περιγραφές - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥΤουλάχιστον τα τρομερά παιδικά ιδρύματα από την εποχή της δικτατορίας του Τσαουσέσκου δεν υπάρχουν πλέον. Τότε, τα παιδιά στα ορφανοτροφεία ήταν πολύ παραμελημένα. Αυτό αποκαλύφθηκε το 1990. Στο ορφανοτροφείο Cighid κοντά στην Οραντέα στη δυτική Ρουμανία, για παράδειγμα, τα παιδιά ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Παιδιά του δρόμου στη ΡουμανίαΗμερίδα Άρσις: Δεν είναι "παιδιά των φαναριών", είναι μόνο παιδιά | News 24/7

Πολλά παιδιά ζουν στους δρόμους στη Ρουμανία. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός. Τα παιδιά αυτά ζουν στους υπονόμους, σε εργοτάξια ή σε υπόγειους σταθμούς. Είναι βρώμικα, δεν έχουν παπούτσια και φορούν σκισμένα ρούχα. Πολλά είναι άρρωστα. Για να επιβιώσουν, ζητιανεύουν ή κλέβουν. Άλλα περιμένουν στα φανάρια τα αυτοκίνητα που περιμένουν και καθαρίζουν τα παράθυρα με την ελπίδα να πάρουν κάποια χρήματα γι' αυτό.

Leave a Reply