Ρουμανία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Ρουμανία;

Η Ρουμανία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά συνορεύει επίσης με την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη. Έχει χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Συνεπώς, η Ρουμανία έχει πέντε γειτονικές χώρες. Τα σύνορα με την Ουκρανία διακόπτονται από τη Μολδαβία, οπότε υπάρχουν ένα βόρειο και ένα νότιο σύνορο με την Ουκρανία. Στα νότια, ο Δούναβης είναι ο συνοριακός ποταμός με τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Στα ανατολικά, η Ρουμανία απέχει 225 χιλιόμετρα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα βουνά της Ρουμανίας είναι σαφώς αναγνωρίσιμα σε αυτόν τον χάρτη. Μπορείτε επίσης να δείτε πού βρίσκεται το Βουκουρέστι και οι γειτονικές χώρες.

Πώς είναι στη Ρουμανία;

Το τοπίο της Ρουμανίας χαρακτηρίζεται κυρίως από τα Καρπάθια Όρη. Αυτή η οροσειρά διατρέχει το κέντρο της Ρουμανίας. Επειδή εκτείνεται σε τόξο, είναι επίσης γνωστή ως τόξο των Καρπαθίων. Το ανατολικό και το νότιο τμήμα της, τα Ανατολικά και τα Νότια Καρπάθια, βρίσκονται στη Ρουμανία.

Τα βουνά Apuseni υψώνονται στα δυτικά. Μεταξύ των Καρπαθίων και των Ορέων Apuseni βρίσκεται η Τρανσυλβανική Πεδιάδα.

Στα δυτικά των βουνών Apuseni βρίσκεται η πεδιάδα της Παννονίας, η οποία ανήκει κυρίως στην Ουγγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία. Στα νότια και ανατολικά βρίσκεται η πεδιάδα της Βλαχίας (μερικές φορές ονομάζεται επίσης Ρουμανική πεδιάδα).

Καρπάθια Όρη

Τα Καρπάθια

Τα Καρπάθια καταλαμβάνουν το κέντρο της Ρουμανίας. Τα Ανατολικά και τα Νότια Καρπάθια σχηματίζουν εδώ ένα τόξο. Μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα στον παραπάνω χάρτη. Τα Ανατολικά Καρπάθια χωρίζουν τις ιστορικές περιοχές της Τρανσυλβανίας (στα δυτικά) και της Μολδαβίας (στα ανατολικά).

Τα Νότια Καρπάθια είναι επίσης γνωστά ως Τρανσυλβανικές Άλπεις. Με τη σειρά τους χωρίζουν την Τρανσυλβανία από τη Βλαχία στα νοτιοανατολικά. Το ψηλότερο βουνό της Ρουμανίας, το ύψους 2544 μέτρων Μολδοβάνου, βρίσκεται στα Νότια Καρπάθια.

Οι Σιδηρές πύλες του Δούναβη κατά την χειμερινή περίοδο.

Ο Δούναβης

Ο Δούναβης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ρουμανίας. Εισέρχεται από τη Σερβία στη Ρουμανία μέσω της "Σιδηρές Πύλες". Πρόκειται για ένα στενό σημείο όπου ο Δούναβης γίνεται πολύ στενός. Εδώ ρέει μέσα από μια στενή κοιλάδα μέσα από τα Καρπάθια Όρη. Στη συνέχεια σχηματίζει τα σύνορα με τη Σερβία και τέλος με τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια στρέφεται βόρεια προς τη Ρουμανία και σχηματίζει το Δέλτα του Δούναβη με τρεις εκβολές. Οι βόρειες εκβολές ρέουν ως συνοριακός ποταμός προς την Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Δούναβης εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τριών εκβολών του.

Ιστορικές περιοχές στη Ρουμανία

Οι τρεις μεγάλες ιστορικές περιφέρειες της Ρουμανίας ήταν πρώην πριγκιπάτα που στη συνέχεια συγχωνεύτηκαν. Αυτές ήταν η Τρανσυλβανία, η Βλαχία και η Μολδαβία. Σήμερα, η Τρανσυλβανία βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Η Βλαχία βρίσκεται στα νότια της Ρουμανίας. Η περιοχή της Μολδαβίας βρίσκεται στα ανατολικά και συνορεύει με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ιστορικά, η περιοχή αυτή είναι επίσης γνωστή ως Βεσσαραβία (ιστορική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης που οριοθετείται από τους ποταμούς Δνείστερο ανατολικά και Προύθο δυτικά).

Υπάρχουν επίσης μικρότερες περιοχές. Στα δυτικά βρίσκονται το Βανάτο (ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, που σήμερα μοιράζεται σε τρεις χώρες: το ανατολικό τμήμα βρίσκεται στη δυτική Ρουμανία, το δυτικό τμήμα στη βορειοανατολική Σερβία και ένα μικρό βόρειο τμήμα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουγγαρία) και η περιοχή Κρισάνα (ιστορική περιοχή στη βορειοδυτική Ρουμανία, που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Κρις), οι οποίες εκτείνονται στις γειτονικές χώρες. Αυτό ισχύει επίσης για τις Μαραμούρες ( ιστορική και πολιτιστική περιοχή στη βόρεια Ρουμανία και τη δυτική Ουκρανία) στα βορειοδυτικά και τη Βουκοβίνα ή αλλιώς Μπουκοβίνα (ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ευρώπη που σήμερα μοιράζεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, ευρισκόμενη στις βόρειες πλαγιές των Ανατολικών Καρπαθίων και στις γειτονικές πεδιάδες) στα βορειοανατολικά της Ρουμανίας, τα βόρεια τμήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία. Η Δοβρουτσά (ιστορική περιοχή της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ του Κάτω Δούναβη και της ακτής που σήμερα μοιράζεται μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρία) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ρουμανίας και επίσης στη Βουλγαρία.

Καταρράκτης Bigar
Βάλτος Moss
Ceahlau

 

 

 

 

 

 

 

Τρανσυλβανία
Maramures
Το Κάστρο του Δράκουλα στα Καρπάθια Όρη

 

 

 

 

 

 

 

Πώς είναι το κλίμα στη Ρουμανία;

Η Ρουμανία βρίσκεται στην εύκρατη κλιματική ζώνη. Τα Καρπάθια Όρη αποτελούν ένα φυσικό φράγμα μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας. Έτσι, το κλίμα εδώ και εκεί είναι αρκετά διαφορετικό.

Στην Τρανσυλβανία (το κέντρο και τα δυτικά της χώρας) εξακολουθεί να υπάρχει η επιρροή του ωκεάνιου κλίματος. Οι θερμοκρασίες δεν ποικίλλουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια ενός έτους. Επίσης, εδώ βρέχει περισσότερο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ανατολικά των Καρπαθίων (στην περιοχή της Μολδαβίας), το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Εδώ τα καλοκαίρια είναι θερμότερα και οι χειμώνες ψυχρότεροι. Στα νότια, δηλαδή στη Βλαχία, και ιδιαίτερα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, το κλίμα γίνεται μεσογειακό. Εδώ τα καλοκαίρια είναι ακόμη θερμότερα και οι βροχοπτώσεις είναι γενικά χαμηλές.

Η ποσότητα της βροχής γενικά μειώνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 11 βαθμοί στα νότια της χώρας και 8 βαθμοί στα βόρεια.

Στο Βουκουρέστι, ο Crivăț φυσάει μερικές φορές το χειμώνα. Πρόκειται για έναν ψυχρό άνεμο που φέρνει παγετό, χιόνι και καταιγίδες. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο, είναι όμορφα και ζεστά, με μέση θερμοκρασία 27 βαθμούς. Τον Ιανουάριο, ωστόσο, μπορεί να ανατριχιάσετε στους μείον 5 βαθμούς.

Πρωτεύουσα της Ρουμανίας

Παλάτι του Κοινοβουλίο

Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι το Βουκουρέστι. Στα ρουμανικά ονομάζεται București. Σύμφωνα με το μύθο, ο βοσκός Bucur ίδρυσε την πόλη. Το όνομα București σημαίνει "είσαι ευτυχισμένος".

Το Βουκουρέστι βρίσκεται στα νότια της χώρας στην περιοχή της Βλαχίας. Στο Βουκουρέστι κατοικούν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο ποταμός Νταμποβίτα ρέει μέσα από την πόλη.

Πολλά από τα κτίριά του έχουν ως πρότυπο το Παρίσι, γι' αυτό και η πόλη αναφέρεται μερικές φορές ως "Μικρό Παρίσι".

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Με 1100 δωμάτια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο, αν αναλογιστεί κανείς την έκταση στην οποία βρίσκεται. Χρονολογείται από την κομμουνιστική εποχή. Σήμερα, σε αυτό συνεδριάζει το ρουμανικό κοινοβούλιο.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση