Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Καθημερινότητα Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Η οικονομία της Ρωσίας
Η Ρωσία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους. Η οικονομική ισχύς της Ρωσίας βασίζεται σε αυτούς. Ωστόσο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκμετάλλευση αυτών των πλούσιων κοιτασμάτων: πεπαλαιωμένα εργοστάσια, υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Ειδικότερα από το 2000 και μετά, η ρωσική οικονομία γνώρισε μια ανάκαμψη, αφού αρχικά είχε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μαζί της πολλές εμπορικές σχέσεις. Η μετάβαση από την οικονομία σχεδιασμού στην οικονομία της αγοράς ήταν επίσης δύσκολη.
Το 1998 σημειώθηκε σοβαρή οικονομική κρίση. Αυτή ξεπεράστηκε όταν ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πήρε μέτρα για την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου. Τα εξωτερικά χρέη μειώθηκαν και δημιουργήθηκαν χρηματικά αποθέματα. Δημιουργήθηκαν αρκετές ειδικές οικονομικές ζώνες. Αυτές διευκολύνουν τις επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς να επενδύσουν, για παράδειγμα στη βιομηχανία ή τον τουρισμό.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 έπληξε σκληρά και τη Ρωσία, αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Η Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες από πλευράς ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Κατατάσσεται στην 11η θέση στον κόσμο.
Το 2014, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να την πείσουν να υποχωρήσει στην κρίση της Ουκρανίας. Αυτό και η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 2015 βύθισαν την οικονομία σε κρίση. Περαιτέρω κυρώσεις ακολούθησαν το 2022 μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας ήταν η Κίνα και η Γερμανία. Τώρα η Κίνα έχει διευρύνει το χάσμα, καθώς το εμπόριο με όλες τις χώρες της ΕΕ έχει πέσει κατακόρυφα λόγω των κυρώσεων. Ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας το 2022 ήταν η Τουρκία.
Φυσικοί πόροι στη Ρωσία: αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η ενεργειακή βιομηχανία έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία. Η Ρωσία παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το πωλούσε στη Δυτική Ευρώπη κυρίως μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο (2018, μετά τις ΗΠΑ) και ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου (2018, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία). Η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί μερικές φορές τη θέση ισχύος της, αυξάνοντας τις τιμές ή προμηθεύοντας λιγότερο από ό,τι χρειάζεται. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε διαμάχες με άλλες χώρες.
Ωστόσο, η εξάρτηση από την ενεργειακή βιομηχανία είναι μεγάλη και η πτώση των τιμών της παγκόσμιας αγοράς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημαίνει πάντα αμέσως μικρότερο εισόδημα. Τα δύο τρίτα των κερδών από το εξαγωγικό εμπόριο προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα.
Προκειμένου να είναι σε θέση να πωλεί περισσότερη ενέργεια στο εξωτερικό, στόχος είναι επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας στην ίδια τη Ρωσία ή η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και πυρηνική ενέργεια αντί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία στη συνέχεια πωλείται.
Προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη από τις χώρες μέσω των οποίων το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο ρέει στους πραγματικούς πελάτες (για παράδειγμα την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία), η Ρωσία έχει αναζητήσει νέες διαδρομές με την κατασκευή νέων αγωγών. Ο αγωγός φυσικού αερίου "Nord Stream" που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα λειτουργεί από το 2011. Ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Άλλοι ορυκτοί πόροι
Εκτός από το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και άλλοι φυσικοί πόροι έχουν μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, η Ρωσία διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού. Τα διαμάντια συγκαταλέγονται στους ορυκτούς πόρους, όπως και ο σίδηρος, το νικέλιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και ο άνθρακας.
Ποιο είναι το γεωργικό τρίγωνο της Ρωσίας;
Το 13% της γης της Ρωσίας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο λεγόμενο γεωργικό τρίγωνο. Το τρίγωνο σχηματίζεται από τις πόλεις της Αγίας Πετρούπολης, της Οδησσού και του Ιρκούτσκ, μεταξύ των οποίων εκτείνεται. Τίποτα δεν μπορεί να καλλιεργηθεί βόρεια του τριγώνου, επειδή εκεί κάνει πολύ κρύο και το έδαφος είναι μόνιμα παγωμένο. Το σιτάρι είναι η κύρια καλλιέργεια που καλλιεργείται στο γεωργικό τρίγωνο, καθώς και τα ζαχαρότευτλα, ο αραβόσιτος και οι ηλίανθοι.
Το έδαφος της μαύρης γης ( μαύρη γη είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος χώματος. Έλαβε την ονομασία της από τη ρωσική λέξη τσερνοζιόμ, η οποία συχνά χρησιμοποιείται και αμετάφραστη από τους ειδικούς. Το χαρακτηριστικό της μαύρης γης είναι η υψηλότατη περιεκτικότητά της σε χούμο, φωσφορικά οξέα, φωσφόρο και αμμωνία) σε μια ζώνη στη νοτιοδυτική Ρωσία είναι ιδιαίτερα εύφορο. Εκτός του τριγώνου, καλλιεργούνται φρούτα και κρασί στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο και βαμβάκι στην Κεντρική Ασία.
Η αροτραία γεωργία αντιπροσωπεύει το 36% της γεωργίας, ενώ η κτηνοτροφία το 60%. Εκτρέφονται κυρίως βοοειδή, αλλά και χοίροι, πρόβατα και κατσίκες. Ο οξύρρυγχος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αλιεία, καθώς το ρωσικό χαβιάρι δεν είναι περιζήτητο μόνο στη Ρωσία. Αυτό το χαβιάρι παρασκευάζεται από αυγά οξύρρυγχου.
Βιομηχανία στη Ρωσία
Οι κυριότεροι βιομηχανικοί τομείς της Ρωσίας είναι η μηχανολογία, η επεξεργασία μετάλλων (σίδηρος και άλλα μέταλλα, ιδίως χάλυβας και αλουμίνιο), τα χημικά, τα πετροχημικά (προϊόντα που παράγονται από φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο) και τα τρόφιμα.
Η Ρωσία διαθέτει τεράστια δάση. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία ξυλείας διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το πεύκο, το έλατο, η Πεύκη και η σημύδα παρέχουν ξυλεία.