Ρουμανία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Κάστρο του Κόμη Δράκουλα

Δράκουλας και Τρανσυλβανία

Ο Δράκουλας είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τον ιρλανδό συγγραφέα Μπραμ Στόκερ το 1897. Είναι ένας βαμπίρ που ζει σε ένα κάστρο στην Τρανσυλβανία, μια ιστορική και πολιτιστική περιοχή στην κεντρική Ρουμανία.

Ο Δράκουλας εμπνεύστηκε από την ιστορία του Βλαντ Τέπες, έναν αιμοσταγή ηγεμόνα της Βλαχίας, μιας γειτονικής περιοχής της Τρανσυλβανίας. Ο Βλαντ Τέπες ήταν γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής, γιατί βασάνιζε τα θύματά του και τα παλούκωνε για να τρομάζει τους εχθρούς του. Το παρατσούκλι του ήταν Δράκουλας, που σημαίνει γιος του δράκου, γιατί ο πατέρας του υπηρέτησε στο Τάγμα του Δράκου, μια στρατιωτική οργάνωση που αντιμετώπιζε τους Οθωμανούς.

Το κάστρο που συνδέεται με τον Δράκουλα είναι το κάστρο Μπραν, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή στα σύνορα Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Το κάστρο Μπραν κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ο Βλαντ ο Παλουκωτής είχε κάποια σχέση μαζί του, αλλά ο Μπραμ Στόκερ το επέλεξε ως την κατοικία του βαμπίρ στο μυθιστόρημά του

Oina

Oina

Η Oina είναι ένα παραδοσιακό ρουμάνικο άθλημα που μοιάζει με το μπέιζμπολ. Το άθλημα παίζεται μόνο στη Ρουμανία και έχει επίσης μια μικρή παρουσία στη Μολδαβία. Το γήπεδο που χρησιμοποιείται είναι ορθογώνιο σχήματος με διαστάσεις 70 X 32 μέτρα12.

Το άθλημα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1364, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βλάικου Βοδά2. Το 1899, ο Σπύρος Χαρέτ, ο υπουργός παιδείας, αποφάσισε ότι η Oina θα παίζεται στα σχολεία στα μαθήματα φυσικής αγωγής. Οργάνωσε το πρώτο ετήσιο πρωτάθλημα Oina. Το 2023, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ότι η Oina θα γίνει το εθνικό άθλημα της Ρουμανίας και η 9η Μαΐου θα γίνει η Εθνική Ημέρα της Oina2.

Οι κανόνες της Oina είναι αρκετά απλοί και παρόμοιοι με αυτούς του μπέιζμπολ. Το παιχνίδι παίζεται από δύο ομάδες, η κάθε μία αποτελείται από 11 παίκτες. Η μία ομάδα είναι η επιτιθέμενη και η άλλη η αμυνόμενη. Η επιτιθέμενη ομάδα προσπαθεί να χτυπήσει με ένα ξύλινο ρόπαλο μια μπάλα από δέρμα και να τρέξει γύρω από το γήπεδο, περνώντας από τέσσερα σημεία που ονομάζονται “stâlpi”. Η αμυνόμενη ομάδα προσπαθεί να πιάσει τη μπάλα και να την ρίξει στον παίκτη που τρέχει, προκειμένου να τον αποκλείσει. Η επιτιθέμενη ομάδα κερδίζει έναν πόντο για κάθε παίκτη που καταφέρνει να περάσει από όλα τα σημεία και να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Η αμυνόμενη ομάδα κερδίζει έναν πόντο για κάθε παίκτη που αποκλείει. Το παιχνίδι διαρκεί 12 γύρους, ο κάθε ένας από 15 λεπτά. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στο τέλος κερδίζει.

Η Oina έχει μεγάλη πολιτιστική σημασία για τη Ρουμανία, καθώς είναι ένα άθλημα που συνδέεται με την ιστορία, την ταυτότητα και τις παραδόσεις του ρουμανικού λαού. Η Oina αντικατοπτρίζει την αγροτική και πολεμική κληρονομιά των Ρουμάνων, καθώς και την αγάπη τους για τη φύση και την ελευθερία. Η Oina είναι επίσης ένας τρόπος ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης μεταξύ των παικτών και των θεατών.

 

calusari

Călușari

Οι Călușari προέρχονται από τη Ρουμανία, αλλά η πρακτική τους εξαπλώθηκε αργότερα και στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο χορός τους έχει μια προχριστιανική καταγωγή και σχετίζεται με τον καλτ του ήλιου, της γονιμότητας και της θεραπείας. Οι Călușari φορούν πολύχρωμα κοστούμια, με κορδέλες, κουδουνάκια και καπέλα, και χρησιμοποιούν ένα σημαία και ένα μπαστούνι ως σύμβολα. Ο χορός τους είναι πολύ εντυπωσιακός και περιλαμβάνει άλματα, χτυπήματα, στροφές και περίπλοκα σχήματα. Οι Călușari χορεύουν στην περίοδο μεταξύ της Ανάληψης του Κυρίου και των Πεντηκοστής, επισκεπτόμενοι τα χωριά και προσφέροντας προστασία και υγεία στους κατοίκους.

Ο χορός των Călușarilor συμπεριλήφθηκε το 2005 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO, ως μια μοναδική και πολύτιμη μορφή πολιτιστικής έκφρασης.

SorcovaSorcova - Wikipedia

Η Sorcova είναι ένα μικρό κλαδί ή ένα μπαστούνι που είναι διακοσμημένο με τεχνητά λουλούδια διαφορετικών χρωμάτων. Τα παιδιά το κρατούν και χτυπούν ελαφρά στην πλάτη τους γονείς ή τους γνωστούς τους, ευχόμενοι με ειδικά στιχάκια υγεία και τύχη για το νέο χρόνο. Η Sorcova λειτουργεί σαν μια μαγική ράβδος, που μπορεί να μεταδώσει δύναμη και νεότητα σε αυτόν που την δέχεται. Το όνομα Sorcova προέρχεται από τη βουλγαρική λέξη surov, που σημαίνει τρυφερό πράσινο, και αναφέρεται στο κλαδί που έβγαζε μόλις φύλλα.

Μάρτης

Την 1η Μαρτίου, οι Ρουμάνοι άντρες δίνουν στις γυναίκες ένα μικρό Μάρτη! Στα ρουμανικά, αυτό ονομάζεται Mărțișor. Ο Μάρτης είναι ένα κόκκινο και λευκό κορδόνι στο οποίο δένουν γούρια (όπως και εγώ). Μπορεί να είναι ένα πέταλο, ένα τετράφυλλο τριφύλλι ή μια καρδιά. Οι γυναίκες στη συνέχεια φορούν το Μαρτάκι για μία ή δύο εβδομάδες. Όταν βλέπουν ένα ανθισμένο δέντρο, ρίχνουν μέσα τον Μάρτη και κάνουν μια ευχή!

Leave a Reply