Η τεχνολογία δεν θα αγγίξει το επίπεδο της «πραγματικής νοημοσύνης», ούτε θα κατανοήσει πραγματικά τον κόσμο, αν δεν συνδυαστεί με ένα σώμα που θα μπορεί να αντιλαμβάνεται, να αντιδρά και να αισθάνεται το περιβάλλον του.
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που δεν είναι σε θέση να εξερευνήσει τον κόσμο και να μάθει τα όριά του, με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά καταλαβαίνουν, σταδιακά, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, θα μπορούσε να κάνει λάθη απειλητικά για τη ζωή, και να επιδιώξει τους στόχους του θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευημερία.
Moxie ένα τιρκουάζ ρομπότ ... .συνδυασμός ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου με μηχανικό σώμα ( από την Πασαντίνα της Καλιφόρνια)
Στο ύψος ενός νηπίου, το Moxie διαθέτει κεφάλι, μαλακά χέρια και ευγενικά ψηφιακά μάτια. Μέσα στο σκληρό πλαστικό σώμα του βρίσκεται ένας επεξεργαστής που τρέχει το ίδιο είδος λογισμικού με το ChatGPT και το εξελιγμένο GPT-4. Οι δημιουργοί του Moxie, στη νεοφυή επιχείρηση Embodied, χαρακτηρίζουν τη συσκευή ως «τον πρώτο ρομποτικό φίλο με Τεχνητή Νοημοσύνη στον κόσμο».
Η ιδέα για το ρομπότ γεννήθηκε το 2017. Οι εφευρέτες του Moxie θέλησαν να βοηθήσουν παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές να εξασκηθούν στη συναισθηματική αντίληψη και τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Όταν κάποιος μιλά στο Moxie, ο επεξεργαστής του μετατρέπει τον ήχο σε κείμενο και τροφοδοτεί με αυτό ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, το οποίο με τη σειρά του απαντά λεκτικά, μαζί με μία αντίστοιχη σωματική ανταπόκριση.
Τα μάτια του Moxie είναι εκφραστικά, και μπορούν να σας παρηγορήσουν για την απώλεια του σκύλου σας. Μπορεί να χαμογελάσει για να φτιάξει τη διάθεση των παιδιών πριν το σχολείο. Το ρομπότ διαθέτει επίσης αισθητήρες που δέχονται οπτικά ερεθίσματα και ανταποκρίνονται στη γλώσσα του σώματός του χρήστη. Το Moxie μιμείται και μαθαίνει από τη συμπεριφορά των γύρω του.
το ρομπότ PaLM-E
... ήταν σε θέση να δεχθεί οπτικά ερεθίσματα από το περιβάλλον του, και σε συνδυασμό πληροφορίες για τη θέση του σώματός του, να μεταφράσει τα δεδομένα σε φυσική γλώσσα.
Αυτό επέτρεψε στο ρομπότ να αναπαραστήσει με επιτυχία το σημείο που βρισκόταν στο χώρο σε σχέση με άλλα αντικείμενα και τελικά να ανοίξει ένα συρτάρι και να πάρει μια σακούλα με πατατάκια.
Στο μέλλον, ρομπότ αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να εκτελούν βασικές εργασίες χωρίς ειδικό προγραμματισμό. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να γεμίσουν το ποτήρι σας με αναψυκτικό, να σας ετοιμάσουν το μεσημεριανό σας γεύμα ή να σας σηκώσουν από το πάτωμα μετά από μια άσχημη πτώση, και όλα αυτά ανταποκρινόμενα σε απλές εντολές.
Ο Μπόγιαν Τσεν, ειδικός στη ρομποτική στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος εργάζεται για την ανάπτυξη ευφυών ρομπότ, τονίζει ότι το ανθρώπινο μυαλό – ή το μυαλό οποιουδήποτε άλλου ζώου – είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις του σώματος στον πραγματικό κόσμο, οι οποίες διαμορφώθηκαν μέσα από την εξέλιξη εκατομμυρίων ετών. Τα μωρά, για παράδειγμα, μαθαίνουν να σηκώνουν αντικείμενα πολύ πριν μάθουν να μιλούν.
Αντίθετα, το μυαλό των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύχθηκε βασισμένο αποκλειστικά στη γλώσσα και συχνά υποπίπτει σε λάθη κοινής λογικής. Του λείπει μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ του φυσικού και του θεωρητικού, λέει ο Δρ. Τσεν. «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να γεννηθεί η νοημοσύνη χωρίς την προοπτική της ενσάρκωσης».
Αναδημοσίευση από εδώ