ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ

της Εβελίνας Λιούτα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου), πρέπει να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των «φυσικών οάσεων» στην πόλη μας. Οι χώροι πράσινου, τα άλση, τα πάρκα είναι ζωτικής σημασίας μέσα στις πόλεις, αφού λειτουργούν ως χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας.

     Στα Ιωάννινα ο σημαντικότερος χώρος πρασίνου είναι το πάρκο Λιθαρίτσια, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια δενδροφυτευμένη έκταση, με πολλούς θάμνους και πλακόστρωτα δρομάκια. Διάσπαρτα στον χώρο υπάρχουν ξύλινα παγκάκια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να ξεχάσουν το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Κοντά στο πάρκο βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, έτσι, μπορεί κανείς να συνδυάσει τη βόλτα του με μια σύντομη επίσκεψη σε αυτό.

     Οι «φυσικές οάσεις» είναι απαραίτητες στις πόλεις. Όμως, πρέπει όλοι μας να μεριμνούμε και για αυτές. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη να φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου. Αλλά κι εμείς ατομικά πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και να μην το καταστρέφουμε.

Leave a Reply