Γερμανία Παιδιά και σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Ein Junge mit einer Schultüte in der Hand.Σχολείο στη Γερμανία

Στη Γερμανία, τα ομόσπονδα κρατίδια είναι υπεύθυνα για το εκπαιδευτικό σύστημα. Γι' αυτό και το σχολείο είναι λίγο διαφορετικό σε κάθε ομόσπονδο κρατίδιο. Σε όλη τη Γερμανία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών. Αλλά μερικές φορές είναι μόλις πέντε ή ακόμη και επτά ετών. Συνολικά, πρέπει να πηγαίνετε στο σχολείο για τουλάχιστον εννέα χρόνια.

Το γερμανικό σχολικό σύστημα χωρίζεται σε τρεις τομείς:

πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Γερμανία περιλαμβάνει τη φοίτηση στο δημοτικό σχολείο. Με εξαίρεση το Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο, τα παιδιά παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο για τέσσερα χρόνια. Μετά από αυτό, οι μαθητές μεταβαίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

κατώτερο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Το δευτεροβάθμιο επίπεδο Ι περιλαμβάνει όλους τους τύπους σχολείων από την 5η έως τη 10η τάξη. Ανάλογα με το επίπεδο επίδοσής τους, τα παιδιά φοιτούν στο Hauptschule, στο Realschule, στο Gymnasium ή στο Gesamtschule. Σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια υπάρχουν επίσης ειδικοί τύποι σχολείων, όπως το περιφερειακό σχολείο στο Αμβούργο. Το επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης I ολοκληρώνεται μετά την 9η ή τη 10η τάξη, ανάλογα με τον τύπο του σχολείου.Eine junge Frau hat ihre Hände auf einen Stapel Bücher gelegt und lächelt.

Ανώτερη δευτεροβάθμια βαθμίδα: Η ανώτερη δευτεροβάθμια βαθμίδα αναφέρεται παραδοσιακά στην gymnasiale Oberstufe, η οποία περιλαμβάνει τις τάξεις 10 έως 12 για το Abitur μετά από 12 χρόνια και τις τάξεις 11 έως 13 για το Abitur μετά από 13 χρόνια. Η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί επίσης μέρος της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει τα επαγγελματικά κολέγια, τα εξειδικευμένα σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους άλλους τύπους επαγγελματικών σχολείων.

Τι σημαίνουν οι διάφοροι τύποι σχολείων;

Μετά την τέταρτη τάξη, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου παίρνουν χωριστούς δρόμους. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σχολείων που μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά στη συνέχεια. Ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των παιδιών, τα δημοτικά σχολεία κάνουν προτάσεις στους γονείς για το ποιο σχολείο θα πρέπει να παρακολουθήσει το παιδί τους στο μέλλον.

Οι διαφορετικοί τύποι σχολείων δεν διαφέρουν μόνο ως προς τα μαθήματα και το πρόγραμμα σπουδών, αλλά ανοίγουν και διαφορετικές επιλογές σταδιοδρομίας.

Για παράδειγμα, το Hauptschule παρέχει μια "βασική γενική εκπαίδευση". Οι μαθητές αποκτούν το απολυτήριο γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την επιτυχή ολοκλήρωση της ενάτης τάξης.

Το Realschule έχει ως στόχο να παρέχει στους μαθητές μια "διευρυμένη γενική εκπαίδευση". Προσφέρει μια σταθερή βασική εκπαίδευση που καταλήγει στο Mittlerer Reife στο τέλος του δέκατου έτους. Μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, οι μαθητές του Hauptschule και του Realschule έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια μαθητεία ή να φοιτήσουν σε μια επαγγελματική σχολή. Ωστόσο, αυτοί οι τίτλοι αποφοίτησης δεν παρέχουν στους μαθητές το δικαίωμα να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο.

Αυτό προϋποθέτει τη φοίτηση σε γυμνάσιο. Εκεί συνήθως μαθαίνεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Χαρακτηρίζεται επίσης από την εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας εκτός από τα αγγλικά, η οποία διδάσκεται από την πέμπτη τάξη και μετά. Ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο, το γυμνάσιο ολοκληρώνεται με το γενικό προσόν εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Abitur) μετά το 12ο ή 13ο έτος. Με το Abitur στην τσέπη τους, όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές για τους μαθητές για την περαιτέρω ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.

Ωστόσο, το Abitur μπορεί επίσης να αποκτηθεί σε ένα γενικό σχολείο. Το γενικό σχολείο προσφέρει τη δυνατότητα παράκαμψης του οργανωμένου σχολικού συστήματος στη Γερμανία. Εδώ, όλα τα παιδιά μαθαίνουν μαζί, ανεξάρτητα από τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Μόνο στο τέλος του δέκατου σχολικού έτους πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με το πτυχίο που θα αποκτήσει ο μαθητής. Επιπλέον, το γενικό σχολείο έχει μεγαλύτερο πρακτικό προσανατολισμό από τα περισσότερα γυμνάσια με τα υποχρεωτικά μαθήματα επαγγελματικής επιλογής.

Αυτή είναι η Τζάνα. Μαθαίνει με τους νέους της συμμαθητές πώς να πηγαίνει στο σχολείο με ασφάλεια.

Βαθμοί, σχολικό έτος και σχολική ημέρα σήμερα

Δεν υπάρχουν βαθμοί κατά τα δύο πρώτα σχολικά έτη (και σε ορισμένα σχολεία ούτε περισσότερο). Εισάγονται από το τρίτο έτος και μετά. Οι σχολικοί βαθμοί κυμαίνονται από το 1 έως το 6, με το 1 να είναι ο καλύτερος βαθμός.

Το σχολικό έτος αρχίζει μετά τις θερινές διακοπές, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Οι έλεγχοι εκδίδονται στα τέλη Ιανουαρίου και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν έξι εβδομάδες.

Η σχολική ημέρα αρχίζει συνήθως μεταξύ επτά και οκτώ και μισή το πρωί. Στο παρελθόν το σχολείο τελείωνε πάντα το μεσημέρι, αλλά σήμερα υπάρχουν και πολλά ολοήμερα σχολεία. Τα παιδιά παραμένουν τότε στο σχολείο μέχρι το απόγευμα και επίσης τρώνε εκεί το μεσημεριανό γεύμα.

Στη Γερμανία, υπάρχει πάντα μια αίθουσα διδασκαλίας. Εκεί έρχονται οι δάσκαλοι για να διδάξουν. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα σε άλλες χώρες, όπου οι μαθητές αλλάζουν αίθουσα σε κάθε μάθημα. Αργότερα, όμως, υπάρχουν και εξειδικευμένες αίθουσες στα σχολεία μας όπου πηγαίνουν οι μαθητές, για παράδειγμα για χημεία ή μουσική.

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στη Γερμανία; Τα πιο δημοφιλή μικρά ονόματα!

Τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 2022 ονομάστηκαν συχνότερα Emilia, Mia ή Sophia από τους γονείς τους. Ακολουθούσαν σε δημοτικότητα τα Emma, Hannah, Lina, Mila, Ella, Leni και Clara.

Το 2016, η σειρά εξακολουθούσε να είναι η εξής: Marie, Sophie ή Sophia, Maria, Emma, Emilia, Mia, Anna, Hanna και Johanna.

Για τα αγόρια, το Noah ήταν το πιο δημοφιλές πρώτο όνομα στη Γερμανία το 2022. Ακολουθούσαν τα Matteo, Elias, Finn, Leon, Theo, Paul, Emil, Henry και Ben.

Ο Elias ήταν το πιο δημοφιλές βρεφικό όνομα το 2016, ακολουθούμενος από τους Alexander, Maximilian, Paul, Leon, Louis, Ben, Jonas, Noah και Luca.

Το 2016, τα μωρά στη Γερμανία ονομάστηκαν επίσης Fips, Twain, Miracle ή Blade. Αυτά εγκρίθηκαν από τις αρχές ως πρώτα ονόματα. Ωστόσο, υπάρχουν και λέξεις που απορρίπτονται ως ονόματα. Τα Elder, Urmel και Bandito, για παράδειγμα, δεν επιτρεπόταν να δοθούν σε μωρά, παρόλο που οι γονείς το ήθελαν.

Ένα νέο όνομα της μόδας για το 2022 φαίνεται να είναι το Nelio. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σημαντικές περιφερειακές διαφορές. Για παράδειγμα, τα Kurt και Erwin είναι πιο δημοφιλή στη Σαξονία από ό,τι σε άλλες περιοχές. Στο βορρά, οι άνθρωποι αγαπούν τα σκανδιναβικά ονόματα, ενώ οι τάσεις είναι πιο αργές στο νότο και τα παλιά ονόματα διαρκούν περισσότερο εκεί. Το 2022 εγκρίθηκαν ως παιδικά ονόματα τα Princess και Polyxeni για τα κορίτσια και τα Kuba και Colt για τα αγόρια.

Και τι γίνεται με τα επώνυμα; Πολλά επώνυμα ανάγονται σε επαγγελματικά ονόματα. Τα πιο συνηθισμένα επώνυμα στη Γερμανία είναι τα Müller, Schmidt, Schneider, Fischer και Weber. Ακολουθεί το Meyer. Αν πάρετε όλες τις γραφές των Schmidt (Schmid, Schmitt κ.λπ.) και Meyer (Meier, Maier) μαζί, ωστόσο, αυτές οι δύο θα ήταν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Αυτά τα παιδιά φορούν παραδοσιακή βαυαρική φορεσιά

Πόσα παιδιά ζουν στη Γερμανία;

Το 13,7% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι κάτω των 14 ετών. Αυτό δεν είναι πολύ σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια παιδιά. Και είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτό είναι υπέροχο!
Και πώς ζουν τα παιδιά στη Γερμανία;

Κάποια παιδιά ζουν στην εξοχή, άλλα στην πόλη. Κάποια έχουν αδέρφια, άλλα όχι. Παρεμπιπτόντως, το 25% δεν έχει καθόλου αδέλφια, το 48% έχει έναν αδελφό ή μια αδελφή, το 19% έχει δύο αδέλφια και το 8% έχει τρία ή περισσότερα.

Κάποια παιδιά ζουν με τους γονείς τους, άλλα με έναν μόνο γονέα, άλλα σε οικογένειες συνονθύλευμα με έναν γονέα και τον νέο σύντροφο της μητέρας και του πατέρα καθώς και με ετεροθαλή αδέλφια.

Πολλά παιδιά έχουν κάποιο αθλητικό χόμπι. Παίζουν ποδόσφαιρο ή χάντμπολ, χορεύουν, κολυμπούν, κάνουν σκι, τένις ή τζούντο. Άλλα μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο, όπως φλογέρα, πιάνο, κιθάρα ή βιολί. Οι οικογένειες συχνά κάνουν πράγματα μαζί το Σαββατοκύριακο. Πηγαίνουν στο λούνα παρκ, στο καλοκαιρινό έλκηθρο, στην παιδική χαρά ή ίσως σε ένα μουσείο. Στο σπίτι, πολλά παιδιά απολαμβάνουν να παίζουν στον υπολογιστή. Πολλά έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα smartphone. Φυσικά, τα παιδιά πηγαίνουν και στο σχολείο.

Leave a Reply