Γερμανία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Εδώ φυτρώνουν έλατα. Είναι από τα πιο συνηθισμένα δέντρα στη Γερμανία.

Φύση στη Γερμανία

Το 32% της έκτασης της Γερμανίας καλύπτεται από δάση. Τα πιο συνηθισμένα δέντρα είναι τα έλατα, ακολουθούμενα από τα πεύκα, τις χάλκινες οξιές και τις βελανιδιές. Περίπου το 50 τοις εκατό της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν χωράφια και βοσκοτόπια. Εκεί φυτρώνουν διαφορετικά φυτά και ζουν διαφορετικά ζώα από ό,τι στο δάσος ή κατά μήκος λιμνών, ποταμών και ρεμάτων.

Άλλα μπορούν να βρεθούν σε βάλτους, έλη και βουνά. Οι Άλπεις έχουν τη δική τους χλωρίδα και πανίδα. Για την προστασία της φύσης έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμα εθνικά πάρκα και καταφύγια. Το 2013 καταμετρήθηκαν στη Γερμανία 10.300 είδη φυτών και 14.400 είδη μυκήτων.

 

Ποια ζώα ζουν στη Γερμανία;

Αυτή η πεταλούδα ονομάζεται μικρή αλεπού. Μαζί με τα σκαθάρια, τις αράχνες, τις λιβελούλες και πολλά άλλα, είναι ένα από τα έντομα της χώρας

Στη Γερμανία έχουν καταμετρηθεί 48.000 είδη ζώων. Από αυτά, τα 30.000 είναι έντομα. Τα θηλαστικά, από την άλλη πλευρά, απαντώνται μόνο σε 104 είδη, ενώ τα πουλιά σε 328. Εδώ ζουν 21 είδη αμφίβιων. Σε αυτά περιλαμβάνονται σαλαμάνδρες, φρύνοι, βάτραχοι, τρίτωνες και φρύνοι. Υπάρχουν 14 είδη ερπετών. Πρόκειται για σαύρες, χελώνες και φίδια.

Αυτό το ελάφι είναι ακόμα παιδί.

Δυστυχώς, πολλά είδη ζώων στη Γερμανία απειλούνται με εξαφάνιση. Βρίσκονται στον "Κόκκινο Κατάλογο". Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει ζώα που δεν είναι πλέον τόσο κοινά. Ο βιότοπος αυτών των ζώων εξαφανίζεται εδώ και δεκαετίες. Τα δάση έχουν κοπεί, οι βάλτοι έχουν αποξηρανθεί και τα ποτάμια έχουν εξομαλυνθεί. Στη γεωργία έχουν χρησιμοποιηθεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερα είδη ζώων και φυτών έχουν εξαφανιστεί. Το ένα τρίτο των ειδών που απαντώνται στη Γερμανία περιλαμβάνονται σε αυτόν τον Κόκκινο Κατάλογο!

Ζώα στο γερμανικό δάσος

Τα περισσότερα είδη θηλαστικών στη Γερμανία ζουν στο δάσος. Αυτά περιλαμβάνουν ζαρκάδια, ελάφια, κουνάβια, αγριογούρουνα, λύγκες και αλεπούδες. Μεγάλα ζώα, όπως οι καφέ αρκούδες και οι βίσονες, εξαλείφθηκαν σε παλαιότερες εποχές. Οι βίσονες έχουν επανεισαχθεί στο Rothaargebirge, ενώ οι λύκοι έρχονται μερικές φορές στη Γερμανία από την Πολωνία ή την Τσεχική Δημοκρατία. Ειδικά για τους λύκους διεξάγεται έντονη συζήτηση. Κάποιοι χαίρονται για την επιστροφή αυτού του είδους, άλλοι το θεωρούν απειλή για ανθρώπους και ζώα.

Βίσονας
Λύκος
Ευρασιατικός λύγκας

 

 

 

 

 

 

 

Πουλιά στη Γερμανία

Τα πουλιά πετούν στη Γερμανία σε μεγάλους αριθμούς. Στις ακτές, υπάρχουν θαλασσοπούλια όπως γλάροι και τώρα και πάλι θαλασσαετοί. Οι γερακίνες και τα γεράκια είναι τα πιο συνηθισμένα αρπακτικά πουλιά. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν Ψαλιδιάρηδες. Ο χρυσαετός, από την άλλη πλευρά, συναντάται μόνο στις Άλπεις.

Γερακίνα στη Γερμανία

Οι γερανοί μπορούν να παρατηρηθούν σε μεγάλους αριθμούς στο Darß στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Λευκοί πελαργοί στη φωλιά του πελαργού

Πολλά πουλιά έχουν επίσης ακολουθήσει τους ανθρώπους στις πόλεις. Θα συναντήσετε περιστέρια, κοτσύφια, σπουργίτια, γλαρόνια και κοράκια. Μπορεί επίσης δείτε κοκκινολαίμηδες και δρυοκολάπτες. Γνωρίζατε ότι ακόμη και τα φλαμίνγκο ζουν στη Γερμανία, όχι σε ζωολογικό κήπο αλλά στη φύση; Περίπου 40 από αυτά αναπαράγονται στο Zwillbrocker Venn στα σύνορα με τις Κάτω Χώρες.

Η Γερμανία φιλοξενεί επίσης όλα τα είδη των μεταναστευτικών πουλιών. Το φθινόπωρο μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές, κυρίως στην Αφρική. Στη συνέχεια επιστρέφουν την άνοιξη. Στα αποδημητικά πουλιά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι λευκοί πελαργοί. Διανύουν 4600 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους! Χρειάζονται μόνο περίπου τρεις εβδομάδες για να το κάνουν αυτό. Οι λευκοί πελαργοί πετούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς εκμεταλλεύονται τον θερμό αέρα που ανεβαίνει. Άλλα αποδημητικά πουλιά είναι η γκρίζα χήνα και ο γερανός. Τους αρέσει να σχηματίζουν σχηματισμούς "V" όταν πετούν. Το πουλί που πετάει μπροστά αλλάζει τακτικά - αυτό εξοικονομεί ενέργεια.

Ψαλιδιάρης
Χρυσαετός
θαλασσαετός

 

 

 

 

 

 

 

 

ενυδρίδα

Ζώα μέσα και κοντά στο νερό

Κάστορας

Οι κάστορες και οι ενυδρίδες μπορούν να βρεθούν στα έλη. Μετά από μια απότομη μείωση του αριθμού τους, τώρα αυξάνονται και πάλι. Οι φώκιες ζουν στις ακτές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας. Οι φάλαινες του λιμανιού και άλλα επτά είδη φαλαινών κολυμπούν πιο μακριά.

 

 

 

 

Νέα στη Γερμανία

Ορισμένα είδη ζώων ζουν στη Γερμανία δεν προέρχονταν αρχικά από εκεί. Είτε οι άνθρωποι τα έφεραν μαζί τους, μερικές φορές ακούσια, για παράδειγμα στις αποσκευές των πτήσεων, είτε μετανάστευσαν από άλλες χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ρακούν, το οποίο στην πραγματικότητα ζει στη Βόρεια Αμερική και δραπέτευσε από κλουβιά ή εγκαταλείφθηκε τον 20ό αιώνα.

Άλλα ζώα που ήρθαν από το εξωτερικό  είναι ο Δακτυλιοειδής παπαγάλος. Και αυτός δραπέτευσε από την αιχμαλωσία και εξαπλώθηκε. Οι Δακτυλιοειδείς παπαγάλοι ζουν κυρίως κατά μήκος του Ρήνου, για παράδειγμα στην Κολωνία, το Ντίσελντορφ και το Βορμς, αλλά και στη Χαϊδελβέργη και τη Φρανκφούρτη. Άλλα τέτοια ζώα είναι ο σκύλος ρακούν και η Ποταμοκαραβίδα της Αμερικής.

Ρακούν
Δακτυλιοειδής παπαγάλος
σκύλος ρακούν
Ποταμοκαραβίδα της Αμερικής

 

 

 

 

 

 

Ενδημικά στη Γερμανία - ποια ζώα υπάρχουν μόνο στη Γερμανία;

Από τα πολλά είδη ζώων που ζουν στη Γερμανία, υπάρχουν κάποια που ζουν μόνο εκεί; Και τι γίνεται με τα φυτά; Τα είδη που απαντώνται μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή ονομάζονται ενδημικά.

Δεν φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά είναι ξεχωριστό: το βαυαρικό χόρτο με φτερά βρίσκεται μόνο στη Γερμανία.

Ορισμένες χώρες είναι πολύ πλούσιες σε είδη και έχουν επίσης πολλά τέτοια ενδημικά - η Βραζιλία, για παράδειγμα, ή η Ισπανία. Στη Γερμανία, ωστόσο, οι κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες δεν διαφέρουν τόσο πολύ από πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν μόνο λίγα ενδημικά είδη εδώ. Επιπλέον, πολλά είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση, επειδή ο βιότοπός τους καταστρέφεται και το περιβάλλον μολύνεται.

Ενδημικά φυτά έχουν βρεθεί 42 είδη. Αυτά είναι πολύ λίγα. Το βαυαρικό φτερό χόρτο, για παράδειγμα, φυτρώνει μόνο στη Γερμανία και τη Βαυαρία, και ακόμη και εκεί μόνο σε έναν βράχο κοντά στο Νόιμπουργκ στον Δούναβη.

Ένα υποείδος κάστορα απαντάται μόνο στη Γερμανία, και συγκεκριμένα ο κάστορας του Έλβα.

Το μόνο ενδημικό θηλαστικό στη Γερμανία είναι πιθανώς ο κάστορας του Έλβα. Αυτό το υποείδος κάστορα ζει στον Έλβα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Επειδή διώχθηκε για πολλές δεκαετίες, απειλήθηκε και με εξαφάνιση. Στη συνέχεια επανεντάχθηκε και αρκετές χιλιάδες κάστορες του Έλβα ζουν και πάλι στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, ο αλπικός κάστορας του Harz είναι πιθανότατα εξαφανισμένος.

Έντεκα είδη ψαριών είναι επίσης ενδημικά, όπως για παράδειγμα η βεντέτα στη λίμνη Drewitz, η λουκίνα βεντέτα σε μια λίμνη στο Μεκλεμβούργο και η βεντέτα Stechlin στη λίμνη Stechlin στο Βρανδεμβούργο.

Κατά τα άλλα, στη Γερμανία ενδημούν κυρίως έντομα. H πεταλούδα του Μοσέλ πετάει γύρω από την κοιλάδα του Μοσέλ. Ένα υποείδος της δίπλουρα και ένα από τους πόδουρους είναι επίσης ενδημικά και ανήκουν στα εξάποδα (τα εξάποδα είναι υποσυνομοταξία η οποία περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών αρθρόποδων αποτελούμενη από τα έντομα καθώς και τρεις μικρότερες ομάδες αρθρόποδων). Ο γαιοσκώληκας του Μπάντεν ζει στον Μαύρο Δρυμό.

Leave a Reply