Γερμανία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Η Γερμανία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό μπορείτε να το δείτε καθαρά στο χάρτη.

Πού βρίσκεται η Γερμανία;

Εδώ μπορείτε να δείτε τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Η Γερμανία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Έχει εννέα γειτονικές χώρες. Αυτό την καθιστά τη χώρα με τις περισσότερες γειτονικές χώρες στην Ευρώπη. Αυτές είναι η Δανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες. Μπορείτε επίσης να δείτε τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας στον διπλανό χάρτη.

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

Η πλήρης ονομασία της Γερμανίας είναι "Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας". Η Γερμανία είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από 16 ομόσπονδα κρατίδια. Αυτά είναι το Σλέσβιχ-Χολστάιν, το Αμβούργο, η Βρέμη, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η Κάτω Σαξονία, το Βρανδεμβούργο, το Βερολίνο, η Σαξονία-Άνχαλτ, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Έσση, η Θουριγγία, η Σαξονία, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Σάαρλαντ, η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Βαυαρία.

Το Βερολίνο, το Αμβούργο και η Βρέμη είναι κράτη-πόλεις, αν και η Βρέμη περιλαμβάνει επίσης το Bremerhaven, το οποίο δεν αποτελεί μέρος της αστικής περιοχής. Τα μεγαλύτερα ομόσπονδα κρατίδια είναι η Βαυαρία, η Κάτω Σαξονία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη- το μικρότερο ομόσπονδο κρατίδιο είναι η Βρέμη. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ακολουθούμενη από τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η ονομασία "Ομοσπονδιακή Δημοκρατία" σημαίνει επίσης ότι η Γερμανία είναι μια δημοκρατία. Ο λαός εκλέγει ποιος πρέπει να τον κυβερνά. Δεν υπάρχει βασιλιάς ή αυτοκράτορας - αυτό ισχύει από το 1918.

Ο τοπογραφικός χάρτης δείχνει τα υψόμετρα της χώρας και επομένως και τα τοπία της Γερμανίας. Μπορείτε να δείτε καθαρά ότι ο βορράς είναι πεδινός (πράσινο) και ο νότος είναι ορεινός (καφέ). Κάντε κλικ για μεγέθυνση!

Τοπίο στη Γερμανία

Η Γερμανία έχει πολύ διαφορετικά τοπία. Η χώρα μπορεί να χωριστεί χονδρικά στη Βορειογερμανική πεδιάδα, στις χαμηλές οροσειρές και στους πρόποδες των Άλπεων. Στα βόρεια βρίσκονται οι ακτές της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ οι Άλπεις υψώνονται στα νότια.

Στη Βορειογερμανική πεδιάδα, το έδαφος είναι επίπεδο ή λοφώδες. Υπάρχουν έλη, βάλτοι και ολόκληρα λιμναία τοπία, όπως η περιοχή των λιμνών του Μεκλεμβούργου.

Το κατώφλι της χαμηλής οροσειράς χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα της χώρας. Εδώ υπάρχουν πολλές χαμηλές οροσειρές. Αυτό σημαίνει ότι τα βουνά εδώ έχουν ύψος μεταξύ 500 και 1500 μέτρων. Το Χαρζ, το Rhön, το Τάουνους, τα Όρη μεταλλεύματος, το Χούνσρουκ,  ο Μαύρος Δρυμός είναι μερικές από αυτές τις χαμηλές οροσειρές.

Στα νότια, οι Άλπεις υψώνονται μετά τους πρόποδες των Άλπεων. Ωστόσο, η Γερμανία διαθέτει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των υψηλών βουνών. Το υψηλότερο βουνό της Γερμανίας, το Τσούγκσπιτσε, βρίσκεται στις Άλπεις. Έχει ύψος 2962 μέτρα.

Η μεγαλύτερη απόσταση από βορρά προς νότο είναι 886 χιλιόμετρα. Η απόσταση της χώρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι στο φαρδύτερο μέρος 636 χιλιόμετρα.

Γερμανικά τοπία σε εικόνες

Το κάστρο Neuschwanstein στο Allgäu είναι ντυμένο στα λευκά.
Το Spreewald βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Ο ποταμός Spree διακλαδίζεται σημαντικά εδώ, ενώ υπάρχουν επίσης πολλά τεχνητά κανάλια. Αυτό το καθιστά ένα θαυμάσιο μέρος για κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο
Οι Άλπεις υψώνονται στο νότιο τμήμα της Γερμανίας, όπως εδώ στο Allgäu.
Το ένα τρίτο της έκτασης της Γερμανίας αποτελείται από δάση.
Θέα από τις Άλπεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έτσι φαίνεται σε ένα Hallig. Τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω σε αναχώματα για να τα προστατεύουν.

Νησιά στη Γερμανία

Η Γερμανία περιλαμβάνει πολλά νησιά. Τα νησιά της Ανατολικής Φρίσης και τα νησιά της Βόρειας Φρίσης βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα.

Τα νησιά της Ανατολικής Φρισίας περιλαμβάνουν (από ανατολικά προς δυτικά) τα Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist και Borkum.

Τα νησιά της Βόρειας Φρισίας περιλαμβάνουν το Sylt, το Föhr, το Amrum και το Pellworm. Υπάρχουν επίσης πολλά νησιά Halligen. Πρόκειται για μικρά, χαμηλά νησιά που συχνά πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Επομένως, τα σπίτια βρίσκονται σε μικρούς λόφους.

Το Χέλγκολαντ βρίσκεται επίσης στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί της Γερμανίας από την ηπειρωτική χώρα.

Το νερό ανεβαίνει και κατεβαίνει τακτικά στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό ονομάζεται παλίρροια. Το νερό ανεβαίνει στην παλίρροια και πέφτει στην άμπωτη. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερα καλά στη Θάλασσα Βάντεν . Το τοπίο που είναι ελεύθερο από νερό κατά την άμπωτη ονομάζεται επίσης λασπότοπος.

Υπάρχουν επίσης νησιά στη Βαλτική Θάλασσα. Τα μεγαλύτερα είναι το Fehmarn, το Poel, το Hiddensee, το Rügen και το Usedom

Άλλα νησιά βρίσκονται σε λίμνες. Τα πιο γνωστά είναι τα νησιά στη λίμνη Κωνσταντία (Reichenau, Mainau και Lindau) και το Herreninsel, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Chiemsee.

Κολωνία: Κρουαζιέρα στον ποταμό Ρήνο

Ποτάμια στη Γερμανία

Πολλά ποτάμια διασχίζουν τη Γερμανία. Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Ρήνος. Ρέει στα δυτικά της Γερμανίας. Έρχεται από την Ελβετία, στη συνέχεια διατρέχει 865 χιλιόμετρα μέσα στη Γερμανία ή κατά μήκος των συνόρων πριν εξαφανιστεί στις Κάτω Χώρες, όπου εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα.

Επομένως, ο Ρήνος ρέει από το νότο προς το βορρά. Το ίδιο και ο Βέσερ και ο Έλβα, οι οποίοι επίσης εκβάλλουν στη Βόρεια Θάλασσα. Ο Όντερ, που αποτελεί συνοριακό ποταμό με την Πολωνία, εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Δούναβης ρέει στα νότια της Γερμανίας. Έχει τις πηγές του στη Γερμανία και στη συνέχεια ρέει ανατολικά προς την Αυστρία. Διατρέχει συνολικά δέκα χώρες πριν εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπάρχουν περίπου 900 ποτάμια στη Γερμανία με μήκος δέκα χιλιομέτρων ή περισσότερο. Αν συμπεριλάβετε και τους ακόμη μικρότερους, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι.

 

Ένα πλοίο διασχίζει τη λίμνη Κωνσταντία

Λίμνες στη Γερμανία

Υπάρχουν επίσης πολλές λίμνες στη Γερμανία. Οι μεγαλύτερες από αυτές βρίσκονται στα νότια, στους πρόποδες των Άλπεων, και στα βόρεια, στο Χόλσταϊν της Ελβετίας και στο Μεκλεμβούργο.

Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η λίμνη της Κωνσταντίας. Ωστόσο, ανήκει επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία. Η μεγαλύτερη λίμνη που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη Γερμανία είναι η λίμνη Müritz. Αποτελεί μέρος της περιοχής των λιμνών του Μεκλεμβούργου. Η λίμνη Chiemsee είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στη Γερμανία μετά από αυτές τις δύο. Βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων.

Εκτός από τις φυσικές λίμνες, υπάρχουν και τεχνητές λίμνες. Οι λίμνες στην περιοχή Neuseenland της Λειψίας, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν σε ένα πρώην ανοιχτό ορυχείο λιγνίτη. Οι κοιλότητες που δημιουργήθηκαν από την εξόρυξη πλημμύρισαν. Τώρα μπορείτε να κολυμπήσετε εκεί και να ξαπλώσετε στην παραλία. Υπάρχουν επίσης και φράγματα. Τα νερά ενός ποταμού φράσσονται εκεί. Στη συνέχεια παράγεται ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός υδροηλεκτρικού σταθμού ή ο ταμιευτήρας χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πόσιμου νερού.

Πώς είναι το κλίμα στη Γερμανία;

Η Γερμανία βρίσκεται στην εύκρατη κλιματική ζώνη. Εδώ δεν κάνει τόσο ζέστη όσο στα υποτροπικά νότια ούτε τόσο κρύο όσο στην ψυχρή κλιματική ζώνη στα βόρεια. Ωστόσο, αν κοιτάξετε προς τα δυτικά και ανατολικά, η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε μια μεταβατική ζώνη: η Δυτική Ευρώπη έχει θαλάσσιο κλίμα, ενώ η Ανατολική Ευρώπη έχει ηπειρωτικό κλίμα.

Ένας δυτικός άνεμος πνέει συχνά υγρό αλλά και ήπιο θαλάσσιο αέρα στη Γερμανία από τον Ατλαντικό. Στις ακτές και στις γειτονικές περιοχές, οι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας και μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού είναι μικρότερες από ό,τι στα ανατολικά και νότια της χώρας. Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, τα καλοκαίρια είναι θερμότερα και οι χειμώνες ψυχρότεροι από ό,τι στο Αμβούργο.

Η μέση ετήσια μέση θερμοκρασία ξεπερνά πλέον τους 9 βαθμούς. Τον Ιανουάριο, τον ψυχρότερο μήνα, είναι κατά μέσο όρο μείον 0,5 βαθμοί, ενώ τον Ιούλιο, τον θερμότερο μήνα, είναι 16,9 βαθμοί. Κάθε χρόνο πέφτουν κατά μέσο όρο 789 χιλιοστά βροχόπτωσης και η τάση είναι αυξητική. Βροχές πέφτουν όλο το χρόνο - αλλά οι περισσότερες το καλοκαίρι.

Παρεμπιπτόντως, ο περισσότερος ήλιος λάμπει στον μακρινό βορρά. Τα νησιά Rügen και Usedom συγκαταλέγονται στις περιοχές της Γερμανίας με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Ωστόσο, ακολουθούν μέρη στο νότο, όπως το Lörrach, η Καρλσρούη και η Στουτγάρδη.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα και αξιοθέατα του Βερολίνου στη Γερμανία. Κάποτε ήταν η πύλη της πόλης του Βερολίνου και στη συνέχεια έγινε σύμβολο της γερμανικής επανένωσης.

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι το Βερολίνο. Εκεί ζουν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Το Βερολίνο βρίσκεται στα ανατολικά της Γερμανίας και είναι μια πόλη-κράτος. Οι ποταμοί Σπρέε και Χάβελ διαρρέουν την πόλη.

Κατά τη διάρκεια της διαίρεσης της Γερμανίας, το ανατολικό τμήμα της πόλης ήταν η πρωτεύουσα της ΛΔΓ, ενώ η πόλη της Βόννης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έγινε η πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Από το 1961 το Βερολίνο ήταν διαιρεμένο με ένα τείχος. Με την επανένωση το 1990, το Βερολίνο έγινε και πάλι πρωτεύουσα της ενωμένης Γερμανίας.

Το Βερολίνο θεωρείται κοσμοπολίτικη πόλη. Αποτελεί πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως πόλη μεγάλης σημασίας.

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το Βερολίνο. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στην πόλη κάθε χρόνο. Ανεβαίνουν στον πύργο της τηλεόρασης στην Alexanderplatz, επισκέπτονται τον ζωολογικό κήπο, βλέπουν τη Ράιχσταγκ (Βουλή) και την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Άλλα αξιοθέατα είναι τα ανάκτορα Σαρλότενμπουργκ, το νησί των Μουσείων, ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου, η εκκλησία μνήμης στο Ku'damm και το νησί των παγωνιών. Εκτός από πολλά μουσεία, το Βερολίνο διαθέτει επίσης πολλά θέατρα.

Πύλη του Βρανδεμβούργου
καθεδρικός ναός του Βερολίνου
κομμάτι από το τείχος
Ανάκτορα Σαρλότενμπουργκ

 

Αφήστε μια απάντηση