Δανία Ιστορία και πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Σε αυτή την πέτρα, τη Μεγάλη Πέτρα του Γέλινγκ, είναι γραμμένη η ιστορία του πώς η Δανία ενώθηκε υπό τον βασιλιά Γκορμ με ρούνους (αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών ).

Αρχαία Δανία

Οι πρώτοι άνθρωποι στη Δανία έφτασαν περίπου 10.000 π.Χ. μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Οι πρώτοι Δανοί ήταν κυνηγοί και ψαράδες της Λίθινης Εποχής. Περίπου το 4.000 π.Χ. η γεωργία εισήχθη στη Δανία. Οι πρώτοι Δανοί αγρότες χρησιμοποιούσαν πέτρινα εργαλεία και όπλα. Περίπου το 1.800 π.Χ. εισήχθη στη Δανία ο χαλκός. Οι Δανοί τεχνίτες έγιναν σύντομα ειδικοί στην κατασκευή προϊόντων από χαλκό. Μέχρι το 500 π.Χ. ο σίδηρος εισήχθη στη Δανία.

Οι Δανοί της Εποχής του Σιδήρου ήρθαν σε επαφή με τους Ρωμαίους. Πούλησαν στους Ρωμαίους εμπόρους σκλάβους, γούνες, δέρματα και κεχριμπάρι σε αντάλλαγμα για μεσογειακές πολυτέλειες. Επιπλέον, από το 200 μ.Χ. περίπου, οι Δανοί είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τους Ρούνους (μια μορφή γραφής) για επιγραφές.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δύση τον 5ο αιώνα, οι Δανοί συνέχισαν να συναλλάσσονται με το ανατολικό μισό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο έγινε γνωστό ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η Δανία υπέστη μια τρομερή επιδημία πανώλης τον 6ο αιώνα, η οποία σκότωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρόλα αυτά το εμπόριο άνθισε και τον 8ο αιώνα αναπτύχθηκαν οι πρώτοι εμπορικοί οικισμοί στη Δανία στο Χέδεπι και στο Ρίμπε.

Δανία των Βίκινγκς

Τρόμος πέρα από την θάλασσα: Η εισβολή των Βίκινγκς στην Αγγλία

Τον 9ο αιώνα, η Δανία χωρίστηκε σε διάφορα βασίλεια. Όμως, κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα, έγινε ένα.

Τον 9ο και 10ο αιώνα, οι Δανοί έκαναν επιδρομές σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Ωστόσο, ήταν κάτι περισσότερο από απλοί επιδρομείς. Οι Δανοί δημιούργησαν τις πρώτες πόλεις στην Ιρλανδία, το Λίμερικ, το Κορκ και το Δουβλίνο.

Στις αρχές του 9ου αιώνα οι Δανοί έκαναν επιδρομές σε αγγλικά μοναστήρια και πήραν ανθρώπους ως σκλάβους. Ωστόσο, στα τέλη του 9ου αιώνα στράφηκαν από τις επιδρομές στις κατακτήσεις. Το 865 οι Δανοί εισέβαλαν στην Αγγλία (η οποία ήταν τότε διαιρεμένη σε 3 βασίλεια). Το 874 παρέμεινε μόνο το νοτιότερο βασίλειο. Ωστόσο, υπό τον ηγέτη τους, τον Αλφρέδος του Ουέσσεξ ή Αλφρέδος ο Μέγας , οι Άγγλοι νίκησαν τους Δανούς το 878. Το 879 ο Αλφρέδος και ο Δανός ηγέτης Γκούθρουμ υπέγραψαν συνθήκη. Η Αγγλία μοιράστηκε μεταξύ τους, με τους Δανούς να παίρνουν το ανατολικό τμήμα. Ο Γκούθρουμ έγινε επίσης χριστιανός.

Το δανικό τμήμα της Αγγλίας ονομάστηκε Nτέινλο και κατά τις επόμενες δεκαετίες οι Άγγλοι το κατέκτησαν κομμάτι-κομμάτι. Οι Άγγλοι και οι Δανοί εγκαταστάθηκαν και συμβίωσαν ειρηνικά.

Ωστόσο, το 1002 ο Έθελρεντ ο Ανέτοιμος, βασιλιάς της Αγγλίας, διέταξε τη σφαγή των Δανών αποίκων. Μεταξύ των νεκρών ήταν και συγγενείς του Δανού βασιλιά Σβεν Α΄ ο Διχαλογένης .

Ο Σβεν έγινε βασιλιάς της Δανίας γύρω στο 985 και το 1000 κατέκτησε τη Νορβηγία. Εξοργισμένος από τη δολοφονία των συγγενών του επιτέθηκε στην Αγγλία και απαίτησε χρήματα ως αποζημίωση. Στη συνέχεια, για μερικά χρόνια, ο Σβεν απαιτούσε χρήματα για να μην επιτεθεί στην Αγγλία. Παρ' όλα αυτά, το 1013 εκδίωξε τον Άγγλο βασιλιά Έθελρεντ και έγινε βασιλιάς της Αγγλίας. Ωστόσο, πέθανε το 1014.

 Ο γιος του Κανούτος  κατέφυγε στη Δανία, φοβούμενος την εκδίκηση του Έθελρεντ. Επιπλέον, το 1015 η Νορβηγία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δανία. Ωστόσο, ο Έθελρεντ πέθανε το 1016. Ορισμένοι από τους Άγγλους ήταν πρόθυμοι να δεχτούν τον Κανούτο ως βασιλιά τους, αλλά κάποιοι εξέλεξαν έναν άνδρα που ονομαζόταν Έντμουντ Άιρονσάιντ. (Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος ) Οι δύο τους πολέμησαν για το στέμμα.

Ο Έντμουντ ηττήθηκε, αλλά ο Κανούτος του επέτρεψε να κυβερνήσει μέρος της Αγγλίας μέχρι το θάνατό του. Κατά σύμπτωση ο Έντμουντ πέθανε την ίδια χρονιά (1016). Ο Κανούτος έγινε τότε βασιλιάς της Αγγλίας καθώς και της Δανίας. Το 1028 κατέκτησε επίσης τη Νορβηγία και έγινε κυβερνήτης μιας βόρειας αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η αυτοκρατορία του δεν επέζησε για πολύ από τον θάνατό του. Η Αγγλία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1042 και η Νορβηγία το 1047.

Το 826 ένας μοναχός ονόματι Άνσγκαρ πήγε στο Χέντεμπι για να προσπαθήσει να προσηλυτίσει τους Δανούς στον χριστιανισμό, αλλά είχε μικρή επιτυχία. Ωστόσο, περίπου το 960 ο βασιλιάς Χάραλντ Μπλούτ έγινε χριστιανός και οι περισσότεροι υπήκοοί του τον ακολούθησαν.

Η Δανία στον Μεσαίωνα

Το 1047 ο Σβεν Β΄ της Δανίας ή Σβεν Έστριντσον έγινε βασιλιάς της Δανίας. Αύξησε την εξουσία του στέμματος και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Δανία χωρίστηκε σε 8 επισκοπές (περιοχές στις οποίες προΐστατο ένας επίσκοπος). Τον Σβεν Β ακολούθησαν με τη σειρά 5 από τους γιους του. Ωστόσο, το 1131 ο γιος του βασιλιά Μάγκνους Α΄ της Σουηδίας ή Μάγκνους ο Δυνατός δολοφόνησε έναν από τους συγγενείς του, τον Κουντ Λαβάρντ, φοβούμενος ότι ο Κουντ μπορεί να προσπαθήσει να διεκδικήσει μια μέρα τον θρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που κράτησε για 26 χρόνια μέχρι που ο Βαλντεμάρ, γιος του Κνουτ, έγινε βασιλιάς της Δανίας το 1157.

Ο Βαλντεμάρ πήγε σε πόλεμο με έναν λαό που ονομαζόταν Wends και ζούσε μεταξύ του ποταμού Έλβα και του ποταμού Όντερ. Το 1169 κατέλαβε ένα νησί που ονομαζόταν Ρούγκεν. Το 1184 ο γιος του Αβεσσαλώμ κατέκτησε την Πομερανία και το Μεκλεμβούργο. Τον ακολούθησε ο αδελφός του Βάλντεμαρ Β΄, γνωστός ως ο νικητής. Ο Βαλντεμάρ Β΄ ήταν φιλόδοξος και επιθυμούσε να ελέγξει όλη τη Βαλτική. Μέχρι το 1215 ήλεγχε όλα τα εδάφη μεταξύ του Έλβα και του Όντερ. Το 1219 εισέβαλε στην Εσθονία. Συνέτριψε τους Εσθονούς στη μάχη του Λιντάνις και έγινε κυβερνήτης τους.

Ωστόσο, το 1223 ο Βαλντεμάρ αιχμαλωτίστηκε από έναν Γερμανό πρίγκιπα. Απελευθερώθηκε το 1225 με τον όρο να παραδώσει όλες τις κατακτήσεις του εκτός από το Ρούγκεν και την Εσθονία (το 1346 ένας Δανός βασιλιάς, απελπισμένος για χρήματα, πούλησε την Εσθονία).

Την εποχή των Βίκινγκς η γη στη Δανία καλλιεργούνταν με το σύστημα των 2 χωραφιών. Το ένα μισό σπέρνονταν με καλλιέργειες και το άλλο μισό έμενε σε αγρανάπαυση. Τον 12ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ένα πιο προηγμένο σύστημα 3 αγρών. Η γη χωριζόταν σε 3 μεγάλα χωράφια. Το ένα σπέρνονταν με ανοιξιάτικες καλλιέργειες, το άλλο με φθινοπωρινές καλλιέργειες, ενώ το τρίτο παρέμενε σε αγρανάπαυση. Η Δανία γινόταν συνεχώς πλουσιότερη. Το εμπόριο στην περιοχή της Βαλτικής ευημερούσε και οι δανικές πόλεις γίνονταν μεγαλύτερες και σημαντικότερες. Ωστόσο, το 1349-1350 η Δανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, καταστράφηκε από τον Μαύρο Θάνατο, ο οποίος σκότωσε πιθανότατα το 1/3 του πληθυσμού.

Μαργαρίτα

Αργότερα στον αιώνα, μια κυρία ονόματι Μαργαρίτα έγινε αντιβασιλέας τόσο της Δανίας όσο και της Νορβηγίας. Το 1388 οι Σουηδοί ευγενείς επαναστάτησαν κατά του βασιλιά τους και ανακήρυξαν τη Μαργαρίτα αντιβασιλέα της Σουηδίας. Το 1389 οι στρατιώτες της αιχμαλώτισαν τον Σουηδό βασιλιά, αν και οι υποστηρικτές του άντεξαν στη Στοκχόλμη μέχρι το 1398.

Ένωση Καλμάρ

Το 1397 ο Έρικ, εγγονός της αδελφής της, στέφθηκε βασιλιάς της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας στο Κάλμαρ. Αυτή η ένωση των τριών βασιλείων ονομάστηκε Ένωση του Κάλμαρ. Πρωτεύουσά της ήταν η Κοπεγχάγη.

Ωστόσο, το 1434 ξέσπασε επανάσταση στη Σουηδία. Εξαπλώθηκε και το 1348 ο Έρικ καθαιρέθηκε από βασιλιάς της Δανίας. Το 1439 καθαιρέθηκε ως βασιλιάς της Σουηδίας και το 1442 ως βασιλιάς της Νορβηγίας. Το 1440 αντικαταστάθηκε ως βασιλιάς της Δανίας από τον ανιψιό του Χριστόφορο, ο οποίος αργότερα έγινε επίσης βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Ωστόσο, ο Χριστόφορος πέθανε το 1448 και η ένωση διαλύθηκε. Το 1449 οι Δανοί εξέλεξαν βασιλιά τον κόμη Κρίστιαν του Όλντενμπουργκ.

Το 1481 ο Ιωάννης έγινε βασιλιάς της Δανίας. Το 1483 έγινε επίσης βασιλιάς της Νορβηγίας. Οι Σουηδοί τον αναγνώρισαν επίσης ως βασιλιά τους, αλλά δεν στέφθηκε πραγματικά μέχρι το 1497. Επιπλέον, η βασιλεία του στη Σουηδία ήταν βραχύβια. Το 1501 οι Σουηδοί επαναστάτησαν εναντίον του. Από το 1506 έως το 1513 ο Ιωάννης πολέμησε εναντίον της Σουηδίας αλλά απέτυχε να ανακτήσει το σουηδικό στέμμα.

Η Δανία τον 16ο αιώνα

Παρ' όλα αυτά, ο γιος του Κρίστιαν Β' έγινε βασιλιάς της Σουηδίας το 1520. Ωστόσο, η βασιλεία του ήταν σύντομη. Οι Δανοί επαναστάτησαν εναντίον του Κρίστιαν και τον φυλάκισαν το 1523. Στη θέση του ο θείος του έγινε βασιλιάς Φρειδερίκος Α΄ της Δανίας και της Νορβηγίας. Εν τω μεταξύ, οι Σουηδοί επέλεξαν έναν δικό τους άνθρωπο ως βασιλιά της Σουηδίας. Στη συνέχεια, η Σουηδία χωρίστηκε για πάντα από τη Δανία.

Όταν πέθανε ο Φρειδερίκος Α΄ το 1533, η Μεταρρύθμιση δίχασε την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Κρίστιαν, προτιμούσε τον λουθηρανισμό, ενώ ο μικρότερος γιος του, ο Χανς, ανατράφηκε καθολικός. Μετά τον θάνατο του Φρειδερίκου, η εκλογή νέου βασιλιά αναβλήθηκε για ένα χρόνο. Στη συνέχεια, το 1534, ο λαός του Λούμπεκ έστειλε εκστρατεία υπό τον κόμη Χριστόφορο του Όλντενμπουργκ για να απαιτήσει να απελευθερωθεί από τη φυλακή και να αποκατασταθεί ο πρώην βασιλιάς Κρίστιαν Β'. Η αποστολή αποβιβάστηκε στη Ζηλανδία και ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος. Ο λαός της Κοπεγχάγης υποστήριξε την εκστρατεία και ο λαός της Γιουτλάνδης εξεγέρθηκε υπέρ του πρώην βασιλιά Κρίστιαν.

Πόλεμοι Δανίας - Σουηδίας

Ωστόσο, ένας άνδρας ονόματι Ιωάννης Ραντσάου, ένας Λουθηρανός ευγενής, κατέπνιξε την εξέγερση στην Γιουτλάνδη και οι Δανοί νίκησαν το Λούμπεκ στη θάλασσα. Το 1536 η Κοπεγχάγη υποτάχθηκε από την πείνα και ο εμφύλιος πόλεμος, γνωστός ως Πόλεμος των Κόμητων, έληξε. Στη συνέχεια, ο Λουθηρανισμός έγινε η θρησκεία της Δανίας.

Τόσο η Δανία όσο και η Σουηδία επεδίωκαν να ελέγξουν τις χώρες της Βαλτικής. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πόλεμος κατά τα έτη 1563-1570. Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπόρεσε να νικήσει ολοκληρωτικά την άλλη και η Ειρήνη του Στέτιν έληξε τον πόλεμο. Την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος ακολούθησε μια μακρά περίοδος ειρήνης. Ωστόσο, ο βασιλιάς της Δανίας αναγκάστηκε να πληρώσει για τον πόλεμο εν μέρει επιβάλλοντας φόρους στους αγρότες και εν μέρει επιβάλλοντας δασμούς στα φορτία που μεταφέρονταν μέσω του Σουντ.

Η Δανία τον 17ο αιώνα

Το 1611-1613 διεξήχθη άλλος ένας πόλεμος μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας. Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπόρεσε να επιφέρει αποφασιστική ήττα στην άλλη. n Εν τω μεταξύ, ο Κρίστιαν Δ΄ (1588-1648) ίδρυσε νέες πόλεις στη Δανία και απέκτησε υπερπόντιες κτήσεις. Ωστόσο, ο Κρίστιαν επέμεινε να παρέμβει στον τριακονταετή πόλεμο στη Γερμανία (1618-1648). Ωστόσο, το 1626 ο δανικός στρατός υπέστη σοβαρή ήττα και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ο εχθρικός στρατός κατέλαβε τη Γιουτλάνδη για 18 μήνες. Το 1629 ο Κρίστιαν συνήψε ειρήνη με τη συνθήκη του Λούμπεκ.

Το 1643 η Δανία και η Σουηδία πολέμησαν ξανά. Η Δανία ηττήθηκε και αναγκάστηκε να συνάψει ειρήνη το 1645.

Οι Δανοί και οι Σουηδοί πολέμησαν ξανά το 1658-1660. Η Συνθήκη της Κοπεγχάγης έθεσε τέλος στον πόλεμο. Για τη Δανία οι όροι ήταν ταπεινωτικοί. Ο Δανός βασιλιάς αναγκάστηκε να παραδώσει εδάφη στον Σουηδό βασιλιά. Οι Σουηδοί έλαβαν επίσης απαλλαγή από τα διόδια που χρεώνονταν στα πλοία που διέρχονταν από τον Σουντ.

Παρ' όλα αυτά, μετά τον πόλεμο, ο βασιλιάς της Δανίας αύξησε σημαντικά τη δύναμή του. Το 1660 η δανική συνέλευση, η Ρίγκσνταγκ, του παραχώρησε αυταρχικές εξουσίες. Από τότε ο Δανός βασιλιάς ήταν απόλυτος μονάρχης, τουλάχιστον θεωρητικά.

Το 1675-1679 η Δανία και η Σουηδία ξεκίνησαν και πάλι πόλεμο. Ο μεγάλος Δανός ναύαρχος Niels Juel νίκησε τους Σουηδούς στη θάλασσα. Παρ' όλα αυτά, μετά τον πόλεμο, οι Δανοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν το Σκάνε στη Νότια Σουηδία.

Η Δανία τον 18ο αιώνα

Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος

Μέχρι το 1700 ο πληθυσμός της Δανίας ήταν περίπου τα 2/3 του ενός εκατομμυρίου.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η Δανία ήταν μια συντριπτικά αγροτική κοινωνία. Υπήρχε ελάχιστη βιομηχανία. Οι αγρότες δεν ήταν ελεύθεροι. Κάθε άνδρας έπρεπε να ζει στο χωριό στο οποίο είχε γεννηθεί μεταξύ 4 και 40 ετών και έπρεπε να περνάει μέρος του χρόνου του δουλεύοντας στη γη του ιδιοκτήτη του και όχι στη δική του.

Η Δανία έλαβε μέρος στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο 1709-1720 εναντίον της Σουηδίας, αλλά στο τέλος του πολέμου είχε να επιδείξει ελάχιστα πράγματα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του 18ου αιώνα ήταν ειρηνικό για τη Δανία και δημιουργήθηκε ένα αρκετά μεγάλο εμπορικό ναυτικό.

Από το 1784 ο πρίγκιπας Φρειδερίκος ήταν αντιβασιλέας της Δανίας και εισήγαγε μεταρρυθμίσεις. Οι αγρότες έγιναν ελεύθεροι και δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να εργάζονται στη γη του κυρίου τους. Οι ενοικιαστές αγρότες έγιναν συχνά μικροϊδιοκτήτες γης. Επιπλέον, οι πλούσιοι γαιοκτήμονες δεν είχαν πλέον το δικαίωμα να τιμωρούν σωματικά τους ενοικιαστές τους, π.χ. μαστιγώνοντάς τους. Το εμπόριο απελευθερώθηκε επίσης και οι δασμοί στα εισαγόμενα αγαθά μειώθηκαν.

Η Δανία τον 19ο αιώνα

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το βρετανικό ναυτικό προσπάθησε να εμποδίσει τη Γαλλία να εισάγει πολεμικό υλικό, οπότε σταμάτησε και έψαξε πλοία από ουδέτερες χώρες. Το 1794 η Δανία και η Σουηδία σχημάτισαν ένοπλη ουδετερότητα για να εμποδίσουν τους Βρετανούς να το κάνουν αυτό. Το 1800 προσχώρησαν η Ρωσία και η Πρωσία. Η Βρετανία αποφάσισε να αναλάβει δράση. Το 1801 ένας βρετανικός στόλος υπό τον Νέλσον επιτέθηκε σε δανικό στόλο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και κατέστρεψε μέρος του.

Ένωση Σουηδίας–Νορβηγίας

Το 1805 ο γαλλικός στόλος καταστράφηκε στο Τραφάλγκαρ. Η Βρετανία φοβήθηκε ότι οι Γάλλοι θα μπορούσαν να καταλάβουν τον δανέζικο στόλο και να τον χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στη Βρετανία. Ως εκ τούτου, ο βρετανικός στόλος επιτέθηκε στην Κοπεγχάγη. Τα βρετανικά πλοία βομβάρδισαν την πόλη και την πυροβόλησαν με ρουκέτες. Τμήματα της Κοπεγχάγης κάηκαν. Η Κοπεγχάγη αναγκάστηκε να παραδοθεί και οι Βρετανοί πήραν τον δανικό στόλο. Τα χειρότερα έρχονταν. Το 1813 οι Σουηδοί επιτέθηκαν στη Νορβηγία. Το 1814 η Δανία αναγκάστηκε να τους παραδώσει τη Νορβηγία.

Το 1814 η Δανία εισήγαγε την καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η εξουσία του βασιλιά μειώθηκε σταδιακά. Το 1834 ο βασιλιάς δημιούργησε 4 συνελεύσεις που ονομάστηκαν δίαιτες για τα νησιά (συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας), τη Γιουτλάνδη, το Σλέσβιχ και το Χόλσταϊν. Μόνο οι άνδρες που κατείχαν ένα ορισμένο ποσό περιουσίας μπορούσαν να ψηφίσουν και οι δίαιτες είχαν μόνο την εξουσία να συμβουλεύουν τον βασιλιά, αλλά ήταν μια αρχή.

Επιπλέον, μεταξύ 1837 και 1841 δημιουργήθηκε τοπική αυτοδιοίκηση στη Δανία. Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι απαιτούσαν περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, τελικά το 1849, ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ζ΄ συμφώνησε σε ένα νέο σύνταγμα. Δημιουργήθηκε μια νέα συνέλευση που αποτελούνταν από 2 σώματα, το Folketing και το Landsting. Στη Δανία παραχωρήθηκε επίσης η ελευθερία του Τύπου και της θρησκείας.

Με τη Δανία ενώθηκαν δύο δουκάτα, το Χόλσταϊν και το Σλέσβιγκ. Το Χόλσταϊν ήταν γερμανικό, αλλά το Σλέσβιγκ είχε μικτό γερμανικό και δανικό πληθυσμό. Οι Δανοί προσπάθησαν να καταστήσουν το Σλέσβιγκ αναπόσπαστο τμήμα της Δανίας. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε μια εξέγερση στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Οι Πρώσοι και άλλοι Γερμανοί επενέβησαν, αλλά ο Τσάρος τους έπεισε να αποσυρθούν. Ο πόλεμος κατά του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έληξε τον Ιανουάριο του 1851. Με συμφωνίες του 1851 και του 1852, οι Δανοί συμφώνησαν να μην προσπαθήσουν να κάνουν το Σλέσβιγκ πιο κοντά στη Δανία από το Χόλσταϊν.

Ωστόσο, ο πόλεμος άρχισε και πάλι το 1864. Παρά τη συμφωνία, η Δανία προσπάθησε να απορροφήσει το Slesvig το 1863. Την 1η Φεβρουαρίου 1864 οι πρωσικές και οι αυστριακές δυνάμεις διέσχισαν τον Άιντερ. Οι Δανοί πολέμησαν γενναία, αλλά οι Γερμανοί κατέλαβαν την Γιουτλάνδη και κατέλαβαν το νησί Αλς (προπύργιο της Δανίας). Έτσι, στις 20 Ιουλίου άρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Τον Οκτώβριο τα δύο δουκάτα παραδόθηκαν στην Πρωσία και την Αυστρία με τη Συνθήκη της Βιέννης.

Παρά την καταστροφή αυτή, η δανική οικονομία αναπτύχθηκε ραγδαία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η γη αποξηράνθηκε για γεωργικές καλλιέργειες. Οι βιομηχανίες ζυθοποιίας και ζαχαρότευτλων άνθισαν.

Η μηχανική και η ναυπηγική άνθισαν. Εν τω μεταξύ, η Κοπεγχάγη αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Μέχρι το 1911 ο πληθυσμός της έφτανε τους 560.000 κατοίκους. Το 1870 μόνο το 25% του πληθυσμού της Δανίας ήταν αστικό, αλλά το 1901 είχε φτάσει στο 44%. (Σήμερα το ποσοστό είναι περίπου 70%).

Η Δανία στον 20ό αιώνα

Η Δανία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και το 1915 το σύνταγμα άλλαξε για να γίνει πιο δημοκρατικό. Οι γυναίκες στη Δανία έλαβαν το δικαίωμα ψήφου.

Η Δανία υπέφερε σοβαρά κατά τη διάρκεια της ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη. Στο χειρότερο σημείο της, το 1932-1933, έφτασε το 32%. Η κυβέρνηση αντέδρασε δημιουργώντας δημόσια έργα για να μειώσει τον αριθμό των ανέργων. Ταυτόχρονα, ψηφίστηκαν διάφοροι νόμοι για τη δημιουργία ενός γενναιόδωρου κράτους πρόνοιας.

Γερμανική εισβολή στη Δανία (1940)

Όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939, η Δανία παρέμεινε ουδέτερη. Ωστόσο, οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Δανία το 1940. Στις 9 Απριλίου 1940, ο γερμανικός στρατός πέρασε τα σύνορα και γερμανικά μεταγωγικά στρατευμάτων κατέπλευσαν στην Κοπεγχάγη. Οι Γερμανοί απείλησαν να βομβαρδίσουν την Κοπεγχάγη και έτσι οι Δανοί παραδόθηκαν. Στην αρχή, οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τους Δανούς με επιείκεια, καθώς ήθελαν τις προμήθειες τροφίμων της Δανίας. Ωστόσο, η αντίσταση των Δανών σταδιακά αυξήθηκε. Πραγματοποιήθηκαν πράξεις σαμποτάζ και στις 29 Αυγούστου 1943 οι Γερμανοί κατέστειλαν μέτρα. Κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο δανικός στρατός αφοπλίστηκε και ο δανικός στόλος κατασχέθηκε. Το υπουργικό συμβούλιο της Δανίας αντικαταστάθηκε από μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που διοικούσαν τη χώρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν 7.000 Εβραίοι Δανοί μεταφέρθηκαν λαθραία στη Σουηδία.

Μετά τη γερμανική παράδοση τον Μάιο του 1945, περίπου 46 Δανοί εκτελέστηκαν για συνεργασία με τον εχθρό. Ωστόσο, η χώρα επωφελήθηκε από τη βοήθεια Μάρσαλ, η οποία δόθηκε από τις ΗΠΑ κατά τα έτη 1948-1953. Βοήθησε τη Δανία να ανακάμψει και το 1949 η Δανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, το 1953, άλλαξε το σύνταγμα της Δανίας.

Η δεκαετία του 1960 ήταν χρόνια ευημερίας για τη Δανία. Υπήρχε πλήρης απασχόληση. Η γεωργία της Δανίας μηχανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και η δανική βιομηχανία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς. Το 1973 η Δανία προσχώρησε στην Κοινή Αγορά (πρόδρομος της ΕΕ). Εν τω μεταξύ, η τηλεόραση ξεκίνησε στη Δανία το 1951.

Δυστυχώς, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η δανική οικονομία επιδεινώθηκε. Η ανεργία αυξήθηκε. (Έφτασε το 10% το 1983). Τη δεκαετία του 1980 η κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα λιτότητας για να προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η Δανία στον 21ο αιώνα

Στις αρχές του 21ου αιώνα η δανική οικονομία άνθισε και η ανεργία ήταν χαμηλή. Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η Δανία υπέστη ύφεση το 2009, αλλά σύντομα ανέκαμψε. Σήμερα η Δανία είναι μια ευημερούσα χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Το 2015 ο Andreas Mogensen έγινε ο πρώτος Δανός αστροναύτης. Το 2021 ο πληθυσμός της Δανίας ήταν 5,8 εκατομμύρια.

 

Αφήστε μια απάντηση