Δανία παιδιά και σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Αυτά τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο στη Δανία. Πηγαίνουν στο σχολείο τους στην Κοπεγχάγη.

Σχολείο και σχολικό σύστημα στη Δανία

Από τον παιδικό σταθμό στα δημοτικά σχολεία: Έμφαση στις κοινωνικές δεξιότητες

Τα παιδιά στη Δανία ξεκινούν τη δημόσια ημερήσια φροντίδα ήδη από 9 μηνών και μέχρι την ηλικία των 3 ετών το 98 % των παιδιών στη Δανία φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία. Τα ιδρύματα αυτά, τα οποία στελεχώνονται από επαγγελματίες με κατάρτιση στην προσχολική αγωγή, διδάσκουν βασικές ακαδημαϊκές έννοιες, όπως γράμματα και αριθμούς, καθώς και κοινωνικούς κανόνες, όπως το να εναλλάσσονται και να βοηθούν τους άλλους. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αφιερώνεται στο "ελεύθερο παιχνίδι" και σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά της Δανίας αρχίζουν την επίσημη σχολική τους εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική προσέγγιση στη Δανία αποφεύγει την κατάταξη στην τάξη και τα επίσημα τεστ- αντ' αυτού, τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες και διδάσκονται να αμφισβητούν τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα. Οι δάσκαλοι αποκαλούνται με το μικρό τους όνομα. Η έμφαση δίνεται στην επίλυση προβλημάτων και όχι στην απομνημόνευση.

Όλα τα παιδιά στη Δανία έχουν πρόσβαση σε δημόσιο folkeskole (λαϊκό σχολείο) χωρίς δίδακτρα μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Ορισμένοι γονείς επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία επειδή είναι μικρότερα ή επειδή έχουν μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική προσέγγιση.

Άλλοι επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία για θρησκευτικούς λόγους: Στη Δανία λειτουργούν εβραϊκά, χριστιανικά και μουσουλμανικά σχολεία. Αγγλόφωνα διεθνή σχολεία και γαλλόφωνα και γερμανόφωνα σχολεία είναι επίσης διαθέσιμα επί πληρωμή. Όλα τα σχολεία υποχρεούνται να ακολουθούν τις βασικές απαιτήσεις της εθνικής κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιλογή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σχολή;

Κοντά στο τέλος της φοίτησής τους στο δημοτικό σχολείο, τα παιδιά της Δανίας υποβάλλονται σε ένα εθνικό τεστ που τα βοηθά να επιλέξουν το επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή τους.

Οι μαθητές με ισχυρές ακαδημαϊκές ικανότητες επιλέγουν συχνά ένα γυμνάσιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους, όπου μπορούν να επικεντρωθούν σε γλώσσες, θετικές επιστήμες, μαθηματικά ή παρόμοια μαθήματα για να προετοιμαστούν για το πανεπιστήμιο.

Οι πιο πρακτικά προσανατολισμένοι μαθητές προτιμούν συχνά μια επαγγελματική σχολή που μπορεί να τους εκπαιδεύσει σε υψηλά αμειβόμενες δεξιότητες, όπως η μεταλλουργία, η ηλεκτρολογία ή η μηχανική, ή μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων όπου μπορούν να μάθουν για τη λογιστική ή την ανάπτυξη λογισμικού.

Άλλοι μαθητές καθυστερούν την απόφαση για ένα χρόνο, επιλέγοντας ένα efterskole (μετά το σχολείο) όπου ζουν μακριά από το σπίτι και μελετούν θέματα ενδιαφέροντος όπως το θέατρο ή ο αθλητισμός παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους απαιτήσεις.

Παιδιά στη Δανία

Τα κορίτσια που γεννιούνται στη Δανία συχνά ονομάζονται Sofia, Ida, Isabella ή Emma. Τα Freja, Anna και Caroline είναι επίσης δημοφιλή πρώτα ονόματα.

Τα αγόρια από τη Δανία βαφτίζονται συχνά William, Lucas, Victor ή Noah. Τα Frederic, Emil και Liam είναι επίσης δημοφιλή. Όταν η Ida και ο Emil συναντιούνται, λένε "Hej!" - που σημαίνει "Γεια σας" στα δανικά.

Ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια με το οποίο πιθανώς έχετε ήδη παίξει προέρχεται από τη Δανία: τα Lego! Τα μικρά τουβλάκια υπάρχουν από το 1949, αλλά τότε έμοιαζαν λίγο διαφορετικά. Από το 1959, τα τουβλάκια έχουν το σχήμα που έχουν ακόμα και σήμερα. Παρεμπιπτόντως, το όνομα προέρχεται από το "leg godt", το οποίο είναι δανέζικο και σημαίνει "παίζω καλά".

Η πρώτη Legoland άνοιξε επίσης στη Δανία το 1968: ένα μεγάλο θεματικό πάρκο με όχι μόνο άγρια καρουζέλ και τρενάκια, αλλά και τη Miniland (Μικρόκοσμοι). Εδώ έχουν αναδημιουργηθεί παγκοσμίου φήμης κτίρια από 20 εκατομμύρια τουβλάκια Lego σε κλίμακα 1:20 έως 1:40.

Αλλά στα παιδιά της Δανίας δεν αρέσει μόνο να παίζουν με Lego. Επειδή το νερό είναι τόσο κοντά σχεδόν από παντού, απολαμβάνουν επίσης το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ. Το ποδόσφαιρο είναι επίσης πολύ δημοφιλές στη Δανία.

Κάθε παιδί της Δανίας γνωρίζει τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Έζησε από το 1805 έως το 1875 και είναι ίσως ο πιο διάσημος ποιητής της χώρας. Έγραψε πολλά παραμύθια. Ίσως γνωρίζετε κάποιο από αυτά: "Το ασχημόπαπο", "Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα" και "Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι" είναι τα πιο διάσημα.

Και τι αρέσει στα παιδιά της Δανίας να τσιμπολογούν; Το μαλακό παγωτό (παγωτό μηχανής) και τη γλυκόριζα (lakritz)!

Παιδική φροντίδα στη Δανία

Τα παιδιά της Δανίας δικαιούνται δημόσια παιδική φροντίδα από την ηλικία των 26 εβδομάδων, δηλαδή 7 μηνών. Σχεδόν το 70% των Δανών γονέων εργάζονται και οι δύο με πλήρη απασχόληση. Αυτό ισχύει για νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 14 ετών- τα στοιχεία είναι από το 2014. Η παιδική φροντίδα έχει πολύ μεγαλύτερη παράδοση στη Δανία από ό,τι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ώρες κλεισίματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ώστε τα παιδιά να μπορούν να φροντίζονται σε παιδικούς σταθμούς ή μετά το σχολείο.

Leave a Reply