Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Πρώτοι κάτοικοι: προϊστορία στην Εσθονία
Οι άνθρωποι πρωτοέζησαν στη σημερινή Εσθονία πριν από περίπου 11.000 χρόνια, μετά από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Ο αρχαιότερος οικισμός βρέθηκε στο Pulli στα νοτιοδυτικά της χώρας του πολιτισμού Κούντα. Ο πολιτισμός Κούντα περιελάμβανε μεσολιθικές κοινότητες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της δασικής ζώνης της Βαλτικής που εκτεινόταν ανατολικά μέσω της Λετονίας στη βόρεια Ρωσία και χρονολογείται στην περίοδο 8500-5000 π.Χ. σύμφωνα με βαθμονομημένες ραδιοχρονολογήσεις. Πήρε το όνομά του από την εσθονική πόλη Κούντα, περίπου 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Ταλίν, κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε ο πρώτος εκτενώς μελετημένος οικισμός. Τον πολιτισμό Κούντα διαδέχθηκε ο πολιτισμός Νάρβα περίπου το 6.000 π.Χ. Ο πολιτισμός Νάρβα ήταν ένας σημαντικός πολιτισμός της Εποχής του Σιδήρου που άφησε πίσω του ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό κληροδότημα. Tα κεραμικά και τα όπλα του πολιτισμού Νάρβα είναι μοναδικά και εντυπωσιακά και μας δίνουν μια εικόνα της ζωής των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια. Ακολούθησε ο πολιτισμός της σχοινοειδούς κεραμικής, ο οποίος ήταν ένας πολιτισμός της Βόρειας Ευρώπης.
Η εποχή του χαλκού στην Εσθονία χρονολογείται από περίπου 2.500 έως 1.200 π.Χ.Οι άνθρωποι της εποχής του χαλκού στην Εσθονία ζούσαν σε οργανωμένες κοινότητες, όπως ο οικισμός Asva, ο οποίος αποτελείται από περίπου 100 σπίτια. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από ξύλο και καλυμμένα με άχυρο. Οι άνθρωποι ζούσαν κυρίως από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Ήταν επιδέξιοι τεχνίτες. Κατασκεύαζαν εργαλεία και όπλα από χαλκό, καθώς και κεραμικά και κοσμήματα. Ακολούθησαν διάφοροι άλλοι πολιτισμοί της Βόρειας Ευρώπης.
Οι Έλληνες γεωγράφοι γνώριζαν για την Εσθονία και την περιέγραψαν ως μια χώρα πλούσια σε χρυσό και άλλα μέταλλα. Ο Έλληνας γεωγράφος Πτολεμαίος, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., αναφέρει την Εσθονία ως "Aestii".
Η αρχαία ελληνική μυθολογία και λογοτεχνία επίσης επηρέασαν τον πολιτισμό της Εσθονίας. Οι Εσθονοί υιοθέτησαν ορισμένους αρχαίους ελληνικούς μύθους και ιστορίες, όπως τον μύθο του Δία και τον μύθο του Ηρακλή.
13 ος - 18 ος αιώνας
Για αιώνες οι φυλές της Εσθονίας είχαν ελάχιστη επαφή με τον δυτικό πολιτισμό. Έκαναν εμπόριο με τους Βίκινγκς. Τον 11ο και 12ο αιώνα, οι Εσθονοί πολέμησαν αρκετές φορές τους Ρώσους και παρέμειναν ακατάκτητοι. Στη συνέχεια, τον 13ο αιώνα, οι Γερμανοί κατέκτησαν την Εσθονία.
Οι Γερμανοί μοναχοί είχαν προσπαθήσει να προσηλυτίσουν τους ειδωλολάτρες της Βαλτικής στον χριστιανισμό με μικρή επιτυχία. Αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν βία για να "προσηλυτίσουν" τους παγανιστές της Εσθονίας. Το 1202 ο Αλβέρτος της Ρίγας, επίσκοπος της Ρίγας, ίδρυσε ένα τάγμα σταυροφόρων ιπποτών που ονομάστηκε Τάγμα των Αδελφών του ξίφους για να υποτάξει τους ειδωλολάτρες. Το 1208 εισέβαλαν στην Εσθονία. Ο ηγήθηκε των Εσθονών αλλά σκοτώθηκε στη μάχη το 1217. Στη συνέχεια οι Γερμανοί κατέλαβαν τη νότια Εσθονία.
Στη συνέχεια ο Αλβέρτος συνήψε συμφωνία με τους Δανούς. Το 1219 οι Δανοί εισέβαλαν στη βόρεια Εσθονία. Έχτισαν ένα φρούριο, το οποίο οι Εσθονοί ονόμασαν Taani Linn (δανική πόλη). Μέχρι το 1227 ολόκληρη η Εσθονία είχε κατακτηθεί.
Το 1237 το Τάγμα των Αδελφών του Ξίφους απομακρύνθηκεαπό ένα άλλο σταυροφορικό τάγμα, το Τευτονικό Τάγμα. Το Τευτονικό Τάγμα ήταν έναστρατιωτικο-θρησκευτικό τάγμα που ιδρύθηκε στην Άκρα το 1190 από γερμανούς ιππότες κατά τη διάρκεια της Γ΄ Σταυροφορίας. Το τάγμα είχε ως σκοπό να υπερασπιστεί τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους και να προσηλυτίσει τους ειδωλολάτρες. Τον 13ο αιώνα, η Εσθονία χωρίστηκε στα δύο. Οι Τευτονικοί ιππότες κυβέρνησαν τη νότια Εσθονία, ενώ οι Δανοί κυβέρνησαν τη βόρεια. Οι Γερμανοί έγιναν η άρχουσα τάξη στην Εσθονία. Παρέμειναν η ανώτερη τάξη μέχρι τον 20ό αιώνα.
Ωστόσο, οι Εσθονοί δεν αποδέχτηκαν την κατάσταση. Το 1343-1346 επαναστάτησαν στην εξέγερση της νύχτας του Αγίου Γεωργίου. Ωστόσο, η εξέγερση καταπνίγηκε.
Τον 16ο αιώνα τόσο η Σουηδία όσο και η Ρωσία εποφθαλμιούσαν την Εσθονία. Το 1558 οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Εσθονία. Ωστόσο, οι Σουηδοί κατέλαβαν το Ταλίν το 1561 για να προλάβουν τους Ρώσους. Στη συνέχεια, οι Σουηδοί και οι Ρώσοι διεξήγαγαν έναν μακρύ και τρομερό πόλεμο για την Εσθονία. Οι Σουηδοί εκδίωξαν τελικά τους Ρώσους το 1582.
Ωστόσο, όταν τελείωσε ο πόλεμος η Εσθονία ανέκαμψε. Για ένα διάστημα η Εσθονία ευημερούσε υπό σουηδική κυριαρχία. Το Πανεπιστήμιο του Ταρτού ιδρύθηκε το 1632.
Ωστόσο, το 1695-97 η Εσθονία επλήγη από λιμό, ο οποίος σκότωσε πολλούς από τους κατοίκους της. Το 1710 η πανούκλα έπληξε το Ταλίν και πέθαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Επιπλέον, η Σουηδία και η Ρωσία διεξήγαγαν έναν ακόμη πόλεμο, τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο στις αρχές του 18ου αιώνα. Όταν ο πόλεμος έληξε το 1721, οι Σουηδοί παραχώρησαν την Εσθονία στους Ρώσους.
Σύγχρονη Εσθονία
Το 1816 καταργήθηκε η δουλοπαροικία στην Εσθονία.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο εθνικισμός ήταν μια αυξανόμενη δύναμη στην Εσθονία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Ρώσοι προσπάθησαν να "ρωσικοποιήσουν" την Εσθονία καθιστώντας τη ρωσική γλώσσα υποχρεωτική στα σχολεία. Ωστόσο, εκδόθηκαν βιβλία και εφημερίδες στην εσθονική γλώσσα και το ενδιαφέρον για τον εσθονικό πολιτισμό και την ιστορία αυξήθηκε.
Το 1905 ξέσπασε μια φιλελεύθερη επανάσταση στη Ρωσία. Αναταραχές σημειώθηκαν και στην Εσθονία. Καίγονταν αρχοντικά που ανήκαν σε Γερμανούς. Υπήρξαν επίσης πολλές διαδηλώσεις. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός αποκατέστησε την τάξη και πολλοί Εσθονοί εκτελέστηκαν ή απελάθηκαν.
Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 1917, ξέσπασε μια άλλη επανάσταση. Αυτή τη φορά ο τσάρος παραιτήθηκε. Οι Εσθονοί φώναζαν για ανεξαρτησία. Οι Ρώσοι δεν ήταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν πλήρη ανεξαρτησία, αλλά ήταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν κάποια αυτονομία. Τον Μάρτιο του 1917 το ρωσικό κοινοβούλιο συμφώνησε και τον Ιούλιο του 1917 συνήλθε το εσθονικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 1917, οι κομμουνιστές κατέλαβαν την εξουσία στη Μόσχα. Δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν τους Εσθονούς να έχουν έστω και περιορισμένη αυτονομία και εγκατέστησαν μια κομμουνιστική διοίκηση στη χώρα.
Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 1917, ο ρωσικός στρατός κατέρρεε και οι Γερμανοί προέλαυναν. Τον Φεβρουάριο του 1918 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Εσθονία. Οι Ρώσοι κομμουνιστές τράπηκαν σε φυγή και στις 24 Φεβρουαρίου 1918 το εσθονικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την Εσθονία ανεξάρτητη.
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί μπήκαν στο Ταλίν. Στη συνέχεια κατέλαβαν την Εσθονία μέχρι το τέλος του πολέμου.
Οι Γερμανοί παραδόθηκαν στους δυτικούς συμμάχους στις 11 Νοεμβρίου 1918 και οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Εσθονία. Σύντομα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1919 οι Εσθονοί αντεπιτέθηκαν υπό τον στρατηγό Λαϊντόνερ και στις 24 Φεβρουαρίου 1919 οι Ρώσοι εκδιώχθηκαν από την Εσθονία.
Εν τω μεταξύ, ένας βρετανικός στόλος στάλθηκε στην Εσθονία. Οι Βρετανοί ναύτες έδωσαν πολλές ναυμαχίες με τους Ρώσους. Τελικά, στις 3 Ιανουαρίου 1920, οι Ρώσοι συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και με τη συνθήκη του Ταρτού, που υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1920, αναγνώρισαν την Εσθονία ως ανεξάρτητη χώρα.
Όπως όλες οι χώρες, η Εσθονία υπέφερε σοβαρά από την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Το 1934, μετά από δημοψήφισμα, θεσπίστηκε νέο σύνταγμα, το οποίο αύξησε σημαντικά την εξουσία του προέδρου και μείωσε τις εξουσίες του εσθονικού κοινοβουλίου, του Riigikogu. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1934 ο πρόεδρος Κωνσταντίν Πατς απέλυσε το Riigikogu και το αντικατέστησε με μια διθάλαμη συνέλευση. Η κάτω βουλή ήταν εκλεγμένη, αλλά η άνω βουλή διοριζόταν από τον πρόεδρο και τα εμπορικά επιμελητήρια.
Ο Πατς κυβέρνησε ως εικονικός δικτάτορας μέχρι το 1938 και υπό την ηγεσία του η οικονομία ανέκαμψε. Ωστόσο, το 1938 ο Πατς εισήγαγε ένα νέο σύνταγμα. Παραιτήθηκε οικειοθελώς από ορισμένες από τις εξουσίες του.
Η καταστροφή έπληξε την Εσθονία στις 17 Ιουνίου 1940, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν. Σύντομα η Εσθονία απορροφήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και επιβλήθηκε κομμουνιστικό καθεστώς. Τον Ιούνιο του 1941 χιλιάδες Εσθονοί απελάθηκαν στη Ρωσία.
Ωστόσο, λίγο αργότερα οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Ρωσία. Στην αρχή, ήταν εκπληκτικά επιτυχημένοι και κατέλαβαν γρήγορα την Εσθονία. Η γερμανική κυριαρχία ήταν εξαιρετικά βίαιη, αλλά το καλοκαίρι του 1944, οι Ρώσοι εισέβαλαν ξανά στην Εσθονία. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 ο Χίτλερ διέταξε όλες τις δυνάμεις του να εγκαταλείψουν την Εσθονία. Την ίδια ημέρα σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ότο Τίφ (1889-1976). Δυστυχώς, συνεδρίασε μόνο για 5 ημέρες. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Ταλίν στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 και διέλυσαν την κυβέρνηση.
Οι Ρώσοι επέβαλαν στη συνέχεια ένα τυραννικό καθεστώς. Μεταξύ 1947 και 1952 η γεωργία κολεκτιβοποιήθηκε. Υπό τους κομμουνιστές, η εκβιομηχάνιση έλαβε χώρα στην Εσθονία, αλλά προκάλεσε τρομερή ζημιά στο περιβάλλον. n Εν τω μεταξύ, το 1949, χιλιάδες Εσθονοί απελάθηκαν. Ορισμένοι Εσθονοί κατέφυγαν στα δάση και πολέμησαν τους Ρώσους. Έγιναν γνωστοί ως Αδελφοί του Δάσους.
Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο κομμουνισμός άρχισε να διαλύεται. Ο Σοβιετικός ηγέτης, Γκορμπατσόφ, εισήγαγε τις πολιτικές της γκλάσνοστ (διαφάνεια) και της περεστρόικα (ανασυγκρότηση). Για άλλη μια φορά οι Εσθονοί άρχισαν να φωνάζουν για ανεξαρτησία.
Τον Νοέμβριο του 1988 το Ανώτατο Σοβιέτ (ένα είδος κοινοβουλίου) στην Εσθονία δήλωσε ότι οι σοβιετικοί νόμοι θα ίσχυαν στην Εσθονία μόνο αν συμφωνούσε με αυτούς. Επίσης, το 1988, δόθηκε στην Εσθονία κάποια οικονομική αυτονομία. Στη συνέχεια τα γεγονότα κινήθηκαν γρήγορα. Σε τρεις χώρες της Βαλτικής έγιναν διαδηλώσεις, γνωστές ως Εανάσταση του τραγουδιού. Μία από τις πιο σημαντικές διαδηλώσεις της Επανάστασης του Τραγουδιού πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου 1989. Εκείνη την ημέρα, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα που συνέδεε τις τρεις πρωτεύουσες. Τον Μάρτιο του 1991 το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Εσθονίας ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, στις 19 Αυγούστου 1991 σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές στη Μόσχα επιχείρησαν πραξικόπημα. Στις 20 Αυγούστου η Εσθονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Το πραξικόπημα ηττήθηκε και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Εσθονίας στις 6 Σεπτεμβρίου 1991.
Στη συνέχεια, ο κομμουνισμός καταλύθηκε στην Εσθονία και αντικαταστάθηκε από την οικονομία της αγοράς. Σήμερα η Εσθονία είναι μια μικρή αλλά ευημερούσα χώρα.
Η Εσθονία υιοθέτησε νέο σύνταγμα το 1992 και τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη χώρα το 1994.
Σήμερα η Εσθονία είναι μια μικρή αλλά ευημερούσα χώρα. Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς. Η Εσθονία υπέστη σοβαρές συνέπειες από την ύφεση του 2009. Ωστόσο, η Εσθονία ανέκαμψε και έχει λαμπρό μέλλον.
Το 2005 η Εσθονία προσχώρησε στην ΕΕ. Στη συνέχεια, το 2011, η Εσθονία εντάχθηκε στο ευρώ. Το 2020 ο πληθυσμός της Εσθονίας ήταν 1,3 εκατομμύρια.