Νορβηγία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Πού είναι η Νορβηγία;

Η Νορβηγία ή επίσημα Βασίλειο της Νορβηγίας βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη. Από βορρά προς νότο, η χώρα εκτείνεται σε 1572 χιλιόμετρα! Τα σύνορά της με τη Σουηδία έχουν μήκος  1619 χιλιόμετρα. Μαζί με τη Σουηδία, η Νορβηγία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σκανδιναβικής χερσονήσου. Το απομακρυσμένο νησί Γιαν Μάγεν και το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είναι επίσης τμήματα του Βασιλείου της Νορβηγίας. Το Νησί του Πέτρου Α΄ της Ανταρκτικής και το υποανταρκτικό νησί Μπουβέ είναι εξαρτώμενα εδάφη και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται τμήματα του βασιλείου

Στα δυτικά, η Νορβηγία βρίσκεται στη Νορβηγική Θάλασσα. Πρόκειται για μια περιθωριακή θάλασσα του Ατλαντικού Ωκεανού. Στα νότια, η χώρα συνορεύει με το στενό του Σκάγκερακ στα νότια και με τη Δανία από την άλλη πλευρά.

Στα βορειοανατολικά, η Νορβηγία έχει χερσαία σύνορα,  με τη Φινλανδία (727 χιλιόμετρα) και ένα μικρότερο με τη Ρωσία (196 χιλιόμετρα).

Περίπου το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, δηλαδή στην Αρκτική. Το βόρειο τμήμα της χώρας είναι επίσης γνωστό ως Λαπωνία. Εκεί ζει ο λαός των Σαάμι.

Νορβηγικά νησιά

Η Νορβηγία περιλαμβάνει επίσης πολλά νησιά. Πόσα; 239.057 (Φανταστείτε ότι η Ελλάδα έχει 6.000). Αλλά από αυτά κατοικούνται μόνο τα 60  Τα αρχιπελάγη Lofoten και Vesterålen βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών. Το μεγαλύτερο νησί της Νορβηγίας ονομάζεται Hinnøya και ανήκει και στα δύο αρχιπελάγη. Πολύ βορειότερα, στην Αρκτική, βρίσκεται το αρχιπέλαγος Σπιτσμπέργκεν, το οποίο στη Νορβηγία ονομάζεται Σβάλμπαρντ. Το μεγαλύτερο από τα νησιά ονομάζεται επίσης Σπιτσμπέργκεν.

Το νησί Γιαν Μαγιέν κατοικείται μόνο από εξερευνητές. Δεν είναι τόσο βόρεια, αλλά βρίσκεται επίσης στην Αρκτική. Στα νότια της Σπιτσβέργης βρίσκεται η Μπγιέρνεγια, το οποίο νησί επίσης κατοικείται μόνο από ερευνητές.

Πώς είναι η Νορβηγία;

Οι οροσειρές, τα άγονα οροπέδια και τα φιόρδ χαρακτηρίζουν τα τοπία της Νορβηγίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας καλύπτεται από τα Σκανδιναβικά Όρη, γνωστά και ως Skanden. Διατρέχει ολόκληρη τη χώρα και εκτείνεται στα σύνορα με τη Σουηδία. Το υψηλότερο βουνό είναι το Galdhøpiggen με υψόμετρο 2469 μέτρα.

Τα οροπέδια ονομάζονται fjells. Βρίσκονται πάνω από τη γραμμή των δέντρων και επομένως είναι πολύ άγονα. Συχνά είναι ελαφρώς λοφώδη. Εδώ φυτρώνουν χόρτα, βρύα και λειχήνες.

Οι ακτές της Νορβηγίας είναι πολύ απόκρημνες. Πολλοί κολπίσκοι ξεπροβάλλουν στο ορεινό εσωτερικό. Αυτά ονομάζονται φιόρδ. Δημιουργήθηκαν όταν οι παγετώνες κινήθηκαν προς τη θάλασσα και χάραξαν μια κοιλάδα. Οι ακτές της Νορβηγίας είναι κυρίως βραχώδεις.

Δες στο παρακάτω βίντεο τα φιορδ

Νορβηγία: Η μαγευτική χώρα που «φιλοξενεί» το Βόρειο Σέλας
Νορβηγία: Η μαγευτική χώρα που «φιλοξενεί» το Βόρειο Σέλας

 

 

 

 

 

 

 

Πώς  είναι ο καιρός στη Νορβηγία;

Το κλίμα στις ακτές της Νορβηγίας είναι ήπιο και υγρό. Το γεγονός ότι είναι σχετικά ήπιο, παρόλο που η χώρα βρίσκεται τόσο βόρεια, έχει να κάνει με το ρεύμα του Κόλπου και την προέκτασή του, το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Και τα δύο φέρνουν ζεστό νερό προς τα βόρεια, όπου και ο αέρας θερμαίνεται. Η υγρασία από τη θάλασσα πέφτει βροχή στις δυτικές πλαγιές των βουνών.

Στην άλλη πλευρά των βουνών είναι πολύ ξηρότερα. Επίσης, οι βροχές είναι λιγότερες προς τα βόρεια. Η πόλη Μπέργκεν στα νότια της χώρας είναι μία από τις πιο βροχερές πόλεις της Ευρώπης. Το Όσλο, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στη σκιά της βροχής και έχει συγκριτικά λίγες βροχές.

Στα βουνά, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Αυτό σημαίνει ότι βρέχει λιγότερο. Τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά, αλλά και οι χειμώνες είναι πιο κρύοι.

Πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Oslo travel - Lonely Planet | Norway, EuropeΗ πρωτεύουσα της Νορβηγίας είναι το Όσλο. Με 709.000 κατοίκους, είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Το Όσλο βρίσκεται στην άκρη του Όσλοφιορδ στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πόλη ονομαζόταν Christiania ή Kristiania. Πήρε αυτό το όνομα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την πόλη το 1624 και μεταφέρθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά για να ξαναχτιστεί. Τότε πήρε το όνομά της από τον τότε βασιλιά Κρίστιαν IV. Το 1924, η πόλη επέστρεψε στο αρχικό της όνομα Όσλο.

Το Όσλο ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 και προφέρεται "Uslu" στα νορβηγικά. Το όνομα σημαίνει στόμα του Lo. Πρόκειται για έναν ποταμό που σήμερα ονομάζεται Alna, αλλά παλαιότερα ονομαζόταν Lo.

Στα αξιοθέατα του Όσλο περιλαμβάνονται το Βασιλικό Παλάτι, το Φρούριο Akershus, ο Καθεδρικός Ναός του Όσλο και η Νέα Όπερα. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται κάθε χρόνο στο Δημαρχείο. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η πύλη Karl Johans. Gate σημαίνει δρόμος και γράφεται με μικρά γράμματα στα νορβηγικά. Η διαβίωση στο Όσλο θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή.

Oslo Opera House
Βασιλικό Ανάκτορο
Όσλο Καθεδρικός Ναός

 

 

 

 

 

 

 

 

Παγωμένο τοπίο
Preikestolen - Ένα από τα πιο επικίνδυνα αξιοθέατα του κόσμου
Χειμωνιάτικη Νορβηγία

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση