English

Blaise Pascal (τρίγωνο του Πασκάλ)

Ο Blaise Pascal, μέχρι τα 15 του έτη μελετούσε στα «κρυφά» μαθηματικά διότι του το είχε απαγορεύσει ο πατέρας του.

Παρά το «απαγορευτικό» ο Pascal, ανακάλυψε μόνος του ότι: το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές γωνίες.

Όταν ο πατέρας του, Étienne Pascal, είδε τα επιτεύγματα του γιου του, εντυπωσιάστηκε και επίτρεψε στο γιο του τη μελέτη μαθηματικών κειμένων, αρχίζοντας με το κλασσικό έργο «Στοιχεία» του Ευκλείδη.

Λίγο πριν κλείσει τα 20 του χρόνια, είχε δημιουργήσει μια μηχανή υπολογισμών, την «Πασκαλίνα».

Στις 19.06.1623, γεννήθηκε στην Γαλλία ο μαθηματικός Blaise Pascal, κατά την διάρκεια της ζωής του ασχολήθηκε με διάφορους τομείς και παρήγαγε σημαντικά θεωρήματα για την γεωμετρία, την φυσική και την θεολογία.
Το πιο σημαντικό του έργο ήταν η εφεύρεση, του η υπολογιστική μηχανή Pascaline, που πηγή έμπνευσης για την κατασκευή της ήταν ο πατέρας του καθώς ήθελε να τον βοηθήσει στους υπολογισμούς για τις εισπράξεις των φόρων. Με τη συγκεκριμένη μηχανή ασχολήθηκε από το 1641 και για περίπου 3 χρόνια, όμως δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και πωλήθηκαν ελάχιστα μηχανήματα.

Στα 20 του, ο Pascal αρρώστησε και επί της ουσίας ποτέ δεν ανέκτησε τις δυνάμεις του, όμως συνέχισε να μελετά και να ανακαλύπτει νέα πράγματα.

Το 1647 ανακάλυψε την Αρχή του Πασκάλ και τη χρήση τού βαρομέτρου για τη μέτρηση του υψομέτρου.

Το 1654 δημοσίευσε μια εργασία του με τον τίτλο «Traité du triangle arithmétique», με την συγγραφή της οποίας έθεσε τις βάσεις για τη Συνδυαστική (κλάδος των μαθηματικών) και το Λογισμό των Πιθανοτήτων.

Επίσης μια από τις πιο γνωστές μαθηματικές μελέτες του, είναι το επονομαζόμενο «τρίγωνο του Πασκάλ».

Το οποίο είναι ουσιαστικά μια ατελείωτη πυραμίδα αριθμών, χτισμένη από πάνω προς τα κάτω. Στην κορυφή της βρίσκεται η μονάδα, ο θεμέλιος λίθος των μαθηματικών.



Απεβίωσε στο Παρίσι το 1662.

Επίσης προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του στη μονάδα μέτρησης της πίεσης στο SI (Διεθνές Σύστημα Μετρήσεων).

hellenicITmuseum
pascaline

Leave a Reply