English

June 2021 archive

Επεξεργαστής AMD Duron «Spitfire» στα 600MHz.

Στις 19 Ιουνίου 2000, η AMD κυκλοφόρησε μια οικονομική έκδοση του επεξεργαστή Athlon, τον AMD Duron «Spitfire» στα 600MHz. Ο AMD Duron αποτελούσε μια προσπάθεια της AMD να ανταγωνιστεί τον Ιntel Celeron στην entry level αγορά των υπολογιστών. Ο Duron παρέμεινε στην αγορά έως και το 2004, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Sempron. Ο επεξεργαστής …

Continue reading

Blaise Pascal (τρίγωνο του Πασκάλ)

Ο Blaise Pascal, μέχρι τα 15 του έτη μελετούσε στα «κρυφά» μαθηματικά διότι του το είχε απαγορεύσει ο πατέρας του. Παρά το «απαγορευτικό» ο Pascal, ανακάλυψε μόνος του ότι: το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές γωνίες. Όταν ο πατέρας του, Étienne Pascal, είδε τα επιτεύγματα του γιου του, εντυπωσιάστηκε και επίτρεψε …

Continue reading

SEAC… μπορούσε να αποθηκεύσει ΕΝΑ πρόγραμμα στην μνήμη του

Ο SEAC ήταν ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποίησε τη λογική Diode–transistor, μια τεχνολογία πιο κοντά στα ψηφιακά κυκλώματα και η οποία ήταν περισσότερο αξιόπιστη από τις λυχνίες κενού.Στις 20 Ιουνίου 1950 το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των Η.Π.Α. εγκατέστησε τον υπολογιστή SEAC (Standards Eastern Automatic Computer). Στο Ινστιτούτο η βασική χρήση του υπολογιστή ήταν …

Continue reading

Η εφεύρεσή του θα ακούγεται για πάντα: κασέτα ήχου (Lou Ottens)

Η εφεύρεσή του θα ακούγεται για πάντα! Ο Lou Ottens, ήταν ο Ολλανδός μηχανικός ο οποίος βρισκόταν πίσω από την εφεύρεση της κασέτας ήχου! Γεννήθηκε στις 21.06.1926. Περίπου 100 δισεκατομμύρια κασέτες έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν, τη δεκαετία του 1960. Ο Ottens, το 1960, έγινε επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Νέων …

Continue reading

Konrad Zuse (Ζ1)

Στις 22.06.1910 γεννήθηκε στη Γερμάνια ένας από τους πρώτους μηχανικούς υπολογιστών, ο Konrad Zuse. Στη δεκαετία του 1940 ο Zuse ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην πρώτη αλγοριθμική γλώσσα προγραμματισμού (Calculus). Ενώ 7 χρόνια νωρίτερα, ανέπτυξε του πρώτο ψηφιακό υπολογιστή στον κόσμο, τον Z1 ο οποίος χρησιμοποιούσε την άλγεβρα του Boole. Ύστερα το 1941 ολοκλήρωσε τον …

Continue reading

“Το Διαδίκτυο είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας και ότι ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει αυτό που βλέπουμε.” Vinton Cerf

Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι: «Το Διαδίκτυο είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας και ότι ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει αυτό που βλέπουμε. Εάν δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον καθρέφτη, το πρόβλημα δεν είναι να διορθώσουμε τον καθρέφτη, πρέπει να διορθώσουμε την κοινωνία». Στις 23.06.1943 γεννήθηκε ο Vinton Cerf ο οποίος θεωρείτε ένας …

Continue reading

Windows 98 (25-06-1998)

Μαμά: Έλα Γιαννάκη, είμαι εδώ στο super market και έχει ένα κουτί σαν αυτά που έχουν τα κορν φλεϊκς, αυτό τώρα είναι που θέλεις για το κομπιούτερ; Γιαννάκης: Ναι αυτά θέλω! Και μπορεί στην αρχική παρουσίαση τα Windows 98, μπροστά στο κοινό να «crashαραν», όμως στη συνέχεια σημείωσαν αξιοσημείωτες πωλήσεις! Η κωδική ονομασία των Windows …

Continue reading

1ος προσωπικός υπολογιστής 16-bit στον κόσμο: ΤΙ-99/4 της Texas Instruments

Το μοντέλο Texas Instruments TI-99/4 θεωρείται από αρκετούς ως ο πρώτος οικιακός υπολογιστής 16-bit στον κόσμο! Σαν σήμερα το 1979 ανακοινώθηκε στο κοινό η κατασκευή του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της Texas Instruments, το μοντέλο ΤΙ-99/4 το οποίο και κυκλοφόρησε στην αγορά τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Το καλοκαίρι του 1981 κατασκευάστηκε μια βελτιωμένη εκδοχή του, …

Continue reading

21 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Η μουσική σε πίνακες ζωγραφικής (Επιμέλεια: Μαρία Μαγαλιού, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας)   Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η …

Continue reading

Το 1ο σύστημα κινητής τηλεφωνίας, το MTA Ericsson

Στην φωτογραφία βλέπουμε την κυρία να κάνει μια τηλεφωνική κλήση ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητο**, σήμερα δεν μας κάνει καμία εντύπωση, το 1956 ήταν πρωτοποριακό! Στις 25.04.1956, η σουηδική εταιρεία Ericsson -σε συνεργασία με την εταιρεία TeliaSonera- έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας, το MTA Ericsson (Mobile Telephony A). Το Ericsson MTA, ζύγιζε περίπου …

Continue reading