Άγιος Μαρίνος Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

 

Ο Άγιος Μαρίνος, ή Σαν Μαρίνο, επίσημα Δημοκρατία του Άγιου Μαρίνου (ιταλικά: Repubblica di San Marino) , επίσης γνωστός ως Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (ιταλικά: Serenissima Repubblica di San Marino) είναι περίκλειστο μικρο κράτος, που περιβάλλεται από την Ιταλία και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων Ορέων. Η χώρα δεν απέχει πολύ από την ιταλική πόλη Ρίμινι. Είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης και η παλαιότερη δημοκρατία στον κόσμο.

Ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον Άγιο Μαρίνο, έναν Χριστιανό ο οποίος αναζητούσε ένα ήσυχο μέρος για να ασκηθεί στην αγιοπρεπή ζωή. Η Άγιος Μαρίνος έγινε στη συνέχεια ένα ανεξάρτητο κράτος.

Ο Άγιος Μαρίνος είναι γνωστός για το πανοραμικό τοπίο του και τα ιστορικά του μνημεία. Η πρωτεύουσά του, που ονομάζεται επίσης Άγιος Μαρίνος, παρέχει εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά και τη θάλασσα. Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, την τραπεζική και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Έκταση 61 τ.χμ
Πληθυσμός 33.598
Γλώσσα Ιταλικά
Πρωτεύουσα Σαν Μαρίνο
Μακρύτερος ποταμός Μαράνο
Ψηλότερο βουνό Μόντε Τιτάνο (739 μ.)
Νόμισμα Ευρώ

Σημαία Σαν Μαρίνο

San Marino UmrissΗ σημαία του Αγίου Μαρίνου υιοθετήθηκε στις 6 Απριλίου 1862. Αποτελείται από δύο ίσες οριζόντιες λωρίδες με άσπρο χρώμα (κορυφή) και μπλε ανοικτό και το εθνόσημο στο κέντρο. Το λευκό συμβολίζει τα σύννεφα και το χιόνι στο Μόντε Τιτάνο, ενώ το μπλε συμβολίζει τον ουρανό. Στο κέντρο βρίσκεται ο εθνικός θυρεός. Δείχνει τρεις πύργους πάνω σε τρεις λόφους. Σε κάθε πύργο διακρίνεται ένα ασημένιο φτερό στρουθοκάμηλου. Οι πύργοι συμβολίζουν τα τρία κάστρα του Σαν Μαρίνο (La Guaita, La Cesta και La Montale), ενώ οι λόφοι εκπροσωπούν τις τρεις κορυφές του όρους Monte Titano. Ο θυρεός περικλείεται από ένα στεφάνι κάτω από ένα στέμμα και από πάνω βρίσκεται μια περγαμηνή που φέρει τη λέξη LIBERTAS (Ελευθερία). Η λέξη «LIBERTAS» (λατ. «ελευθερία»), πιθανότατα αναφέρεται στη σύλληψη των θυμάτων των πολιτικών διωγμών και στη θαυμαστή διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας, στο μέσο πολύ μεγαλύτερων κρατών. Το ρητό μπορεί επίσης να προήλθε από τα φερόμενα ως τελευταία λόγια του ιδρυτή του κρατιδίου, Μαρίνου, «Relinquo vos liberos ab utroque homine» (λατ. «Σας αφήνω ελεύθερους από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο»).

Εθνικός Ύμνος

Ο εθνικός ύμνος του Αγίου Μαρίνου είναι ένας από τους λίγους στον κόσμο ορχηστρικούς ύμνους (χωρίς στίχους) και έχει τον απλό τίτλο Inno Nazionale della Repubblica (Εθνικός Ύμνος της Δημοκρατίας)

Ανεπίσημοι στίχοι στα ιταλικά

Oh antica Repubblica onore a te virtuosa onore a te generosa fidente, virtuosa.
Oh, Repubblica onore e vivi eterna con la vita e gloria d'Italia Oh Repubblica onore a te.
Ω Αρχαία Δημοκρατία, τιμή και αρετή σε σένα, τιμή για τη γενναιόδωρη πίστη σου.
Ω τιμημένη Δημοκρατία, είθε να ζήσεις την αιώνια ζωή με τη ζωή και τη δόξα της Ιταλίας. Ω, Δημοκρατία, τιμή σε εσένα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση