Άγιος Μαρίνος Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Πού βρίσκεται ο Άγιος Μαρίνος;

Ο Άγιος Μαρίνος βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της Ιταλίας και, ως εκ τούτου, αποτελεί ιταλικό θύλακα. Το μήκος των συνόρων με την Ιταλία είναι 39 χιλιόμετρα. Η ιταλική πόλη Ρίμινι και η ακτή της Αδριατικής απέχουν περίπου δέκα χιλιόμετρα. Ο Άγιος Μαρίνος ιδρύθηκε το 301 μ.Χ. , γεγονός που τον καθιστά την παλαιότερη δημοκρατία στον κόσμο.

Ο Άγιος Μαρίνος είναι μια μικρή χώρα, ένα λεγόμενο κράτος νάνος. Μετά το Βατικανό και το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην Ευρώπη. Το σχήμα της χώρας θυμίζει πεντάγωνο.

Πώς είναι ο Άγιος Μαρίνος;

Monte Titano

Ο Άγιος Μαρίνος βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ιταλίας στις πλαγιές των Απεννίνων. Η μικρή χώρα κυριαρχείται από το επτά χιλιομέτρων Μόντε Τιτάνο, στην πλαγιά του οποίου βρίσκεται η ομώνυμη πρωτεύουσα, ο Άγιος Μαρίνος. Το Μόντε Τιτάνο κλίνει απότομα προς τα ανατολικά και έχει τρεις κορυφές. Με ύψος 739 μέτρα, το Monte Titano είναι επίσης το υψηλότερο βουνό της χώρας.

Το υπόλοιπο τμήμα της χώρας έχει λοφώδες τοπίο. Εδώ αναπτύσσονται πολλά δάση.

Υπάρχουν επίσης ποτάμια στον Άγιο Μαρίνο. Ο Ausa (Αούσα ) ρέει στα βόρεια και ο Fiumicello (Φουμιτσέλο) στο κέντρο της χώρας. Ο ποταμός Σαν Μαρίνο ρέει στη δυτική πλαγιά του Μόντε Τιτάνο και ο Μάρανο ρέει ανατολικά προς την Ιταλία.

Πώς είναι ο καιρός στο Άγιος Μαρίνο;

Ο Άγιος Μαρίνος έχει ημιμεσογειακό κλίμα, το οποίο σημαίνει ότι οι χειμώνες είναι ήπιοι και βροχεροί, ενώ οι καλοκαιρινοί μήνες είναι θερμοί και ξηροί.

Η γεωγραφική του θέση κοντά στην Αδριατική Θάλασσα επηρεάζει το κλίμα, κάνοντάς το να είναι πιο ήπιο και μειώνοντας τις ακραίες θερμοκρασίες.  Οι μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα κυμαίνονται συνήθως από τους 2°C έως τους 8°C, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να ξεπεράσει τους 25°C, μερικές φορές φτάνοντας τους 30°C.

Γκουαΐτα

Η πρωτεύουσα: Άγιος Μαρίνος

Η πρωτεύουσα του Άγιου Μαρίνου είναι η πόλη του Άγιου Μαρίνου. Για να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο, είναι επίσης γνωστή ως πόλη του Αγίου Μαρίνου. Οι κάτοικοι λένε επίσης απλά la città , "η πόλη". Η πρωτεύουσα αποτελεί τον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Δημοκρατίας του Άγιου Μαρίνου.

Εδώ ζουν μόλις 4100 άτομα. Αυτό καθιστά τον Άγιο Μαρίνο μία από τις μικρότερες πρωτεύουσες στον κόσμο. Επίσης, δεν είναι καν η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι ζουν στη Dogana (Ντογκάνα) και στο Borgo Maggiore (Μπόργκο Ματζόρε). Το Borgo Maggiore βρίσκεται 150 μέτρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Palazzo Publico

Η πόλη είναι χαρακτηριστική για τα παραδοσιακά της στενά, τα ιστορικά κτίρια και τη γενική ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία του κράτους. Το κέντρο της  και το Μόντε Τιτάνο (ένα βουνό των Απεννίνων), στο οποίο βρίσκεται η πόλη του Αγίου Μαρίνου, αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Φαίνεται ακόμα όπως ήταν κατά τον Μεσαίωνα.

Τρεις πύργοι αποτελούν το ορόσημο της πόλης. Φαίνονται επίσης στο οικόσημο και στη σημαία. Οι δύο πρώτοι πύργοι ανήκουν σε δύο κάστρα: το κάστρο Guaita (Γκουαΐτα) με τον πρώτο πύργο (Prima Torre), το κάστρο Cesta (Τσέστα) με τον δεύτερο πύργο (Seconda Torre) και ο τρίτος πύργος Mοntale (Μοντάλε) είναι ένας πρώην πύργος φυλακής.

Basilica di San Marino

Εκτός από τους τρεις πύργους υπάρχουν και άλλα αξιόλογα αξιοθέτατα, όπως το δημαρχείο και η έδρα της κυβέρνησης που βρίσκονται στο Palazzo Publico του 19ου αιώνα. Εδώ πραγματοποιείται τακτικά η αλλαγή φρουράς. Το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στην πλατεία μπροστά του. Αξίζει επίσης ο Καθεδρικός Ναός του Άγιου Μαρίνου (Basilica di San Marino) που είναι ένας όμορφος ναός που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και προσφέρει εκπληκτική αρχιτεκτονική και τέχνη. H κεντρική πλατεία της πόλης Πλατεία Λιμπερτάς (Piazza della Libertà) με καφέ, εστιατόρια και καταστήματα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ατμόσφαιρα του Άγιου Μαρίνου.

Η πόλη προσφέρει επίσης καταπληκτική θέα στη γύρω περιοχή, καθώς η Δημοκρατία του Άγιου Μαρίνου βρίσκεται σε υψόμετρο και περιβάλλεται από εντυπωσιακά τοπία.

 

 

Leave a Reply