Άγιος Μαρίνος Παιδιά και σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Πώς είναι το σχολείο στο Σαν Μαρίνο;

Университет Сан-Марино - Мир знаний Академии МединаΤο εκπαιδευτικό σύστημα του Άγιου Μαρίνου είναι παρόμοιο με το ιταλικό σύστημα. Περιλαμβάνει την προσχολική, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Η προσχολική εκπαίδευση είναι προαιρετική και διαρκεί δύο χρόνια. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί πέντε χρόνια. Τα παιδιά στον Άγιο Μαρίνο ξεκινούν το δημοτικό σχολείο (Scuola Elementare) στην ηλικία των έξι ετών. Στη συνέχεια μεταβαίνουν στο γυμνάσιο (Scuola Media), το οποίο διαρκεί άλλα τρία χρόνια. Ακολουθεί το ανώτερο γυμνάσιο  (Scuola Secundaria Superiore), για δύο χρόνια. Κατά την λήξη του δεύτερου χρόνου του ανώτερου γυμνασίου , οι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους ή να συνεχίσουν για άλλα τρία χρόνια ώστε να μπορούν να δώσουν εξετάσεις και στη συνέχεια να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο. Βλέπουμε δηλαδή ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι 10ετης.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση διατίθεται στο Πανεπιστήμιο της Γκραν Σαν Μαρίνο. Το πανεπιστήμιο προσφέρει πτυχία σε διάφορα πεδία, όπως διοίκηση επιχειρήσεων, τουρισμός, νομική και ιατρική.

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Αγίου Μαρίνου είναι υψηλής ποιότητας και ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα. Η χώρα έχει υψηλό ποσοστό αλφαβητισμού και τα παιδιά της έχουν καλή επίδοση στις διεθνείς εξετάσεις.

Η εκπαίδευση στον Άγιο Μαρίνο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της αυτονομίας των μαθητών. Τα σχολεία της χώρας έχουν μικρή κλίμακα και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν στενές σχέσεις με τους δασκάλους τους.

Leave a Reply