Άγιος Μαρίνος Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Κάτοικοι του Αγίου Μαρίνου

Αυτοί οι άνδρες ανήκουν στη Guardia de la Rocca. Είναι μέρος του μικρού στρατού του κράτους.

Στα μέσα του 2022, ο πληθυσμός του Άγιου Μαρίνου ήταν περίπου 34,000 άνθρωποι. Η χώρα αυτή είναι ένα από τα πιο μικρά κράτη στον κόσμο, και ο πληθυσμός της είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθυσμός του Άγιου Μαρίνου αποτελείται κυρίως, 83 τοις εκατό , από Σανμαρινέζους. Το δώδεκα τοις εκατό είναι Ιταλοί. Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι 549 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο Άγιος Μαρίνος χωρίζεται σε συνολικά εννέα δήμους. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν ζουν στην πρωτεύουσα, αλλά στο βόρειο τμήμα του Αγίου Μαρίνου, στο δήμο Serravalle (Σερραβάλλε), στον οποίο ανήκει και η μεγαλύτερη πόλη του κράτους  Ντογκάνα. Στον δήμο Σερραβάλλε κατοικούν 11.000 άνθρωποι.  Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος είναι ο Borgo Maggiore (Μπόργκο Μαντζιόρε) με 7.000 κατοίκους. Ακολουθεί η πρωτεύουσα Σαν Μαρίνο με 4.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθυσμός του Αγίου Μαρίνου το 2023 είναι 33.895, σε σύγκριση με τους 27.730 κατοίκους το 2002. Το ποσοστό γεννήσεων στον Άγιο Μαρίνο είναι υψηλότερο από το ποσοστό θανάτων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πληθυσμός αυξάνεται.

Το 92% του πληθυσμού ανήκει στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Αυτό αντανακλά την ιστορική και πολιτισμική επιρροή της Ιταλίας, με την οποία συνορεύει ο Άγιος Μαρίνος. Επιπλέον, η ίδρυση του Άγιου Μαρίνου από τον Μαρίνο, έναν χριστιανό λιθοτάτη, το 301 μ.Χ., έχει συμβάλει στην ισχυρή χριστιανική παρουσία στη χώρα.

Ποια γλώσσα ομιλείται στον Άγιο Μαρίνο;

Η επίσημη γλώσσα στον Άγιο Μαρίνο είναι τα ιταλικά. Ορισμένοι άνθρωποι μιλούν την ιταλική διάλεκτο Romagnol. Αυτή ομιλείται επίσης στην ιταλική επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μιλούν επίσης με ευχέρεια τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, για παράδειγμα αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά. Καθώς η μικρή χώρα είναι τόσο προσανατολισμένη στον τουρισμό, είναι απαραίτητο να μπορεί να επικοινωνεί με τους επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση