Κύπρος Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές     Χριστούγεννα

Μετά τη διαίρεση της Κύπρου, οι Έλληνες μετακινήθηκαν προς τα νότια και ο τουρκικός πληθυσμός μετακινήθηκε στο βόρειο τμήμα.

Ποιος ζει στην Κύπρο;

Η Κυπριακή Δημοκρατία φιλοξενεί 850.000 κυρίως Έλληνες κατοίκους. Στο βόρειο τμήμα του νησιού ζουν άλλοι 345.000 άνθρωποι, κυρίως τουρκικής καταγωγής. Οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν δύο διαφορετικές ονομασίες για τους κατοίκους της Κύπρου: "Κυπριώτες" και "Κύπριοι". Και τα δύο είναι σωστά.

Υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία για τον πληθυσμό. Ωστόσο, στο ελληνικό τμήμα ζουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στο τουρκικό τμήμα. Οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν περίπου το 72% του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Πριν από τη διαίρεση της χώρας, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ήταν διασκορπισμένοι σε ολόκληρο το νησί. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, με λίγους μόνο Έλληνες να ζουν στο βόρειο τμήμα και, αντίθετα, λίγους μόνο Τούρκους στο νότιο τμήμα.

Τι μιλάνε οι άνθρωποι στην Κύπρο;

Στο ελληνικό τμήμα του νησιού ομιλούνται τα ελληνικά και στο τουρκικό τμήμα τα τουρκικά, αλλά ομιλούνται και τα αραβικά. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι μιλούν τη δική τους ελληνική διάλεκτο, η οποία είναι χαρακτηριστική για το νησί.

 

Γυναίκες κάθονται σε ένα καφενείο σε ένα χωριό της οροσειράς του Τροόδους.
Μοναχοί στέκονται εδώ μπροστά από ένα κυπριακό μοναστήρι. Πολλοί άνθρωποι στην Κύπρο ανήκουν στη χριστιανική ορθόδοξη πίστη.

Leave a Reply