Κύπρος Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές     Χριστούγεννα

Ποια ζώα ζουν στην Κύπρο;

Αγρινό της Κύπρου - Το μοναδικό και σπάνιο είδος θηλαστικού σε όλο τον κόσμο
Κυπριακό ποντίκι

Ορισμένα ενδημικά ζώα ζουν στην Κύπρο, όπως το κυπριακό μουφλόν (αγρινός), ένα άγριο πρόβατο. Το κυπριακό αγκαθωτό ποντίκι είναι επίσης ενδημικό στην Κύπρο. Ανακαλύφθηκε μόλις το 2004 και ξεχωρίζει λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του κεφαλιού του και των μεγαλύτερων αυτιών του. Ωστόσο, πιθανότατα υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Παρεμπιπτόντως, είναι αρκετά σπάνιο να ανακαλύπτεται στην Ευρώπη ένα άγνωστο θηλαστικό όπως αυτό το μικρό ποντίκι. Υπάρχουν επίσης είδη ζώων που μας είναι γνωστά, όπως τα κουνέλια, οι αλεπούδες, οι αγριόγατες, τα ελάφια και οι νυχτερίδες.

 

Αυτό το είδος σαύρας ονομάζεται η σαύρα του Τροόδους και ζει μόνο στο νησί της Κύπρου. Αναφέρεται λοιπόν ως ενδημικό.

Πώς ονομάζεται η σαύρα που ζει μόνο στην Κύπρο;

Οι θαλάσσιες χελώνες αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στις παραλίες της Κύπρου και προστατεύονται από την κυβέρνηση, ειδικά όταν γεννούν τα αυγά τους.

Μια σαύρα, η σαύρα του Τροόδους μπορεί να εντοπιστεί συχνά στην Κύπρο. Μπορείτε να τη δείτε στη διπλανή φωτογραφία. Της αρέσει να κάνει ηλιοθεραπεία σε βράχους και πέτρινους τοίχους.

Υπάρχει επίσης ένα δηλητηριώδες φίδι που ζει εκεί, η οχιά lavan viper. Πρόκειται για ένα είδος οχιάς που απαντάται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη και επομένως είναι ευρέως διαδεδομένο και στην Κύπρο.

Τι πετάει τριγύρω;

Ο τρυπομάζης ή, όπως αλλιώς αποκαλείται στην κυπριακή διάλεκτο, Τρυποράσιης, έχει το επιστημονικό όνομα Sylvia melanothorax και είναι το εθνικό πουλί της Κύπρου

Τα μεταναστευτικά πουλιά αρέσκονται επίσης να περνούν από την Κύπρο. Τους αρέσει να κάνουν μια στάση εδώ κατά τη μακρά πτήση τους προς την Αφρική. Τα ορεινά υψώματα στα βόρεια και στο κέντρο ειδικότερα χρησιμεύουν ως καταφύγιο για τα πουλιά, ορισμένα από τα οποία ζουν εκεί όλο το χρόνο, ενώ άλλα μόνο φωλιάζουν και μετακινούνται. Αετοί, γεράκια, σπουργίτια, γύπες και πολλά είδη τραγουδοπουλιών έχουν επίσης σπίτι στην Κύπρο. Στα ενδημικά είδη πουλιών περιλαμβάνονται ο τρυπομαζής και η Σκαλιφούρτα.

Παρεμπιπτόντως, η Κύπρος ήταν επίσης κάποτε πατρίδα πυγμαίων ιπποπόταμων και πυγμαίων ελεφάντων. Ωστόσο, αυτό συνέβη πριν από πολύ καιρό, κατά τη μεταπαγετώδη περίοδο. Οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες.

Τι φυτρώνει στην Κύπρο;

Τα βουνά του Τροόδους είναι έντονα δασωμένα.

Στην Κύπρο υπάρχει πολύ μακκία. Φυτρώνουν εδώ θάμνοι και δέντρα τυπικά της Μεσογείου: Τερεβινθίνη ακακία, σκούπα, φράουλα ή μυρτιά.. Η αειθαλής χρυσή βελανιδιά είναι ενδημική στην Κύπρο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών στην Κύπρο, με 1800 άγρια φυτά να αναπτύσσονται εκεί. Το μεγαλείο των λουλουδιών την άνοιξη είναι ιδιαίτερα όμορφο.

Στα βουνά του Τροόδους υπάρχουν ακόμη μεγάλες δασικές εκτάσεις. Εδώ φυτρώνουν πεύκα, τα οποία έχουν στενή συγγένεια με το πεύκο του Χαλεπίου, καθώς και κυπαρίσσια, κέδροι και πεύκα. Το δάσος αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κύπρου, καθώς το 18% της έκτασης καλύπτεται από δάσος. Το κίτρινο ανθισμένο πετρολούλουδο είναι χαρακτηριστικό της Κύπρου.

 

Αφήστε μια απάντηση