Κύπρος Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές     Χριστούγεννα

Η κόκκινη τελεία δείχνει την Κύπρο

Πού ακριβώς βρίσκεται η Κύπρος;

Πού βρίσκεται η Κύπρος; Μια ερώτηση που ίσως έχετε κάνει στον εαυτό σας στο παρελθόν. Η Κύπρος είναι ένα νησί στην ανατολική Μεσόγειο, διαγώνια απέναντι από την Τουρκία. Αυτό μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα στον διπλανό χάρτη. Το νησί απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τις τουρκικές, συριακές και λιβανέζικες ακτές. Έχει έκταση 9200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους που είναι ελληνικής ή τουρκικής καταγωγής. Γεωγραφικά, η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ή τη Νοτιοδυτική Ασία. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Είναι σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μόνο η Σικελία και η Σαρδηνία είναι μεγαλύτερες. Η κυπριακή ακτογραμμή εκτείνεται σε μήκος 671 χιλιομέτρων. Η πρώην βρετανική αποικία είναι ανεξάρτητη από το 1960 και έχει διαιρεθεί από το 1974, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λευκωσίας, η οποία τότε είχε καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό. Μια νεκρή ζώνη, η οποία ελέγχεται από τον ΟΗΕ, χωρίζει το νησί σε δύο μέρη, τα οποία έχουν αναπτυχθεί χωριστά από την εποχή του διαχωρισμού. Υπάρχει ένα νότιο τμήμα στην Κύπρο και ένα βόρειο τμήμα

Αυτή η τυπική μικρή εκκλησία βρίσκεται στην Κύπρο.
Πρόκειται για μια από τις όμορφες παραλίες που είναι τόσο χαρακτηριστικές για το νησί της Κύπρου.
Μπορείτε επίσης να βρείτε τέτοια μοναστήρια στην Κύπρο. Αλλά πρώτα πρέπει να ανεβείτε σε αυτό το βουνό.

 

 

 

 

 

 

 

Βόρεια και νότια Κύπρος

Στο βάθος διχοτόμηση… – ΕλλάδαΚύπρος Βόρεια

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου κατέχεται από την Τουρκία. Εδώ ζουν κυρίως Τουρκοκύπριοι. Το τμήμα αυτό καλύπτει περίπου το ένα τρίτο ολόκληρης της Κύπρου. Εδώ βρίσκονται επίσης τα κυριότερα ποτάμια, τα οποία είναι σημαντικά για την άρδευση της χώρας. Τα περισσότερα ποτάμια στην Κύπρο στερεύουν κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός ονομάζεται Πεδιαίος.

Νότια Κύπρος

Το 1983, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου κήρυξε την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει επίσημα τη χώρα αυτή. Έτσι, μόνο η νότια Κύπρος θεωρείται κράτος και αναγνωρίζεται ως τέτοιο από τη διεθνή κοινότητα.

Διαφορά μεταξύ του νότιου και του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Όταν λοιπόν μιλάμε για την Κύπρο, δεν μιλάμε για ολόκληρο το νησί ως κράτος, αλλά μόνο για αυτό το νότιο τμήμα. Αυτό καλύπτει 5800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από την 1η Μαΐου 2004, αυτό το τμήμα της νότιας Κύπρου είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλικ στη μάθηση: Γεωγραφία Ε΄ τάξης: Κεφάλαιο 44ο "Κύπρος: Το φυσικό περιβάλλον"Υπάρχουν τρία μεγάλα τοπία στην Κύπρο: ο Πενταδάκτυλος ή τα βουνά της Κερύνειας στα βόρεια του νησιού, τα βουνά του Τροόδους στα νοτιοδυτικά και ένα αλλουβιακό τοπίο στο ενδιάμεσο.

Χαρακτηριστικό της Κύπρου είναι οι μικρές χερσονήσους ή ακρωτήρια που προεξέχουν από τη χερσαία μάζα, τα οποία μπορείτε να δείτε καθαρά στο χάρτη.

Το ψηλότερο βουνό της χώρας είναι ο Όλυμπος στην οροσειρά του Τροόδους, ο οποίος φτάνει σε ύψος τα 1952 μέτρα. Αυτή η οροσειρά βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Κύπρου και είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

Πώς θα είναι ο καιρός στην Κύπρο;

Ο καιρός στο νησί της Κύπρου χαρακτηρίζεται από μεσογειακό κλίμα. Το καλοκαίρι κάνει αρκετή ζέστη, ιδίως τον Αύγουστο, και συνήθως παραμένει ξηρό. Βρέχει σχετικά λίγο. Η Λευκωσία δέχεται περίπου 400 χιλιοστά βροχόπτωσης ετησίως, ενώ στην οροσειρά του Τροόδους μπορεί να πέσουν έως και 1000 χιλιοστά. Στην πρωτεύουσα Λευκωσία, η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι 10 βαθμοί, ενώ τον Ιούλιο είναι 28 βαθμοί.

 

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Κύπρου;

Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και, όπως και το ίδιο το νησί, είναι μια διαιρεμένη πόλη. Η πόλη ονομάζεται Λευκωσία στα ελληνικά και Lefkoşa στα τουρκικά. Παρεμπιπτόντως, είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το νότιο τμήμα της πόλης είναι η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βόρειο τμήμα είναι η πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αν και αυτό δεν αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη με εξαίρεση την Τουρκία. Η πόλη μοιράζεται τη λεγόμενη "πράσινη γραμμή". Παρακολουθείται από τις ειρηνευτικές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από σύγχρονα καταστήματα, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και παμπ. Υπάρχει μια παλιά πόλη, η οποία περιβάλλεται από ένα οχυρωματικό τείχος μήκους σχεδόν πέντε χιλιομέτρων. Εκκλησίες, τζαμιά και μουσεία καθιστούν επίσης την πόλη πόλο έλξης για τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Υπάρχει επίσης ένα πανεπιστήμιο στη Λευκωσία, καθώς και η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο. Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της χώρας ζει στην πόλη ή στη γύρω περιοχή.

Ένας Κύπριος με σκούτερ τρέχει μέσα στην πρωτεύουσα Λευκωσία.
Αυτή είναι μια εκκλησία στη Λευκωσία.
Υπάρχουν επίσης ειδυλλιακές γωνιές στη Λευκωσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply