Κύπρος Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές     Χριστούγεννα

Στην Κύπρο έχουν ανακαλυφθεί ίχνη πρώιμου αποικισμού. Αυτά χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. στην Χοιροκοιτία

Οι πρώτες ημέρες στην Κύπρο

Στην Κύπρο έχουν βρεθεί απομεινάρια νεολιθικού οικισμού. Οι άνθρωποι άφησαν εκεί τα πρώτα τους ίχνη πριν από 9000 χρόνια. Πιστεύεται ότι το όνομα του νησιού προέρχεται από τη λέξη Cyprium, που σημαίνει "χαλκός". Μέχρι το 4.000 π.Χ. κατασκεύαζαν κεραμικά και χάλκινα εργαλεία. Περίπου το 2.500 π.Χ. οι κάτοικοι της Κύπρου είχαν μάθει να κατασκευάζουν χαλκό. Η κοινωνία της Κύπρου έγινε σταδιακά πιο εξελιγμένη μετά το 1.600 π.Χ. που εφευρέθηκε μια μορφή γραφής. Στην Κύπρο αναδύθηκε μια ιδιαίτερα πολιτισμένη κοινωνία με πολλές πόλεις και παλάτια. Το εμπόριο με άλλα μέρη της Μεσογείου άνθισε και η επαφή με άλλους πολιτισμούς ήταν συχνή.

Κρητικός-Μινωικός πολιτισμός στην Κύπρο

Η πόλη της Σαλαμίνας ιδρύθηκε από τους Έλληνες, εδώ μπορείτε ακόμα να δείτε τα ερείπια της.

Από το 1400 π.Χ., οι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν διάφορα μέρη κατά μήκος της Μεσογείου. Σε αυτό συμπεριλαμβανόταν και η Κύπρος. Εδώ έχτισαν νέες πόλεις. Στην Κύπρο ανακαλύφθηκε η κρητική μινωική γραφή Γραμμική Α, μια γραφή που δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί με ακρίβεια. Κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ., το νησί χτυπήθηκε από σεισμούς που κατέστρεψαν επανειλημμένα πόλεις.

Αρχαιότητα

Μετά το 800 π.Χ. προέκυψε μια σειρά από μεγάλες αυτοκρατορίες στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη ήταν η Ασσυριακή Αυτοκρατορία. Οι Ασσύριοι δεν κατέκτησαν ποτέ την Κύπρο, αλλά ανάγκασαν τους ηγεμόνες της να καταβάλλουν φόρο υποτέλειας για μια σύντομη περίοδο από το 708 π.Χ. έως το 669 π.Χ. περίπου. Στη συνέχεια, το 545 π.Χ., η Κύπρος αναγκάστηκε να υποταχθεί στην κυριαρχία των Περσών. Οι Πέρσες, με τη σειρά τους, ανατράπηκαν από τους Έλληνες με επικεφαλής τον Μέγα Αλέξανδρο μετά το 333 π.Χ.

Όταν ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του μοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του. Ένας από αυτούς, ο Πτολεμαίος, κατέλαβε την Αίγυπτο. Μετά από μια περίοδο μαχών, αυτός και οι διάδοχοί του ήρθαν να κυβερνήσουν την Κύπρο και ο ελληνικός πολιτισμός έγινε κυρίαρχος στο νησί. Ωστόσο, προέκυψε μια νέα δύναμη - η Ρώμη. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Κύπρο το 58 π.Χ. και ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Χριστιανισμός εισήχθη στην Κύπρο από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα περίπου το 45 μ.Χ.

Στη συνέχεια, τον 4ο αιώνα μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε 2 μέρη, την Ανατολή και τη Δύση. Η Κύπρος έγινε μέρος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στη Δύση έπεσε το 476 μ.Χ., το ανατολικό τμήμα συνέχισε. Είναι γνωστό ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο Guy de Lusignan και οι διάδοχοί του κυβέρνησαν την Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενετοί και Οθωμανοί

Υπό τη βυζαντινή κυριαρχία η Κύπρος ευημερούσε παρά τις επιδρομές των Αράβων μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα. Ωστόσο, τον 12ο αιώνα, η βυζαντινή αυτοκρατορία παρακμάζει. Το 1184 ένας βυζαντινός πρίγκιπας που ονομαζόταν Κομνηνός κήρυξε την Κύπρο ανεξάρτητη από την υπόλοιπη αυτοκρατορία. Ωστόσο, η ανεξαρτησία δεν κράτησε πολύ.

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατέκτησε το νησί το 1191 κατά τη διάρκεια μιας από τις σταυροφορίες του. Τον ακολούθησε ένας άλλος σταυροφόρος, ο Guy de Lusignan (Ο Γκυ των Λουζινιάν ή Γουΐδων των Λουζινιάν), ο οποίος έχτισε επίσης πολλά χριστιανικά κτίρια, όπως μοναστήρια και εκκλησίες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία υποτάχθηκε στην Καθολική Εκκλησία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το 1489, η Κύπρος έγινε μέρος της Βενετίας. Η χήρα του τελευταίου βασιλιά Λουζινιάν πούλησε την Κύπρο στους Βενετούς. Ωστόσο, δεν επρόκειτο να κυβερνήσουν εκεί για έναν ολόκληρο αιώνα. Από την περίοδο αυτή χρονολογούνται τεράστιες οχυρώσεις, οι οποίες προορίζονταν να χρησιμεύσουν ως προπύργιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα οχυρά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα απέναντι στη δύναμη των Οθωμανών. Η μία μετά την άλλη, οι πόλεις της Κύπρου καταλαμβάνονταν από τους Οθωμανούς. Μετά την εκδίωξη των Βενετών το 1571, άρχισε η οθωμανική κυριαρχία που διήρκεσε 300 χρόνια. Οι εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι έποικοι έρχονταν στο νησί. Επειδή η Μεγάλη Βρετανία είχε βοηθήσει τους Οθωμανούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, της παραχωρήθηκε το δικαίωμα να διοικεί την Κύπρο το 1878, αν και το νησί παρέμεινε στα χέρια των Οθωμανών. Ο λόγος που ήθελαν οι Βρετανοί την Κύπρο ήταν ότι το 1875 άνοιξε η διώρυγα του Σουέζ και η Βρετανία επιθυμούσε να προστατεύσει τη διαδρομή προς την Ινδία

Βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' ήταν ο πνευματικός ηγέτης, αλλά και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κύπρου.

Το 1914 οι Τούρκοι προσχώρησαν στο πλευρό της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Βρετανία προσάρτησε επίσημα την Κύπρο. Το 1925 η Κύπρος έγινε βρετανική αποικία του Στέμματος. n Ωστόσο, οι Ελληνορθόδοξοι Κύπριοι απαιτούσαν τώρα την ένωση με την Ελλάδα (enosis) και το 1931 σημειώθηκαν ταραχές.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Κύπριοι πολέμησαν υπέρ των Βρετανών. Ωστόσο, όταν ήρθε η ειρήνη οι Ελληνορθόδοξοι Κύπριοι απαίτησαν και πάλι την ένωση με την Ελλάδα. Οι Τουρκοκύπριοι, από την άλλη πλευρά, ήθελαν να συνεχιστεί η βρετανική κυριαρχία.

Το 1955 μια ελληνοκυπριακή οργάνωση που ονομαζόταν ΕΟΚΑ άρχισε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Κύπρο. Το 1958 δημιουργήθηκε μια τουρκική οργάνωση με την ονομασία ΤΜΤ και άρχισαν οι διακοινοτικές μάχες. Τελικά, το 1960, η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της. Πρόεδρος εξελέγη ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Ωστόσο, το 1963, οι Έλληνες πρότειναν αλλαγές στο σύνταγμα. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν και υπήρξαν περισσότερες διακοινοτικές συγκρούσεις. Το 1964 ο ΟΗΕ έστειλε ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ωστόσο, δεν βρέθηκε λύση και το 1974 οι σκληροπυρηνικοί Έλληνες πραγματοποίησαν πραξικόπημα. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανατράπηκε και διέφυγε στο εξωτερικό.

Διχοτόμηση της Κύπρου

Ως αποτέλεσμα, τον Ιούλιο του 1974 οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βόρεια Κύπρο. Το νησί διχοτομήθηκε. Πρόσφυγες και από τις δύο πλευρές πέρασαν τα σύνορα μεταξύ των δύο τμημάτων της Κύπρου. Ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός από το βορρά μετακόμισε στο νότο και το αντίστροφο. Έκτοτε, τα σύνορα σχημάτισαν την "Πράσινη Γραμμή", η οποία ελέγχεται ακόμη και σήμερα από στρατιώτες του ΟΗΕ.  Εν τω μεταξύ, οι σκληροπυρηνικοί έπεσαν από την εξουσία και τον Δεκέμβριο του 1974 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε από την εξορία. Πέθανε το 1977.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη. Ο χάρτης δείχνει ξεκάθαρα τη συνοριακή γραμμή μεταξύ του τουρκικού βορρά και του ελληνικού νότου.

Το 2004 διεξήχθη δημοψήφισμα στην Κύπρο, στο οποίο οι Κύπριοι ψήφισαν υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αποφάσισαν κατά της ενοποίησης με το βόρειο τμήμα. Την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν εφαρμόζεται στο βόρειο τμήμα. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίθετα, η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Τα σύνορα μεταξύ του βορρά και του νότου έχουν πλέον ανοίξει, αλλά οι διαφορές παραμένουν. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιλυθεί η σύγκρουση μακροπρόθεσμα.

 

Αφήστε μια απάντηση