Κύπρος Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές     Χριστούγεννα

Τζατζίκι

Τι τρώνε οι άνθρωποι στην Κύπρο;

Η κυπριακή κουζίνα είναι παρόμοια με την ελληνική, αλλά έχει έντονες τουρκικές και αραβικές επιρροές. Η βρετανική κουζίνα δεν μπορεί επίσης να απορριφθεί εντελώς, έτσι θα βρείτε επίσης τις δημοφιλείς ψαροκροκέτες και το αγγλικό πρωινό στην Κύπρο. Παρ' όλα αυτά, οι Κύπριοι έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να απελευθερωθούν από αυτές τις επιρροές και να διατηρήσουν τη δική τους κουζίνα. Τι τρώνε λοιπόν οι άνθρωποι στην Κύπρο;

Η κλασική ελληνική χωριάτικη σαλάτα με φέτα είναι δημοφιλές όπως και το ελληνικό τζατζίκι. Πρόκειται για ένα γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο. Στην Κύπρο χρησιμοποιούν λίγο λιγότερο σκόρδο.

 

Έτσι μοιάζει το εθνικό πιάτο της Κύπρου.

Πολύ δημοφιλές στην Κύπρο: κρέας στη σχάρα

Όλοι στην Κύπρο λατρεύουν το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα. Ειδικά στα εστιατόρια, θα βρείτε μεγάλες σούβλες κρέατος που είναι συνήθως αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας που είναι πολύ καλά καρυκευμένο. Η μικρότερη εκδοχή ονομάζεται σουβλάκι.

Στη συνέχεια, υπάρχουν η σεφτελιά, τα οποία είναι ρολάκια με κιμά. Τυλίγονται σε πίτα, το δημοφιλές πλατύ ψωμί, και σερβίρονται με ντομάτες και αγγούρι. Το εθνικό πιάτο της Κύπρου ονομάζεται Κλέφτικο. Πρόκειται για αρνίσιο ή μερικές φορές κατσικίσιο κρέας, το οποίο παραδοσιακά σιγοψήνεται σε πήλινο φούρνο. Σερβίρεται επίσης με βραστή πατάτα.

 

Έτσι μοιάζει το πολύ δημοφιλές τυρί που ονομάζεται χαλούμι στην Κύπρο.

Ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί

Αν δεν θέλετε να τρώτε κρέας, μπορείτε να επιλέξετε ένα τυρί από κατσικίσιο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα. Αυτό ονομάζεται χαλούμι. Συχνά επίσης μπαίνει μέσα σε πλατύ ψωμί, το píttá, και σερβίρεται με μπαχαρικά. Επίσης, συχνά ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται με συνοδευτικά πιάτα όπως ντομάτες ή πατάτες.

Οι σούπες από όσπρια είναι επίσης δημοφιλείς. Τα ντολμαδάκια είναι αμπελόφυλλα γεμισμένα με ρύζι ή μερικές φορές με κιμά. Το χούμους είναι ένας πουρές από ρεβίθια, λάδι, μαϊντανό και σκόρδο.

 

Αφήστε μια απάντηση