Λουξεμβούργο Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Υπάρχουν πολλές τράπεζες στο Λουξεμβούργο. Μία από αυτές είναι η Banque internationale à Luxembourg (BIL).

Η οικονομία του Λουξεμβούργου: Όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα!

Το Λουξεμβούργο έχει μια σταθερή οικονομία. Η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία είναι χαμηλή. Οι μισθοί είναι υψηλοί. Το μέσο εισόδημα είναι δυόμισι φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Ευρωπαίου.

Σχεδόν οι μισοί από τους απασχολούμενους στο Λουξεμβούργο δεν ζουν στη χώρα, αλλά μετακινούνται από τη Γαλλία, το Βέλγιο ή τη Γερμανία.

Ο σημαντικότερος οικονομικός τομέας του Λουξεμβούργου είναι ο χρηματοπιστωτικός. Πολλές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί εδώ. Τα χρηματοοικονομικά ανήκουν στον τομέα των υπηρεσιών, όπως και οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο και τα εστιατόρια, για παράδειγμα.

Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 87% του συνόλου της οικονομίας. Μόνο οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 25 τοις εκατό αυτού του ποσοστού. Ωστόσο, επειδή η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από αυτόν τον τομέα, είναι επίσης ευάλωτη, για παράδειγμα σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Το Λουξεμβούργο είναι επίσης ελκυστικό για τις ξένες εταιρείες επειδή οι φόροι είναι χαμηλοί. Η εγγύτητά του με τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες είναι επίσης πολύ ευνοϊκή για την οικονομία του Λουξεμβούργου.

Εδώ καλλιεργείται κριθάρι στο Λουξεμβούργο.

Γεωργία στο Λουξεμβούργο

Παρόλο που περίπου το ήμισυ της έκτασης της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία, αυτή αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% της οικονομίας του Λουξεμβούργου. Μόνο λίγοι άνθρωποι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Καλλιεργούνται σταφύλια, κριθάρι, βρώμη, πατάτες, σιτάρι και φρούτα. Οι βοσκότοποι τρέφουν κυρίως  αγελάδες.

Βιομηχανία: Σίδηρος και χάλυβας - λιγότερο από πριν!

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η βαριά βιομηχανία ήταν ο σημαντικότερος οικονομικός τομέας του Λουξεμβούργου. Ο σίδηρος και ο χάλυβας παράγονται ακόμη και σήμερα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν.

Σήμερα παράγονται επίσης χημικά προϊόντα, ελαστικά αυτοκινήτων, πλαστικά, μηχανήματα, αυτοκίνητα, γυαλί, είδη ένδυσης και τρόφιμα. Εξορύσσεται ασβέστης, σιδηρομετάλλευμα, σχιστόλιθος, άμμος και χαλίκι. Η βιομηχανία επικεντρώνεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της οικονομίας του Λουξεμβούργου.

Leave a Reply