Λουξεμβούργο Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Πώς είναι το σχολείο στο Λουξεμβούργο;

Στο Λουξεμβούργο, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των 6 ετών. Το δημοτικό σχολείο περιλαμβάνει έξι σχολικά έτη, τα οποία χωρίζονται σε τρία στάδια των δύο ετών το καθένα. Πριν από το δημοτικό σχολείο, όλα τα παιδιά πρέπει να παρακολουθήσουν ένα διετές νηπιαγωγείο. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά από οικογένειες μεταναστών έχουν επίσης καλές ευκαιρίες. Υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός οικογενειών που έχουν έρθει στο Λουξεμβούργο από την Πορτογαλία. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών πρέπει πρώτα να μάθουν λουξεμβουργιανά ή γερμανικά.

Η ποικιλομορφία των γλωσσών αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στο Λουξεμβούργο. Τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου διδάσκονται στα λουξεμβουργιανά και στη συνέχεια στα γερμανικά. Στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η γλώσσα διδασκαλίας αλλάζει στα γαλλικά. Τα αγγλικά διδάσκονται επίσης ως πρώτη ξένη γλώσσα.

Περίπου το ένα τρίτο των μαθητών μεταφέρεται στο γενικό λύκειο μετά το δημοτικό σχολείο. Διαρκεί επτά χρόνια, από το 7ο έτος έως το 13ο έτος. Με το diplôme de fin d'études secondaires  (απολυτήριο) στην τσέπη σας, μπορείτε στη συνέχεια να σπουδάσετε στο πανεπιστήμιο.

Τα δύο τρίτα των μαθητών φοιτούν σε τεχνικό λύκειο μετά το δημοτικό σχολείο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λυκείων, τα οποία διαρκούν τρία, έξι ή επτά χρόνια.

Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν επίσης βαθμολογίες. Χορηγούνται βαθμοί, με 60 βαθμούς να είναι ο μέγιστος αριθμός βαθμών.

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στο Λουξεμβούργο;

Τα αγόρια που γεννιούνται στο Λουξεμβούργο ονομάζονται συχνότερα Gabriel, Leo, Luca, Noah, David, Tom και Ben. Τα κορίτσια ονομάζονται συχνότερα Emma, Lara, Zoe, Amy, Sarah, Charlotte και Emily.

Τα τυπικά λουξεμβουργιανά μικρά ονόματα δεν δίνονται τόσο συχνά. Αυτά θα ήταν για παράδειγμα τα Pit, Pol, Jang, Léini ή Ketti.

Παρεμπιπτόντως, το πιο συνηθισμένο επώνυμο στο Λουξεμβούργο είναι το Schmit. Τα Muller και Weber είναι επίσης συνηθισμένα.

Πώς ζουν τα παιδιά στο Λουξεμβούργο;

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Λουξεμβούργο μαθαίνουν διάφορες γλώσσες από μικρή ηλικία. Τα λουξεμβουργιανά είναι η μητρική γλώσσα για τα περισσότερα από αυτά, αλλά ακούνε επίσης παντού γερμανικά και γαλλικά. Τα μαθήματα στο σχολείο αλλάζουν πρώτα στα γερμανικά και αργότερα στα γαλλικά, όπως είδαμε και παραπάνω. Έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύγλωσσα.

Αφήστε μια απάντηση