Λουξεμβούργο Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Ο χάρτης σας δείχνει πού βρίσκεται το Λουξεμβούργο στην Ευρώπη.

Πού βρίσκεται το Λουξεμβούργο;

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Δυτική Ευρώπη. Συνορεύει δυτικά με το Βέλγιο και ανατολικά με τη Γερμανία. Στα νότια βρίσκεται η Γαλλία. Συνεπώς, το Λουξεμβούργο έχει τρεις γειτονικές χώρες.

Το Λουξεμβούργο δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης. Η συνολική έκταση της χώρας είναι 2586 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μαζί με το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο αποτελεί τις χώρες της Μπενελούξ (BENELUX). Η λέξη αποτελείται από τα αρχικά γράμματα των χωρών. Συνεργάζονται στενά μεταξύ τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Αυτό το τοπίο του Λουξεμβούργου βρίσκεται στο Ösling, στα βορειοανατολικά της χώρας. Είναι επίσης γνωστό ως Mullerthal ή Μικρή Ελβετία του Λουξεμβούργου.

Τοπίο στο Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο διαθέτει δύο μεγάλα τοπία: το Ösling στα βόρεια και το Gutland στα νότια.

Το Gutland είναι λοφώδες. Η γεωργία ασκείται εδώ στο Λουξεμβούργο.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε ότι το βόρειο τμήμα του Λουξεμβούργου καλύπτεται από βουνά. Αποτελούν μέρος των Αρδεννών, οι οποίες εκτείνονται από το Βέλγιο έως το Λουξεμβούργο. Οι Λουξεμβούργιοι αποκαλούν την περιοχή Ösling. Το Ösling έχει ύψος περίπου 400 έως 500 μέτρα. Υπάρχουν οροπέδια και βαθιές κοιλάδες. Το υψηλότερο βουνό του Λουξεμβούργου βρίσκεται επίσης στο Ösling, αλλά με 560 μέτρα, είναι περισσότερο ένας λόφος. Ονομάζεται Kneiff.

Το νότιο τμήμα της χώρας ονομάζεται Gutland. Το Gutland καλύπτει το 68% της εθνικής επικράτειας. Η γη εδώ είναι χαμηλότερη και χρησιμοποιείται κυρίως για τη γεωργία, καθώς είναι πολύ εύφορη. Εδώ ζουν περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στο βορρά. Εδώ βρίσκεται όχι μόνο η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, αλλά και οι αμέσως μεγαλύτερες πόλεις Esch an der Alzette, Differdange και Düdelange. Στα ανατολικά, ο ποταμός Moselle συνορεύει με το Gutland, το οποίο αποτελεί και το σύνορο με τη Γερμανία.

Το όνομα Λουξεμβούργο

Το όνομα Λουξεμβούργο προέρχεται πιθανότατα από το Lützelburg, που σημαίνει "μικρό κάστρο". Αυτό χτίστηκε το 963 από τον κόμη των Αρδεννών Ζίγκφριντ. Το Λουξεμβούργο είναι Μεγάλο Δουκάτο - το τελευταίο στον κόσμο.

Ο τοπογραφικός χάρτης δείχνει την επιφάνεια του Λουξεμβούργου. Από το καφέ χρώμα φαίνεται ότι ο βορράς είναι ορεινός. Μπορείτε επίσης να δείτε τις γειτονικές χώρες.
Αυτός ο χάρτης του Λουξεμβούργου δείχνει πού βρίσκονται οι πόλεις. Οι κίτρινοι δρόμοι είναι αυτοκινητόδρομοι. Τα εθνικά σύνορα είναι μια παχιά διακεκομμένη γραμμή με μωβ χρώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποτάμια στο Λουξεμβούργο

Μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Μοζέλας, ο οποίος βρίσκεται στα ΝΑ σύνορα του Λουξεμβούργου με τη Γερμανία. Αξίζει να αναφερθεί και ο ποταμός Sûre (ο οποίος είναι μόνο μέσα στο Λουξεμβούργο, ενώ ο Μοζέλας δεν ρέει αποκλειστικά μέσα στο Λουξεμβούργο. Προέρχεται από τη Γαλλία και διασχίζει το Λουξεμβούργο προτού συνεχίσει προς Γερμανία.) με τους παραποτάμους Ύλτσεστ (γαλλικά Αλζέτ), Κλερφ και Ουρ. Στις όχθες του Αλζέτ είναι χτισμένη και η πρωτεύουσα του δουκάτου.

 

 

Δάσος κοντά στο Echternach
Το Ahn είναι ένα χωριό του Λουξεμβούργου στον ποταμό Μοζέλλα.
Ηλιοβασίλεμα στο Λουξεμβούργο

 

 

 

 

 

 

 

Πώς  είναι ο καιρός στο Λουξεμβούργο;

Στο Λουξεμβούργο, οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια μέτρια ζεστά. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 9 βαθμοί. Βρέχει πιο συχνά στον ορεινό βορρά απ' ό,τι στο νότο. Ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος μήνας, ενώ ο Ιούλιος ο θερμότερος.

 

Άποψη της πρωτεύουσας του Λουξεμβούργου

Η πρωτεύουσα: Λουξεμβούργο

Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου έχει το ίδιο όνομα με τη χώρα: Λουξεμβούργο. Εδώ ζουν 124.500 άνθρωποι. Αυτό την καθιστά επίσης τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στα νότια. Παρεμπιπτόντως, στα λουξεμβουργιανά ονομάζεται Stad Lëtzebuerg, στα γαλλικά Ville de Luxembourg. Οι ίδιοι οι Λουξεμβούργιοι μιλούν συνήθως μόνο για το D`Stad (η Πόλη - σας θυμίζει κάτι;).

Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι επίσης το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο). Αυτό σημαίνει ότι εδώ βρίσκονται σημαντικές αρχές, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

 

Αυτό είναι το μουσείο μοντέρνας τέχνης του Λουξεμβούργου
Το κάστρο Vianden είναι καλά διατηρημένο.
Η μεγάλη δουκική οικογένεια ζει σε αυτό το παλάτι.

 

 

 

 

 

 

Αυτό το βραχώδες σπήλαιο ονομάζεται Hohllay. Βρίσκεται κοντά στο Berdorf στα ανατολικά της χώρας.
Το Κάστρο Clerf ένα όμορφο κάστρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λουξεμβούργο

Αξιοθέατα στην πόλη του Λουξεμβούργου

Μπορεί το Λουξεμβούργο να είναι μια μικρή χώρα, αλλά έχει πολλά να δείτε. Στην πόλη του Λουξεμβούργου, το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα (Palais Grand-Ducal) είναι ίσως το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ήδη εντυπωσιακό από έξω, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη κατοικία του δούκα του Λουξεμβούργου και από μέσα.

Το παλάτι βρίσκεται στην άκρη της παλιάς πόλης, στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα. Εκτός από τα δαιδαλώδη σοκάκια, υπάρχουν όμορφες πλατείες, όπως η Place Àrmes και η πλατεία Knuedler με το δημαρχείο. Από εδώ δεν απέχει πολύ η γέφυρα Adolphe, μία από τις υψηλότερες πέτρινες τοξωτές γέφυρες στον κόσμο.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης  αποτελεί μια ωραία αντίθεση. Το σύγχρονο κτίριο ανεγέρθηκε πάνω στα τείχη ενός παλιού φρουρίου. Μπορείτε να δείτε τη σύγχρονη λουξεμβουργιανή τέχνη.

Οι σήραγγες Bock (Bock Casemates)

Οι σήραγγες Bock είναι σπηλιές του 17ου αιώνα. Σκαλίστηκαν στο βράχο όταν η πόλη τέθηκε υπό την κυριαρχία των Ισπανών το 1644 και αργότερα επεκτάθηκαν. Χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων. Σήμερα αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι επισκέψιμα.

 

 

 

 

Leave a Reply