Λουξεμβούργο Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά    Οικονομία     Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

 Το Λουξεμβούργο είναι ένα μικρό κράτος στην Κεντρική Ευρώπη.  Το Λουξεμβούργο συνορεύει με το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η πρωτεύουσα έχει το ίδιο όνομα με τη χώρα. Ο βορράς είναι ορεινός, καθώς βρίσκεται στις Αρδέννες (Οι Αρδέννες εκτείνονται στη Γερμανία και τη Γαλλία ). Η περιοχή εδώ ονομάζεται Ösling. Εδώ υπάρχουν πολλά δάση. Στα νότια βρίσκεται η πιο επίπεδη και εύφορη περιοχή Gutland. Υπάρχουν πολλά χωράφια και λιβάδια.

Συνολικά, στο Λουξεμβούργο ζουν 660.000  άνθρωποι. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν είναι καθόλου Λουξεμβούργιοι, αλλά προέρχονται κυρίως από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία ή το Βέλγιο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν σε γειτονικές χώρες αλλά εργάζονται στο Λουξεμβούργο. Το Λουξεμβούργο έχει μάλιστα τρεις επίσημες γλώσσες: Λουξεμβουργιανά, γερμανικά και γαλλικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύγλωσσα.

Το Λουξεμβούργο είναι Μεγάλο Δουκάτο. Ο Μεγάλος Δούκας είναι ο αρχηγός του κράτους. Μέχρι το 1890, ο βασιλιάς των Κάτω Χωρών ήταν επίσης Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, αλλά από τότε το Λουξεμβούργο έχει τη δική του δουκική οικογένεια. Το Λουξεμβούργο έχει εξελιχθεί σε κέντρο υπηρεσιών. Πολλές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί εδώ.

Έκταση 2.586 km²
Κάτοικοι 660.000
Γλώσσα Λουξεμβουργιανά, Γερμανικά, Γαλλικά
Πρωτεύουσα Λουξεμβούργο
Ο μεγαλύτερος ποταμός Sûre (συνολικό μήκος 173 km)
Το ψηλότερο βουνό Kneiff (560 m)
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ: 1 Ιανουαρίου 1958

Luxemburg UmrissΣημαία Λουξεμβούργο

Η σημαία του Λουξεμβούργου είναι ριγέ κόκκινη, λευκή και γαλάζια. Αυτά τα χρώματα είναι τα χρώματα του Λουξεμβούργου από τον Μεσαίωνα. Η σημαία χρησιμοποιείται από το 1845. Εισήχθη επίσημα το 1972. Το 2006 προέκυψε μια "διαμάχη για τη σημαία". Ένας πολιτικός ήθελε μια διαφορετική σημαία για το Λουξεμβούργο, στην οποία το "Κόκκινο Λιοντάρι" θα εμφανιζόταν σε δέκα μπλε και λευκές λωρίδες. Αυτό το "Roude Léiw" φαίνεται στο οικόσημο της χώρας και είναι ένα παλιό σύμβολο του Λουξεμβούργου. Αυτό θα απέτρεπε επίσης οποιαδήποτε σύγχυση με την πολύ παρόμοια ολλανδική σημαία. Ωστόσο, ο πολιτικός αυτός δεν τα κατάφερε.

Εθνικός Ύμνος

Εκεί που ο Alzette ρέει μέσα από τα λειβάδια,
Ο Sauer πετάγεται μέσα από τα βράχια.
Εκεί που το κλήμα μεγαλώνει ευωδιαστό δίπλα στο Μοζέλα
Ο ουρανός μας φτιάχνει κρασί.
Εκεί βρίσκεται η γη για την οποία
Θα τολμούσαμε τα πάντα εδώ κάτω.
Η πατρίδα μας, την οποία τόσο βαθιά
Κουβαλάμε στις καρδιές μας.

Ω, εσύ ψηλά, που το χέρι σου
Καθοδηγεί τα έθνη μέσα στον κόσμο,
Προστάτεψε τη γη του Λουξεμβούργου,
Από ξένο ζυγό και τυρρανία.
Σαν παιδιά στάλαξες σ' όλους μας
Το πνεύμα της ελευθερίας.
Άφησε να λάμψει ο ήλιος της ελευθερίας
Τόσο πολύ να τον βλέπουμε!

Αφήστε μια απάντηση