Λουξεμβούργο Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Αυτά είναι τα Judd mat Gaardebounen, ένα τυπικό πιάτο από το Λουξεμβούργο.

Τι τρώνε στο Λουξεμβούργο;

Το φαγητό στο Λουξεμβούργο είναι παραδοσιακά πλούσιο και απλό. Λόγω της θέσης του Λουξεμβούργου (ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο), υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τις κουζίνες αυτών των χωρών. Πολλά πιάτα από την παραδοσιακή γερμανική κουζίνα έχουν εξευγενιστεί με γαλλικές βελτιώσεις. Εν τω μεταξύ, οι Πορτογάλοι μετανάστες έχουν επίσης επηρεάσει το τι αρέσει στους ανθρώπους να τρώνε.

Ένα τυπικό πιάτο από το Λουξεμβούργο είναι το Judd mat Gaardebounen. Πρόκειται για καπνιστό χοιρινό με φασόλια. Τα φασόλια είναι επίσης αγαπημένα στο bouneschlupp, μια σούπα φασολιών με πατάτες. Τα μεγάλα ζυμαρικά από αλεύρι, αυγά και νερό ονομάζονται kniddelen και είναι νόστιμα ως συνοδευτικό πιάτο.

Ένα άλλο πιάτο με κρέας είναι το huesenziwwi. Πρόκειται για σιγομαγειρεμένο λαγό, ο οποίος συχνά σερβίρεται με σοκολατένια laszoos, δηλαδή σάλτσα αμυγδάλου σοκολάτας.

Bouneschlupp

Ένα άλλο πιάτο με κρέας είναι το huesenziwwi. Πρόκειται για σιγανομαγειρεμένο λαγό, ο οποίος συχνά σερβίρεται με σοκολατένια laszoos, δηλαδή σάλτσα αμυγδάλου σοκολάτας.

Τα ψάρια, όπως ο λούτσος ή η πέστροφα, είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Οι καραβίδες καταλήγουν επίσης στο πιάτο. Τα μύδια είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

Το ζαμπόν από το Ösling είναι μια λουξεμβουργιανή σπεσιαλιτέ που τρώγεται με πατάτες και σαλάτα. Η μαύρη πουτίγκα ονομάζεται εδώ Träipen και οι τηγανίτες πατάτας είναι γνωστές ως Gromperekichelcher.

Το μαγειρεμένο τυρί τρώγεται πάνω σε ψωμί, γνωστό ως kachkéis. Αυτό είναι συχνά αρκετό για μεσημεριανό γεύμα. Το όλο πράγμα σερβίρεται ζεστό και με μουστάρδα.

Η πιο διάσημη σαλάτα από το Λουξεμβούργο είναι η Feierstengszalot. Πρόκειται για μια σαλάτα από μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας που τρώγεται κρύα. Οι κύβοι βοδινού κρέατος συνοδεύονται από αυγά και κάπαρη.

Τα γλυκά είναι επίσης νόστιμα στο Λουξεμβούργο.

Quetschentaart ονομάζεται η τάρτα δαμάσκηνου, η οποία ψήνεται κυρίως το φθινόπωρο.

Ομελέτα με κερασικό κρασί;

Η ομελέτα soufflée au kirsch είναι ένα άλλο επιδόρπιο.

Η "Omelette soufflée au kirsch" είναι μια εκδοχή της ομελέτας που συνδυάζει τα στοιχεία της ομελέτας με την έννοια του soufflé. Η προσθήκη του "au kirsch" υποδηλώνει ότι στο πιάτο προστίθεται και κερασικό κρασί (kirsch).

Συνήθως, μια ομελέτα soufflée είναι φτιαγμένη με αυγά που χωρίζονται σε λευκά και κίτρινα. Τα ασπράδια αυγών ανακατεύονται μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα, ενώ τα κίτρινα αυγά μπορεί να ανακατευτούν με διάφορα άλλα συστατικά, όπως τυρί, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι  ακόμα και κερασικό κρασί. Το κερασικό κρασί είναι ένα είδος αλκοολούχου ποτού που παρασκευάζεται από κεράσια.

Αυτό το μπισκότο ονομάζεται Aachtchen επειδή έχει το σχήμα ενός οκτώ.

Τι είναι τα aachtchen ;

Τα aachtchen είναι φτιαγμένα από γλυκιά ζύμη έχοντας σχήμα οκτώ και είναι γεμισμένα με κρέμα.

Και τι άλλο;

Την εποχή του καρναβαλιού, υπάρχουν τα Verwurelter. Δύο κοντές κλωστές ζύμης μπλέκονται μεταξύ τους και στη συνέχεια τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Το Schuedi είναι λουξεμβουργιανό κέικ βουτύρου.

Boxemännercher.

Και Boxemännercher

Είναι μικρές μαρέγκες σε σχήμα ανθρώπινων φιγούρων. Είναι παραδοσιακά γλυκά της περιοχής κατά τη διάρκεια των εορτών του Αγίου Νικολάου.

Εδώ Quetschentaart.
Εδώ έχουμε μαγειρεμένο ψωμί με τυρί και μουστάρδα.

 

 

 

 

 

 

 

Τα Träipen σερβίρονται εδώ με πατάτες.
Αυτό είναι το Schuedi, λουξεμβουργιανό κέικ βουτύρου.
Τυπικό φαγητό στο Schobermesse: τηγανητά ψάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply