Λουξεμβούργο Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία     Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς κατοίκους του Λουξεμβούργου: ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 έως το 2019.

Κάτοικοι του Λουξεμβούργου

Το Λουξεμβούργο έχει 660.000 κατοίκους. Σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει στην πόλη του Λουξεμβούργου. Είναι επίσης η μόνη μεγάλη πόλη της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές άλλες πόλεις και μικρές κωμοπόλεις. Οι μεγαλύτερες βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας. Πρόκειται για τις πόλεις η Ες-συρ-Αλζέτ (λουξεμβουργιανά Εσ/Ύλτσεστ, 34.000 κάτ.), η Ντιφερντάνζ/Ντέιφερντενγκ (24.805 κάτ.), η Ντιντελάνζ/Ντίντελενγκ (20.003 κάτ.) και το Ντίκρες (περ. 7.000 κάτ.). Συνολικά, το 92% των κατοίκων του Λουξεμβούργου ζουν σε κάποια πόλη, αν και πρόκειται για μικρές πόλεις.

Υπάρχει υψηλό ποσοστό αλλοδαπών στο Λουξεμβούργο. Είναι περίπου 47 τοις εκατό. Οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Βέλγοι αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες. Στην πόλη του Λουξεμβούργου ζουν άνθρωποι από συνολικά 160 χώρες.

Από τον εργαζόμενο πληθυσμό, το 44% είναι διασυνοριακοί μετακινούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ζουν στη Γαλλία, το Βέλγιο ή τη Γερμανία και μετακινούνται στο Λουξεμβούργο για να εργαστούν.

Το 69 τοις εκατό του πληθυσμού ανήκει στην Καθολική Εκκλησία. Το 4 τοις εκατό του πληθυσμού είναι προτεστάντες. Το ένα τέταρτο του συνόλου των κατοίκων δεν ανήκει σε καμία εκκλησία.

Ποια γλώσσα ομιλείται στο Λουξεμβούργο;

Το Λουξεμβούργο έχει τρεις επίσημες γλώσσες: Λουξεμβουργιανά, γερμανικά και γαλλικά.

Το 70 τοις εκατό του πληθυσμού μιλάει τη λουξεμβουργιανή ως μητρική του γλώσσα. Τα λουξεμβουργιανά είναι μια διάλεκτος της Μοσέλ-Φρανκονίας, αλλά αντιμετωπίζονται ως εθνική γλώσσα. Χρησιμοποιείται κυρίως προφορικά, δηλαδή όταν μιλάμε μεταξύ μας, αλλά και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τα γερμανικά τείνουν να χρησιμοποιούνται στις εφημερίδες.

Τα λουξεμβουργιανά έχουν το ειδικό γράμμα ë. Προφέρεται σαν μίξη ενός e και ενός γερμανικού ö. Το λεξιλόγιο είναι έντονα επηρεασμένο από τα γαλλικά. Για παράδειγμα, το φορτηγό ονομάζεται camion και το ψυγείο ονομάζεται frigo. Μερικές φορές υπάρχουν επίσης σύνθετες λέξεις όπως το Haaptplat: το πρώτο μέρος είναι γερμανικής προέλευσης (Haupt-), το δεύτερο είναι γαλλικό (plat = πιάτο).

Ακόμη και στο σχολείο, τα μαθήματα διδάσκονται πρώτα στα λουξεμβουργιανά και μετά στα γερμανικά. Τα γαλλικά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, τα γαλλικά μιλιούνται συχνά στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις τράπεζες, καθώς πολλοί άνθρωποι που εργάζονται εδώ είναι Γάλλοι.

Καθώς οι Πορτογάλοι είναι η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών, τα πορτογαλικά ομιλούνται επίσης στη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση