Λουξεμβούργο Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στο Λουξεμβούργο;

Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή στο Λουξεμβούργο. Πολλοί άνθρωποι είναι καθολικοί και γι' αυτούς η επίσκεψη στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία αποτελεί σίγουρα μέρος των χριστουγεννιάτικων εορτασμών. Μπορείτε είτε να παρακολουθήσετε τη μεταμεσονύκτια λειτουργία στις 24 Δεκεμβρίου είτε να πάτε σε μια από τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στις 25 Δεκεμβρίου.

Τα σπίτια και οι δρόμοι είναι ήδη στολισμένα για τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων. Στις εκκλησίες διοργανώνονται πολλές θεατρικές παραστάσεις φάτνης στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά της ενορίας. Οι άνθρωποι ψήνουν Stutenkerle (Boxemännercher) ή Stollen.

Υπάρχει χριστουγεννιάτικη αγορά στην πρωτεύουσα, την πόλη του Λουξεμβούργου, η οποία διαθέτει ακόμη και ρόδα λούνα παρκ. Υπάρχει επίσης χριστουγεννιάτικη παρέλαση, παραστάσεις με φως και πολλές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων παραστάσεων για παιδιά. Αυτό ονομάζεται Winterlights. Ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζει την Place d'Armes.

Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την 6η Δεκεμβρίου. Τότε έρχεται ο Άγιος Νικόλαος, όπως ακριβώς και στη Γερμανία. Το όνομά του εδώ είναι Kleeschen και φτάνει μαζί με τον σύντροφό του Houseker. Στο σάκο του, ο Λουξεμβούργιος Knecht Ruprecht έχει είτε μια ράβδο κάρβουνο είτε ένα δώρο... Ιδιαίτερα σπουδαίο: την ημέρα του Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει σχολείο!

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι τρώνε μαζί με τις οικογένειές τους. Παραδοσιακά, την παραμονή των Χριστουγέννων στο Λουξεμβούργο σερβίρεται μαύρη πουτίγκα με πουρέ πατάτας και σάλτσα μήλου. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και μπορεί επίσης να σερβιριστεί φοντύ ή άλλα πιάτα με κρέας. Αργά το βράδυ, μοιράζονται δώρα. Τα δώρα τα φέρνουν οι Chrëschtkëndchen. Τα βάζει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

 

Leave a Reply