Μάλτα Καθημερινή ζωή

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Σχεδόν όλα τα παιδιά βαπτίζονται καθολικά στη Μάλτα.

Θρησκεία από μικρή ηλικία

Ο καθολικισμός στη Μάλτα διαμορφώνει επίσης τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Τα περισσότερα μωρά βαπτίζονται ως ρωμαιοκαθολικά. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται εκτενώς από όλη την οικογένεια με μαλτέζικα πιάτα.

Πολύ λιγότερο γνωστό είναι ένα έθιμο που συνήθως πραγματοποιείται στα πρώτα γενέθλια του παιδιού μετά τη βάφτιση. Κατά τη διάρκεια του Il-quċċija, διάφορα αντικείμενα τοποθετούνται μπροστά στο παιδί και το παιδί μπουσουλάει προς ένα από τα αντικείμενα, ενώ η οικογένεια φωνάζει καταφατικά. Το ποιο από τα αντικείμενα επιλέγει το παιδί ως στόχο υποτίθεται ότι προβλέπει το επαγγελματικό μέλλον του παιδιού. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα κινητό τηλέφωνο ή μια αριθμομηχανή ως σύμβολο για μια καριέρα στα οικονομικά ή τις τράπεζες. Παραδοσιακά, τοποθετείται επίσης ένα κομπολόι, το οποίο προβλέπει μια καριέρα ως κληρικός, ή ένα βραστό αυγό, το οποίο συμβολίζει την ευημερία.

Ο γάμος παίζει σημαντικό ρόλο στη Μάλτα. Εδώ, ένα ζευγάρι αναπαριστά έναν παραδοσιακό μαλτέζικο γάμο.

Ποια είναι τα νόμιμα και τα νόθα παιδιά;

Όπως σε πολλές αυστηρά ρωμαιοκαθολικές χώρες, ο γάμος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη Μάλτα. Το διαζύγιο επιτρέπεται στη Μάλτα μόνο μετά από δημοψήφισμα το 2011, καθιστώντας τη Μάλτα την τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε το δικαίωμα στο διαζύγιο.

Παρ' όλα αυτά, τα παιδιά διαζευγμένων οικογενειών συχνά πειράζονται. Τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου, όπου ο ένας γονέας είναι Μαλτέζος και ο άλλος ξένος, δυσκολεύονται πολύ να αποκτήσουν τη μαλτέζικη υπηκοότητα. Το αστικό δίκαιο της Μάλτας κάνει μάλιστα διάκριση μεταξύ νόμιμων και νόθων παιδιών. Νόμιμα παιδιά είναι εκείνα που γεννιούνται εντός γάμου. Στην περίπτωση των νόθων παιδιών, οι γονείς δεν είναι παντρεμένοι.

Τα σκάφη είναι ταυτόχρονα μεταφορικό μέσο και χώρος εργασίας στη Μάλτα.

Από το ένα νησί στο άλλο στη Μάλτα

Φανταστείτε να σηκώνεστε το πρωί, να πλένετε τα δόντια σας, να ντύνεστε και να μπαίνετε σε ένα πλοίο αντί για λεωφορείο ή αυτοκίνητο για να πάτε στο σχολείο σας! Για ορισμένους Μαλτέζους, αυτό είναι μέρος της καθημερινής ζωής, καθώς μπορεί κάλλιστα το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή ο χώρος εργασίας σας να μην βρίσκεται στο νησί όπου ζείτε. Στη Μάλτα, για παράδειγμα, υπάρχει μόνο ένα πανεπιστήμιο στο κύριο νησί. Οι φοιτητές που ζουν στο Γκόζο πρέπει πρώτα να διασχίσουν τη Μεσόγειο το πρωί.

Εδώ μπορείτε να δείτε τον αγωνιστικό χώρο για ένα τουρνουά υδατοσφαίρισης.

Τι αθλήματα κάνουν οι Μαλτέζοι;

Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις, το μπάσκετ, το χόκεϊ και το μπάντμιντον είναι επίσης πολύ δημοφιλή μεταξύ των Μαλτέζων. Ανεπίσημα, το ποδόσφαιρο είναι ακόμη και το εθνικό άθλημα. Υπάρχουν δύο πρωταθλήματα, το καθένα με δέκα ομάδες.

Εκτός από τα κλασικά ευρωπαϊκά αθλήματα, οι Μαλτέζοι χρησιμοποιούν επίσης τη θάλασσα που βρίσκεται ακριβώς στην πόρτα τους για να αθλούνται. Για παράδειγμα, η υδατοσφαίρισης είναι πολύ δημοφιλής στη Μάλτα.

 

Leave a Reply