Μάλτα Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Πού βρίσκεται η Μάλτα;

Πού βρίσκεται στην πραγματικότητα η Μάλτα;

Η Μάλτα βρίσκεται στη Μεσόγειο, νότια του ιταλικού νησιού της Σικελίας. Η Μάλτα είναι κράτος νάνος. Επομένως, πρόκειται για μια πολύ μικρή χώρα. Ωστόσο, η πυκνότητα του πληθυσμού της είναι πολύ υψηλή.

Το κράτος της Μάλτας

Όταν μιλάμε για τη Μάλτα, πρέπει πάντα να γίνεται διάκριση μεταξύ του κράτους της Μάλτας και του νησιού της Μάλτας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος της Μάλτας αποτελείται από διάφορα νησιά. Το μεγαλύτερο από αυτά ονομάζεται η ίδια η Μάλτα, αλλά υπάρχουν επίσης τα νησιά Γκόζο και Κομίνο. Αρκετά μικρότερα νησιά αποτελούν επίσης μέρος της κρατικής επικράτειας. Ωστόσο, αυτά είναι ακατοίκητα.

Η συνολική έκταση της χώρας είναι 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που την καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερη από την πόλη του Μονάχου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης αποτελείται από το κύριο νησί της Μάλτας. Τα νησιά αποτελούν τα απομεινάρια μιας χερσαίας γέφυρας που συνέδεε τη Σικελία με τη Βόρεια Αφρική πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια.

Το όνομα Μάλτα προέρχεται πιθανώς από τους Έλληνες, οι οποίοι, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, προσελκύστηκαν από την ευνοϊκή θέση των νησιών στη Μεσόγειο. Αποκάλεσαν τα νησιά "Melite", που σημαίνει "γλυκό μέλι", πιθανώς επειδή εδώ παράγονταν τόσο πολύ μέλι.

Οι βράχοι Dingli είναι το υψηλότερο σημείο της Μάλτας.

Το κύριο νησί της Μάλτας

Αν και το νησί της Μάλτας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, διαθέτει δύο πολύ διαφορετικά τοπία και, κυρίως, ακτές. Το νησί σχηματίζεται από ένα ασβεστολιθικό οροπέδιο. Αυτό υψώνεται μέχρι και 253 μέτρα από τη θάλασσα στα νοτιοδυτικά, δημιουργώντας εντυπωσιακούς βράχους, όπως οι γκρεμοί Dingli Cliffs. Στα ανατολικά και βορειοανατολικά, από την άλλη πλευρά, θα βρείτε παραλίες και ευρύχωρους κόλπους που είναι δημοφιλείς στους παραθεριστές.

 

Η Μάλτα δεν είναι μόνο Μάλτα - γιατί;

Δύο άλλα νησιά της Μάλτας κατοικούνται. Ονομάζονται Γκόζο και Κόμινο.

Το Γκόζο βρίσκεται περίπου έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κύριου νησιού. Το Γκόζο συχνά περιγράφεται ως πιο ήσυχο και πιο πράσινο σε σύγκριση με το νησί της Μάλτας. Στο Γκόζο, οι τρεις λόφοι, οι οποίοι απεικονίζονται και στη σημαία του Γκόζο, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Οι ασβεστολιθικές ακτές και τα εν μέρει παρθένα τοπία προσφέρουν ευκαιρίες για καταδύσεις και πεζοπορία.

Το νησί Κόμινο, έκτασης τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Μάλτα και Γκόζο. Είναι περισσότερο γνωστό για τη "Γαλάζια Λιμνοθάλασσα" του, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες ως εκδρομικός προορισμός.

Είναι πράγματι η Μάλτα η χώρα με το λιγότερο νερό στον κόσμο;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν φυσικά ποτάμια ή λίμνες στα νησιά της Μάλτας και σχεδόν καμία δυνατότητα αποθήκευσης γλυκού νερού. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις και η ροή των τουριστών αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση νερού, οι Μαλτέζοι εξαρτώνται από τις προμήθειες νερού από τη Σικελία και τη σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης νερού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Μάλτα είναι η πιο άνυδρη χώρα στον κόσμο.

Τα κρυστάλλινα νερά στις παραλίες της Μάλτας είναι ιδανικά για κολύμπι. (Γκόζο)
Εδώ μπορείτε να δείτε την πρωτεύουσα της Μάλτας: τη μικρή πόλη Βαλέτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς είναι το κλίμα στη Μάλτα;

Το κλίμα στη Μάλτα χαρακτηρίζεται από ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και ήπιους, υγρούς χειμώνες. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως μεσογειακό κλίμα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία φτάνει μερικές φορές κατά μέσο όρο τους 31,8 βαθμούς με υγρασία περίπου 74%. Το χειμώνα, σπάνια κάνει κρύο πάνω από εννέα βαθμούς. Το καλοκαίρι δεν βρέχει σχεδόν καθόλου και είναι πολύ ξηρό. Το χειμώνα, ωστόσο, ιδίως από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, υπάρχουν συχνά έντονες, σύντομες βροχοπτώσεις. Η υγρασία το χειμώνα είναι περίπου 70 τοις εκατό.

Η Μάλτα έχει τη μικρότερη πρωτεύουσα στην ΕΕ

Η πρωτεύουσα της Μάλτας είναι η Βαλέτα. Με έκταση μόλις 0,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 6300 κατοίκους, είναι η μικρότερη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το μέγεθός της, ωστόσο, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει και μάλιστα έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υπάρχουν πολλά να δείτε πολιτιστικά στη Βαλέτα, όπως τα τείχη του φρουρίου γύρω από την πόλη, το λιμάνι και πολλές ιστορικές πλατείες. Είναι επίσης δημοφιλής στους τουρίστες για τα πολλά όμορφα καφέ της και τους εμπορικούς δρόμους Republic και Merchants Street. Η πόλη βρίσκεται σε ένα ακρωτήριο στη βόρεια ακτή των νησιών.

Εδώ μπορείτε να δείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στη Βαλέτα. Πρόκειται για αγγλικανική εκκλησία.
Η Βαλέτα φιλοξενεί πολλά ιστορικά κτίρια και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε το παρελθόν της Μάλτας.
Βαλέτα το σούρουπο

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση