Μάλτα Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Business and EducationΤι μιλούν τα παιδιά στα σχολεία της Μάλτας;

Τα περισσότερα σχολεία στη Μάλτα είναι κρατικά και λαμβάνουν πρόσθετη χρηματοδότηση από την εκκλησία. Σε αυτά τα σχολεία, τα μαθήματα διδάσκονται στα μαλτέζικα. Τα αγγλικά διδάσκονται επίσης, αλλά ως δεύτερη γλώσσα. Εν τω μεταξύ, προστίθενται όλο και περισσότερα διεθνή σχολεία που διδάσκουν όλα τα μαθήματα στα αγγλικά. Αυτό συμβαίνει επειδή όλο και περισσότερες οικογένειες μεταναστεύουν στη Μάλτα και επειδή τα μαλτέζικα δεν είναι τόσο εύκολο να τα μάθει κανείς και έτσι τα αγγλόφωνα σχολεία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Μάλτας;Business and Education

Τα παιδιά στη Μάλτα παρακολουθούν νηπιαγωγεία από 3-4 ετών εντελώς δωρεάν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η μάθηση είναι άτυπη, μέσα από πολλά παιχνίδια και παιγνίδια καθώς και μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά.

Σε ηλικία 5 ετών το παιδί γίνεται μαθητής και ξεκινά το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο διαρκεί 6 χρόνια, μέχρι να γίνει 10 ετών. Η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά και υπάρχει ένα σχολείο περίπου σε κάθε πόλη.

Μετά το δημοτικό σχολείο οι μαθητές ξεκινούν το γυμνάσιο, το οποίο διαρκεί 5 χρόνια, από 11-16 ετών. Με την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υποχρεωτική εκπαίδευση τελειώνει, ωστόσο οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν να δώσουν μόνοι τους εξετάσεις O-levels, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να εισαχθούν στο λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν 5 υποχρεωτικά O-levels που πρέπει να περάσουν, Αγγλικά, Μαλτέζικα, Μαθηματικά, ένα επιστημονικό μάθημα και μια ξένη γλώσσα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα O-levels για να διαλέξουν οι μαθητές και μπορούν να εξεταστούν σε όσα επιθυμούν, αρκεί να εξεταστούν στα υποχρεωτικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να εξεταστούν στα O-levels. Περίπου το 60% των Μαλτέζων μαθητών συνεχίζουν την εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών σπουδών.

Καθώς οι μαθητές γίνονται 16 ετών μπορούν να επιλέξουν να πάνε στο Sixth Form, το οποίο διαρκεί δύο χρόνια μέχρι να γίνουν 18 ετών. Το σε ποιο σχολείο θα πάνε εξαρτάται από το πόσο καλά τα πήγαν στις εξετάσεις του O-level και υπάρχουν τρία σχολεία για να επιλέξουν, το MCAST (σχολείο δεξιοτήτων), το Junior College και το Higher Secondary School που είναι για τους μαθητές που τα πήγαν λιγότερο καλά στις εξετάσεις του O-level. Στο Γυμνάσιο οι μαθητές μελετούν διάφορα θέματα και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις A-levels, οι οποίες είναι απαραίτητες για να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Χωρισμένοι και με σχολική στολή!

Από την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μετά, τα αγόρια και τα κορίτσια διδάσκονται χωριστά. Πολλοί καθηγητές πιστεύουν ότι αυτό διευκολύνει τα παιδιά να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους.

Υπάρχουν επίσης σχολικές στολές στα περισσότερα σχολεία, γεγονός που έχει να κάνει και με τη σύνδεση της Μάλτας με την Αγγλία. Τόσο το καλύτερο για να μπορείτε να φοράτε ό,τι θέλετε κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού!

Leave a Reply