Μάλτα Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Τα ερείπια πολλών μεγαλιθικών ναών στην Μάλτα είναι ακόμη και σήμερα ορατά

Ερείπια από τη Λίθινη Εποχή

Φαίνεται ότι τα νησιά της Μάλτας κατοικήθηκαν για πρώτη φορά γύρω στο 5200 π.Χ. από ανθρώπους της Λίθινης Εποχής που έφτασαν στη Μάλτα από τη Σικελία χρησιμοποιώντας σχεδίες. Οι άποικοι ήταν πιθανώς οι Sicani, ο προϊστορικός λαός της Σικελίας. Όταν έφθασαν στη Μάλτα εγκαταστάθηκαν αρχικά σε σπηλιές και αργότερα έχτισαν καλύβες για προστασία και σιγά σιγά ανέπτυξαν έναν πολιτισμός. Τα ερείπια πολλών μεγαλιθικών ναών που έχτισαν είναι ακόμη και σήμερα ορατά. Χτίστηκαν μεταξύ του 3800 π.Χ. και του 2500 π.Χ. από μεγάλους πέτρινους όγκους. Έξι από αυτές τις νεολιθικές τοποθεσίες της Μάλτας έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρχικά, υπήρχαν πολύ περισσότεροι από αυτούς τους ναούς.

Γύρω στο 2500 π.Χ., αυτή η προηγμένη, ναοδομική κοινωνία εξαφανίστηκε από τη Μάλτα, πιθανότατα λόγω ασθενειών ή πείνας. Μετά το 2500 π.Χ., τα νησιά της Μάλτας ήταν ακατοίκητα για αρκετές δεκαετίες. Οι νέοι έποικοι ήταν μια νέα φυλή ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τη γνώση για την κατασκευή μικρότερων μεγαλιθικών κατασκευών που ονομάζονται dolmens, καθώς και τη νέα κουλτούρα της καύσης των νεκρών.

Οι Ρωμαίοι άφησαν στη Μάλτα ψηφιδωτά όπως αυτά

Έλληνες, Φοίνικες, Ρωμαίοι και Άραβες στη Μάλτα

Μετά τις φυλές της Εποχής του Χαλκού, οι επόμενοι κάτοικοι των νησιών της Μάλτας ήταν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες το 700 π.Χ. και στη συνέχεια οι Φοίνικες έμποροι. Οι Αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν να εγκατασταθούν γύρω από τη σημερινή πρωτεύουσα Βαλέτα, όπως και οι Φοίνικες, οι οποίοι κατέπλευσαν στη Μάλτα έναν αιώνα αργότερα.

Μετά τους Φοίνικες, τα νησιά της Μάλτας πέρασαν στους Καρχηδόνιους και τελικά στους Ρωμαίους, μετά τον δεύτερο Καρχηδονιακό πόλεμο. Εκείνη την εποχή, το όνομα Meliti χρησιμοποιούνταν ήδη για το νησί. Το 60 μ.Χ., ο απόστολος Παύλος φέρεται να διέσχισε τα νησιά στο δρόμο του προς τη Ρώμη και να προσηλύτισε τους κατοίκους που ζούσαν εκεί στο χριστιανισμό.

Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Μάλτα πέρασε στους Βυζαντινούς και το 870 στους Άραβες, οι οποίοι κυβέρνησαν τη Μάλτα για πάνω από 200 χρόνια. Αυτό οδήγησε στη διαμόρφωση της μαλτέζικης γλώσσας, η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αραβική γλώσσα, ενώ η μαλτέζικη κοινωνία επηρεάστηκε επίσης από τα αραβικά έθιμα.Οι Άραβες έφεραν επίσης μαζί τους το Ισλάμ.Η αραβική κυριαρχία έληξε το 1090, όταν οι Νορμανδοί κατέλαβαν τη Μάλτα. Τον 12ο αιώνα, η Μάλτα έγινε αποικία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα νησιά της Μάλτας παραμελήθηκαν και το εμπόριο καταστράφηκε εντελώς, ενώ οι εναπομείναντες μουσουλμάνοι στο νησί αναγκάστηκαν είτε να προσηλυτιστούν είτε να φύγουν.

Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη

Μάλτα ως κράτος του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη

Το 1522, κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη εκδιώχθηκαν από τη Ρόδο από την αναπτυσσόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εν τω μεταξύ, το 1530, ο Κάρολος Ε΄ της Ισπανίας, από φόβο για πιθανή οθωμανική εισβολή στη Ρώμη, παραχώρησε τη Μάλτα στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη για προστασία.

Οι ιππότες οχύρωσαν και ενίσχυσαν τη νέα τους επικράτεια και έκαναν την ιταλική γλώσσα επίσημη. Λόγω της συνεχιζόμενης Σταυροφορίας, το κύριο καθήκον των ιπποτών ήταν η παροχή ιατρικής βοήθειας. Έχτισαν πολυάριθμα νοσοκομεία και ο οκτακτινωτός σταυρός τους, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως σύμβολο από πολλές οργανώσεις πρώτων βοηθειών.

Ο πίνακας δείχνει την πολιορκία της Μάλτας από τους Οθωμανούς το 1565

Στις 18 Μαΐου 1565, η Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας έλαβε χώρα όταν η Τουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια μεγάλη θαλάσσια δύναμη στη Μεσόγειο εκείνη την εποχή, εισέβαλε και προσπάθησε να καταλάβει τη Μάλτα. Οι Μαλτέζοι πολέμησαν μαζί με τους Ιππότες και 8000 Σικελιανούς στρατιώτες, κερδίζοντας τη μάχη εναντίον των Τούρκων. Το Τάγμα ονομαζόταν πλέον και Τάγμα της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χτίστηκε η σημερινή πρωτεύουσα Βαλέτα, η οποία χρησίμευε ως ασφαλές φρούριο για τον πληθυσμό.

Μετά το 1634 συνέχισαν να κατασκευάζουν οχυρώσεις για την προστασία της Μάλτας. Χάρη στους ιππότες, πολλά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά έργα είδαν το φως τους, ενώ χτίστηκαν πολλές νέες πόλεις όπως η Cittá Vittoriosa και η Cittá Rohan. Οι Ιππότες όχι μόνο ενίσχυσαν και ανέπτυξαν τη Μάλτα, αλλά συνέχισαν επίσης να φροντίζουν τους αρρώστους.
Δυστυχώς, καθώς περνούσε ο καιρός, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη μέθυσαν από την εξουσία και έχασαν την υποστήριξή τους από το κοινό της Μάλτας.

Γάλλοι και Βρετανοί

Film about Napoleon in Malta to premiere tomorrow - Oh My MaltaΗ βασιλεία τους έφτασε τελικά στο τέλος της όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε τη Μάλτα. Αρχικά, πολλοί Μαλτέζοι ήταν ευγνώμονες και θεώρησαν την κατοχή από τους Γάλλους ως πραγματική απελευθέρωση. Ωστόσο, τα ναπολεόντεια στρατεύματα άρχισαν σύντομα να λεηλατούν τη χώρα. Παρόλο που ο Ναπολέων έμεινε μόνο 6 ημέρες, λεηλάτησε τους θησαυρούς από τις εκκλησίες της Μάλτας και απέπλευσε προς την Αίγυπτο. Άφησε πίσω του περίπου 4.000 στρατιώτες για τη φύλαξη της Μάλτας

Οι Μαλτέζοι στράφηκαν προς την Αγγλία για βοήθεια. Με την υποστήριξη της Αγγλίας, τα νησιά απελευθερώθηκαν από τους Γάλλους. Όμως με πολλά από τα ευρωπαϊκά λιμάνια να μην είναι διαθέσιμα, οι Βρετανοί σύντομα συνειδητοποίησαν τη σημασία της θέσης της Μάλτας και το νησί ευημερούσε ως ναυτιλιακός σταθμός κατά τη διάρκεια του πολέμου, και το 1814, η Μάλτα έγινε επίσημα βρετανική αποικία. Μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, το εμπόριο της Μάλτας μειώθηκε, αλλά αναζωπυρώθηκε και πάλι κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1854-1856) και αυξήθηκε εκθετικά με το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ το 1869.

Με την οικονομική ανάπτυξη ήρθε σημαντική πολιτική πρόοδος στη Μάλτα όταν, το 1835, επιλέχθηκε ένα Κυβερνητικό Συμβούλιο από εξέχοντες ντόπιους για να συμβουλεύει τον Βρετανό κυβερνήτη. Το 1849 δόθηκε στον μαλτέζικο λαό το δικαίωμα να εκλέγει 8 δικούς του αντιπροσώπους και μέχρι το 1887 τα εκλεγμένα μέλη αποτελούσαν την πλειοψηφία.

Μνημείο Sette Giugno

Στις 7 Ιουνίου 1919, ο μαλτέζικος πληθυσμός εξεγέρθηκε κατά της βρετανικής κυβέρνησης και τα βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας 4 άνδρες και τραυματίζοντας άλλους 50. Το γεγονός έγινε γνωστό ως Sette Giugno, (7η Ιουνίου στα ιταλικά), και η ημέρα αυτή είναι δημόσια αργία που τιμάται κάθε χρόνο.
Το 1921, ο Τζόζεφ Χάουαρντ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Μάλτας και οι Βρετανοί έδωσαν στη Μάλτα ένα νέο Σύνταγμα. Ωστόσο, αυτό ανακλήθηκε το 1930, επανήλθε το 1932 αλλά ανακλήθηκε και πάλι το 1933. Πολλοί Μαλτέζοι ήταν δυσαρεστημένοι με τη χώρα τους κατά τις αρχές του 20ού αιώνα και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βρετανία και αυτό συνεχίστηκε και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο η Μάλτα ως βρετανική αποικία δέχτηκε επιθέσεις από τους Γερμανοϊταλούς αλλά αντιστάθηκε γενναία. Στις 15 Απριλίου 1942, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' του Ηνωμένου Βασιλείου απένειμε σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Μάλτας τον Σταυρό του Γεωργίου (το υψηλότερο πολιτικό παράσημο του Ηνωμένου Βασιλείου), σε αναγνώριση της γενναιότητάς τους. Μια αναπαραγωγή του Σταυρού του Γεωργίου βρίσκεται στη σημαία της Μάλτας.

Ανεξαρτησία της Μάλτας

Το 1947, ένα άλλο σύνταγμα δόθηκε στη Μάλτα, αλλά ο λαός ήταν ακόμα δυσαρεστημένος και οι Μαλτέζοι πίεσαν για ανεξαρτησία.

Η Μάλτα έλαβε τελικά την ανεξαρτησία της στις 21 Σεπτεμβρίου 1964, μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εξακολουθούσε να είναι αρχηγός του κράτους, ενώ ένας γενικός κυβερνήτης ασκούσε την εκτελεστική εξουσία για λογαριασμό της. Η ημέρα της ανεξαρτησίας τιμάται πλέον με εθνική εορτή.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1974 έγινε δημοκρατία και αποδυνάμωσε τους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν τη Μάλτα το 1979. Το 1980 η Μάλτα υιοθέτησε πολιτική ουδετερότητας.

Η Μάλτα υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1990 με τη βοήθεια του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο ντε Μάρκο.

Το ζήτημα αυτό δίχασε τον μαλτέζικο πληθυσμό και μετά από διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Μάλτα εντάχθηκε στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Την 1η Ιανουαρίου 2008 η Μάλτα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη.

Το κοινοβούλιο της Μάλτας ονομάζεται Βουλή των Αντιπροσώπων και συνεδριάζει τακτικά στο νέο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαλέτα.

Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στη Μάλτα;

Η Μάλτα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία με πρόεδρο ως αρχηγό του κράτους. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο εκλέγεται από το λαό κάθε πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος είναι κυρίως υπεύθυνος για τα αντιπροσωπευτικά καθήκοντα και διορίζει τον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας. Τα δύο σημαντικότερα κόμματα της Μάλτας είναι το Εθνικιστικό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα. Κόμμα σημαίνει κόμμα.

Leave a Reply