Μάλτα Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Malta auf GlobusΗ Μάλτα είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος στην κεντρική Μεσόγειο, νότια της Σικελίας και ανατολικά της Τυνησίας. Αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών, αλλά μόνο τα τρία μεγαλύτερα, Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο, είναι κατοικημένα. Η Μάλτα είναι ένα κράτος νάνος, δηλαδή μια πολύ μικρή χώρα. Η Μάλτα είναι πολύ δημοφιλής στους παραθεριστές και στους σπουδαστές ξένων γλωσσών λόγω των όμορφων τοπίων της και των ποικίλων πολιτιστικών χώρων της.

Οι Έλληνες πιθανότατα έδωσαν στα νησιά το όνομά τους, καθώς "melite" σημαίνει "γλυκό μέλι". Μια θεωρία είναι ότι αυτό οφειλόταν στην παραγωγή πολύ γλυκού μελιού.

Γνωρίζατε ότι η Μάλτα είναι η χώρα με το λιγότερο νερό στον κόσμο; Τουλάχιστον αυτό λένε τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν υπάρχουν φυσικά ποτάμια ή λίμνες εδώ. Αν δεν βρέξει, το νερό πρέπει να εισαχθεί και να αποθηκευτεί.

Η Μάλτα, η οποία με 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι μια αρκετά μικρή χώρα, έχει πολύ υψηλή πυκνότητα πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν αγγλικά. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια γλώσσα που ονομάζεται μαλτέζικα, έτσι ώστε τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν τα μαλτέζικα ως πρώτη γλώσσα και στη συνέχεια τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα. Η μαλτέζικη γλώσσα προέρχεται από τα αραβικά σε συνδυασμό με τα ιταλικά.

Υπάρχουν πολλά σχολεία ξένων γλωσσών στη Μάλτα και πολλοί τουρίστες δεν έρχονται για τις παραλίες, αλλά για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα γλώσσας, ιδίως οι νέοι. Ή ίσως έρχονται και για τα δύο. Στην πραγματικότητα, τα σχολεία ξένων γλωσσών αποτελούν σημαντικό οικονομικό τομέα στη Μάλτα.

Γνωρίζατε ότι η Μάλτα έχει αποτελέσει το σκηνικό για μερικές διάσημες ταινίες; Για παράδειγμα, για τη διάσημη ταινία "Τροία", ορισμένες σκηνές γυρίστηκαν εδώ. Η Μάλτα πρωταγωνιστεί επίσης στο κινηματογραφικό δράμα "Αλέξανδρος" για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέρη της σειράς "Game of Thrones" διαδραματίζονται επίσης στη Μάλτα.

 

Μέγεθος 316 τ.χμ
Κάτοικοι 520.000
Γλώσσα Μαλτέζικη και Αγγλική
Πρωτεύουσα Βαλέτα
Ο μεγαλύτερος ποταμός -
Το ψηλότερο βουνό Ta'Dmejrek (253 μ.)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

 Σημαία Μάλτα

Η σημαία της Μάλτας υψώθηκε για πρώτη φορά το 1964, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη. Τα χρώματα της σημαίας, λευκό στα αριστερά και κόκκινο στα δεξιά, ανάγονται στην οικογένεια Hauteville, η οποία κατέκτησε τη Μάλτα το 1090. Ο σταυρός στην κορυφή αριστερά είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου. Ο πρώην βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεώργιος ΣΤ', απένειμε αυτή τη στρατιωτική τιμή σε ολόκληρο τον μαλτέζικο λαό για τη γενναιότητά του κατά τη διάρκεια των γερμανικών και ιταλικών βομβαρδισμών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εθνικός Ύμνος

Φύλαξέ την, Ω Κύριε, όπως τη φύλαξες πάντα!

Αυτή η Μητέρα Πατρίδα που είναι τόσο αγαπημένη και της οποίας φέρουμε το όνομα!

Έχε την στη σκέψη σου, Εσύ που την κατέστησες τόσο όμορφη !

Είθε αυτός που κυβερνά, να θεωρείται σοφός!

Με τον κυρίαρχο οίκτο, αυξάνεται η δύναμη στον άνθρωπο!

Σιγούρεψε όλους μας, με ενότητα και ειρήνη!

Αφήστε μια απάντηση