Μάλτα Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Το καλοκαίρι, η Μάλτα μπορεί να γίνει αρκετά ξηρή λόγω της ζέστης. Τα φυτά νιώθουν τις συνέπειες αυτού.

Ποια φυτά φυτρώνουν στη Μάλτα;

Όσο περισσότεροι άνθρωποι ζουν στη Μάλτα, τόσο περισσότερο η αποψίλωση των δασών και η λειψυδρία γίνονται πρόβλημα, το οποίο βλάπτει επίσης τη χλωρίδα και την πανίδα της Μάλτας. Ως αποτέλεσμα, η ποικιλομορφία της προηγούμενης βλάστησης του νησιού έχει μειωθεί. Δεν υπάρχουν πλέον φυσικά δάση στο έδαφος της Μάλτας. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας, έχει δημιουργηθεί ένα τεχνητό δάσος και όλο και περισσότερες περιοχές κηρύσσονται φυσικοί δρυμοί.

Εξάλλου, το νησί διαθέτει ακόμη 800 ενδημικά είδη φυτών. Η χλωρίδα της Μάλτας είναι παρόμοια με εκείνη της Σικελίας και της Βόρειας Αφρικής. Εδώ φυτρώνουν τυπικά μεσογειακά φυτά, όπως ελαιόδεντρα, θυμάρι, λεβάντα και σπαθόχορτο. Τα εισαγόμενα είδη που εκτοπίζουν τα ενδημικά είδη, όπως το θαυματουργό δέντρο, το οποίο εισήχθη αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό, είναι προβληματικά για τη χλωρίδα της Μάλτας.

Οι σαύρες αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στην ξηρή Μάλτα.

Ποια ζώα ζουν στη Μάλτα;

Ο ζωικός κόσμος της Μάλτας δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ειδών. Δεν υπάρχουν καθόλου μεγάλα άγρια ζώα. Αντίθετα, υπάρχουν πολυάριθμα ποντίκια, σκαντζόχοιροι, κουνέλια και αρουραίοι. Τα ερπετά, όπως οι σαύρες και τα φίδια, ευδοκιμούν επίσης στο ξηρό και θερμό κλίμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι μη δηλητηριώδη, όπως το φίδι λεοπάρδαλη.

Τα πουλιά κυνηγιούνται μαζικά στη Μάλτα, αν και η χώρα έχει ακόμη και εθνικό πτηνό: την μπλε τσίχλα.

Το κυνήγι πουλιών ως δημοφιλές άθλημα

Πολλά διαφορετικά πουλιά ζουν στα νησιά της Μάλτας. Πολλά από αυτά μπορεί να τα αναγνωρίζετε από την Ελλάδα, όπως τα χελιδόνια, οι σπίνοι, οι κορυδαλλοί και οι τσίχλες. Παρόλο που η Μάλτα έχει ακόμη και εθνικό πτηνό, την μπλε τσίχλα, το κυνήγι πουλιών αποτελεί παραδοσιακό εθνικό άθλημα.

Παρόλο που εισάγονται συνεχώς περιορισμοί στο κυνήγι πουλιών, εξακολουθούν να πεθαίνουν έως και ένα εκατομμύριο πουλιά κάθε χρόνο. Τα πουλιά που σκοτώνονται συχνά γεμίζονται ή πιάνονται ζωντανά και πωλούνται σε κλουβιά, παρόλο που η πώλησή τους δεν επιτρέπεται.

 

Αφήστε μια απάντηση