English

Smart AKIS – Θεματικό Δίκτυο Έξυπνης Γεωργίας

Διαφορετικοί παράγοντες εντός του πλαισίου της καινοτομίας και της γεωργίας – γεωργοί, σύμβουλοι, ερευνητές, αγροτικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι – θα συνεργαστούν, θα μοιραστούν τις ιδέες τους και θα μετατρέψουν την ήδη υπάρχουσα γνώση σε καινοτόμες λύσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας σε πιο εύκολα εφαρμόσιμες πρακτικές στην καθημερινότητα. 

  • Επιχειρησιακές Ομάδες (Operational Groups) και οι
  • Ομάδες Εστίασης (Focus Groups) : Οι ομάδες εστίασης συνιστώνται από 20 εμπειρογνώμονες με διαφορετικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων γεωργών, ερευνητών, συμβούλων και εκπροσώπων αγροτικών επιχειρήσεων. Οι ομάδες συλλέγουν και συνοψίζουν τη γνώση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές σε έναν συγκεκριμένο τομέα, απαριθμώντας τα προβλήματα καθώς και τις ευκαιρίες και τις λύσεις.
  • Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας «Γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα» (EIP-AGRI)
  • Γεωργική Γνώση και Συστήματα Καινοτομίας (Agricultural Knowledge and Innovation Systems –AKIS)
  •  Θεματικά Δίκτυα Τα Θεματικά Δίκτυα είναι μια ιδιαίτερη μορφή ερευνητικών έργων πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών που προωθούνται από το EIP-AGRI και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ, που ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Θεματικά Δίκτυα έχουν δύο βασικούς στόχους:
        • Συλλογή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης και των βέλτιστων πρακτικών που είναι κοντά στο να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά δεν είναι ακόμη επαρκώς γνωστές για τους αγρότες και τους δασοκόμους για να εφαρμόσουν.
        • Μετάφραση αυτής της γνώσης σε εύκολα κατανοητό υλικό για τον τελικό χρήστη, όπως σύντομες, κατατοπιστικές προτάσεις και λύσεις (περιλήψεις πρακτικών), φυλλάδια, οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο κλιπς, κλπ). Το υλικό αυτό θα διατίθεται πέρα από τη διάρκεια ζωής του έργου μέσω των κύριων υφιστάμενων διαύλων διάδοσης που οι γεωργοί χρησιμοποιούν συχνά, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του EIP-AGRI.

 

 

Παραδείγματα

4D4F Έξυπνη Γαλακτοπαραγωγή
EuroDairy Βασικός στόχος της βιώσιμης εντατικοποίησης της γεωργίας είναι η επίτευξη «μεγαλύτερης παραγωγής, με μικρότερο αντίκτυπο». Μέσω της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών και καινοτομίας βασισμένης στην πρακτική, το EuroDairy στοχεύει

να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων στη χρήση των πόρων,

προκειμένου να αυξήσει την τεχνική απόδοση,

να βελτιώσει την κερδοφορία και να μειώσει τις επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές στον αέρα και το νερό.

 

 

Leave a Reply