ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

της Κέλλυς Κυραμάριου

Οι φυσικές οάσεις είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια πόλη και είμαστε τυχεροί που στη δική μας υπάρχουν αρκετές. Ο κόσμος τις χρησιμοποιεί για τη βόλτα του, την άθλησή του και για πολλές άλλες δραστηριότητες.

Κοιτώντας την πόλη από ψηλά δεν γίνεται να μην προσέξουμε τη μεγάλη έκταση που καλύπτεται από δάσος. Το δάσος των Ιωαννίνων έχει περίμετρο 6,9 χιλιόμετρα και έκταση 864 στρέμματα και εγκαινιάστηκε επίσημα το ’96. Αποτελείται από κωνοφόρα δέντρα (κυρίως πεύκα), πράγμα που κάνει την περίπτωση πυρκαγιάς πολύ επικίνδυνη. Ωστόσο, από το 2019 άρχισε η απομάκρυνση των γέρικων ή άρρωστων δέντρων. Μετά από αυτό πρόκειται να φυτευτούν πλατύφυλλα δέντρα έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία ειδών. Μέσα στο δάσος υπάρχουν σημεία για άθληση με μονόζυγα και όργανα γυμναστικής, όπως επίσης και παιδική χαρά, και μονοπάτια που οδηγούν τον επισκέπτη σε διαδρομές μέσα στην πυκνή βλάστηση. Εδώ βρίσκονται και κάποια από τα πολυβολεία που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά της πόλης σε παλαιότερες περιόδους, με ένα από αυτά να βρίσκεται κάτω από τον φάρο της πολιτικής αεροπορίας που ρυθμίζει μέχρι ποιο ύψος πετάνε τα αεροπλάνα.

Το δάσος εκτός από χώρος διασκέδασης και άθλησης είναι πολύ σημαντικό για την πόλη, καθώς παράγει οξυγόνο και την προφυλάσσει από πλημμύρες. Έτσι κι εμείς πρέπει να το προστατεύουμε, να μην πετάμε σκουπίδια και να μην ανάβουμε φωτιές, καθώς μάλιστα τα πεύκα είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.

Περισσότερες πληροφορίες: εδώ

Leave a Reply