Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Παραδόσεις και Γιορτές Χριστούγεννα
1000 καλεσμένοι σε ένα γάμο
Οι Κύπριοι αγαπούν να γιορτάζουν. Οι πιο σημαντικές γιορτές περιλαμβάνουν γάμους και βαπτίσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο για 1000 άτομα να εμφανιστούν σε έναν γάμο και να θέλουν να εξυπηρετηθούν. Αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά. Αλλά οι Κύπριοι είναι πολυμήχανοι και υπάρχει το έθιμο να καρφιτσώνουν απλά μερικά χαρτονομίσματα στο φόρεμα της νύφης στη γαμήλια δεξίωση. Αυτό μπορεί να φτάσει σε αρκετά χρήματα. Κανείς δεν θέλει να φανεί τσιγκούνης εδώ.
Εκκλησιαστικές γιορτές και καρναβάλι
Τα παραδοσιακά πανηγύρια- από τα οποία υπάρχουν πολλά στην Κύπρο - είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν, κάνουν μουσική και χορεύουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι εκκλησιαστικές γιορτές, οι οποίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται συχνά σε μικρά χωριά. Οι άνθρωποι συναντιούνται στην πλατεία της αγοράς ή κάπου στην ύπαιθρο. Μετά τη λειτουργία της εκκλησίας γίνεται συνήθως πομπή.
Σχεδόν όπως στο Ρίο
50 ημέρες πριν από το Πάσχα είναι η ώρα για το καρναβάλι, μια άλλη γιορτή που οι Κύπριοι αγαπούν να γιορτάζουν. Είναι αρκετά πολύχρωμο εδώ. Οι άνθρωποι ντύνονται και το καρναβάλι στην πόλη της Λεμεσού είναι ιδιαίτερα διάσημο. Λέγεται ότι έχει κάτι από το διάσημο καρναβάλι της βραζιλιάνικης πόλης Ρίο ντε Τζανέιρο.
Άγιος Λάζαρος
Σημαντική αργία στην Κύπρο είναι η ημέρα του Αγίου Λαζάρου το Σάββατο μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλη πομπή. Και το αποκορύφωμα του εκκλησιαστικού έτους είναι η Κυριακή του Πάσχα. Σχεδόν όλοι οι πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία κρατώντας μια λαμπάδα.
Επιτρέπεται το μπουγέλωμα!
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ή του Κατακλυσμού το έθιμο επιβάλλει και το παραδοσιακό «βρέξιμο» ή αλλιώς «μπουγέλωμα», κυρίως με νεροπίστολα και νερόφουσκες. Σιγά σιγά αρχίζουν και επίσημα οι πρώτες βουτιές μας στη θάλασσα.
Στην Κύπρο η εορτή του Αγίου Πνεύματος, έχει διπλό συμβολισμό. Από τη μια είναι ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος και από την άλλη είναι η Εορτή του Κατακλυσμού, όπως τη λένε στο νησί, που έχει ρίζες από την αρχαιότητα και είναι επηρεασμένη από τη Γένεση, την Κυπριακή λαογραφία, και την Ελληνική Μυθολογία. Κατά τους Χριστιανικούς χρόνους η γιορτή του κατακλυσμού συνδέθηκε με την γιορτή του Αγίου πνεύματος.
Μάλιστα η γιορτή του κατακλυσμού στην Κύπρο, είναι μια μεγάλη γιορτή που συνοδεύεται με πανηγύρια σε κάθε πόλη, συναυλίες και παραδοσιακά παιχνίδια. Το έθιμο απολαμβάνεται από μικρούς και μεγάλους. Θεωρείται κακός οιωνός αν ένας άνθρωπος δεν βραχεί.