Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Παραδόσεις και Γιορτές Χριστούγεννα
Τα ίχνη της ξένης κυριαρχίας στην Κύπρο
Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου ήταν πάντα ιδιαίτερα περιζήτητο. Κυβερνήθηκε από τους Αιγύπτιους, τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Σταυροφόρους, τους Φράγκους, τους Βενετούς και τους Βρετανούς. Όλες αυτές οι χώρες άφησαν το σημάδι τους στο νησί με κάποιο τρόπο, είτε στην αρχιτεκτονική, είτε στον πολιτισμό, είτε στις διατροφικές συνήθειες, είτε στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.
Διαιρεμένο νησί
Η Κύπρος χωρίζεται σε ένα τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα και ένα ελληνικό νότιο τμήμα. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πολιτισμών. Η ελληνοκυπριακή κοινωνία επηρεάζει ακόμη και σήμερα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το τουρκικό τμήμα χαρακτηρίζεται από τους μουσουλμάνους. Ο βορράς είναι επίσης πολύ λιγότερο πυκνοκατοικημένος από το νότο και η περιοχή αυτή είναι οικονομικά σε χειρότερη κατάσταση. Παρόλο που υπάρχουν τώρα περισσότεροι τουρίστες εδώ από ό,τι πριν, ο βορράς εξακολουθεί να διαφέρει από το νότο.
Η νεωτερικότητα και το παρελθόν
Οι άνθρωποι δεν βιάζονται ιδιαίτερα, ιδίως στην ύπαιθρο. Στους ηλικιωμένους αρέσει να κάθονται στα καφενεία, να παίζουν ένα δημοφιλές παιχνίδι που λέγεται τάβλι και να πίνουν έναν καφέ. Αν εντοπίσετε μια γυναίκα εδώ, μπορείτε να υποθέσετε ότι είναι τουρίστρια. Παρεμπιπτόντως, οι άνδρες και οι γυναίκες κάθονται πάντα χωριστά και στις εκκλησίες. Οι γυναίκες διευθύνουν το νοικοκυριό, κεντούν, ράβουν και φτιάχνουν δαντέλες.
Αυτό ακούγεται πολύ άνετο. Αλλά στην Κύπρο, οι νέοι μετακομίζουν από το χωριό στην πόλη με την ελπίδα να βρουν δουλειά εκεί. Έτσι τα κυπριακά χωριά πεθαίνουν όλο και περισσότερο. Πριν από λίγο καιρό, τα χωριά διέσχιζαν με κάρα γαϊδουριών και αυτοκίνητα δεν υπήρχαν σχεδόν ποτέ εκεί. Αλλά πολλά αλλάζουν εδώ. Κάποια πράγματα είναι καλά, αλλά κάποια είναι και κακά.
Τέχνες και χειροτεχνία
Οι Κύπριοι καλλιεργούν τις παλιές τους παραδόσεις, ιδίως όσον αφορά τη χειροτεχνία, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Οι γυναίκες κεντούν σύμφωνα με παλιά πρότυπα και ασκείται η τέχνη της αγγειοπλαστικής. Ακόμη και στις μικρές πόλεις, υπάρχουν ακόμη παλιές γειτονιές χειροτεχνών όπου οι άνθρωποι ασκούν την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας ή της χαλκοχρυσοχοΐας.