Καλή Αρχή!!!

 

 

Καλή αρχή !!!

 

 

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά ;

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα. ( Πηγή: Βικιπαίδεια)

 

 

7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 7 Απριλίου γιορτάζεται από όλες τις χώρες του κόσμου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.

 

 

1ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

7 & 8 Απριλίου 2021 11:00 π.μ.

 

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τη Φωτεινή Γασπαρινάτου

 

Πρόγραμμα 1ου Διαδικτύου Μαθηματικού Φεστιβάλ  

Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Κεφαλονίτη μαθηματικού κ. Φωκά. 

 

12η Απριλίου : Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα 

 

Space, image by Greg Rakozy, unsplash

Η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να τιμήσει την έναρξη της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου καθώς ήταν η μέρα που ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο Διάστημα.

Ο πρώτος θρυλικός αστροναύτης

Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη σε πτήση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, το 1961. Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 .Η επιλογή του ως ο πρώτος κοσμοναύτης της ιστορίας έγινε μεταξύ 200 πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Ο Γκαγκάριν ήταν τότε 27 ετών.Στις 12 Απριλίου του 1961 στις 9:07 τοπική ώρα Μόσχας, το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1 εκτοξεύτηκε προς το διάστημα. Κανείς δεν γνώριζε πώς η έλλειψη βαρύτητας θα επηρέαζε τον πιλότο και εάν θα μπορούσε να επιζήσει σε τόσο πρωτόγνωρες συνθήκες. Είχε πιθανότητες επιβίωσης γύρω στο 5%.Η πτήση του Βοστόκ 1 έκανε μία περιστροφή γύρω από τη Γη, διήρκησε 108 λεπτά και έφτασε σε μέγιστο ύψος 327 χιλιομέτρων.Το διαστημόπλοιο είχε προμήθειες σε φαγητό και νερό για δέκα ημέρες σε περίπτωση που προέκυπτε τεχνικό πρόβλημα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο Γκαγκάριν επέστρεψε καταφέρνοντας να διατηρήσει τις αισθήσεις του αν και ένιωσε τη βαρύτητα έξι με οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη.

Η κληρονομιά του Γκαγκάριν

Yuri Gagarin

Με την επιστροφή του στη Γη ο Γκαγκάριν ήταν διεθνής ήρωας. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου τον περίμεναν και τον επευφημούσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμβολο πια για την ιστορία της ανθρωπότητας, ο Γκαγκάριν ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο κηρύσσοντας την αρχή της εποχής του ανθρώπου στο Διάστημα.Σύντομα, το 1969 ο άνθρωπος κατέκτησε για πρώτη φορά το φεγγάρι όταν ο Νηλ Άρμστρονγκ έκανε “ένα τεράστιο άλμα για χάρη ολόκληρης της ανθρωπότητας”.

Από τότε έχουμε κάνει πολλά και θαυμαστά άλματα στην περιπέτεια του Διαστήματος: προσελήνωσηΔιεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS)εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος με πρόσφατη την ιστορική προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, προσπάθειες αποικισμού της Σελήνης και άλλων πλανητών.

Το σίγουρο είναι πως η περιπέτεια του Διαστήματος έχει ακόμη πολλά επεισόδια και έχει αρχίσει να γίνεται πράξη αυτό που έλεγε ο Ρώσος πρωτοπόρος του διαστήματος Κονσταντίν Τσιολκόφσκι: «Η Γη είναι η κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να ζει στην κούνια του για πάντα».(https://ecozen.gr/)

 

22η Απριλίου : Ημέρα της Γης 

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.(https://www.earthday.org )

 

Ημέρα της Γης 2021: Μικρές, καθημερινές συμβουλές για την προστασία του πλανήτη μας

 

 

  • Ανακύκλωση και πάλι ανακύκλωση
  • Κομποστοποίηση
  • Τσάντες πολλαπλής χρήσης για τα ψώνια
  • Έξυπνη θερμομόνωση του σπιτιού
  • Καθημερινή εξοικονόμηση ενέργειας
  • Εξοικονόμηση νερού

Leave a Reply