Μάκης Φόρτες

Μάκης Φόρτες : Πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου (1995-2006 ) – Δημοτικός Σύμβουλος

 

Ελένη Αγγελάτου: Γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποβάλετε υποψηφιότητα για δήμαρχος;

Μάκης Φόρτες: Καταρχήν, γνωρίζετε ότι η κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της προτεραιότητες.Η δικιά σας εποχή είναι τελείως διαφορετική από το 1964-65, που εγώ ήμουν μαθητής του δημοτικού. Άλλες εποχές, όταν σπούδασα στο Πανεπιστήμιο, όταν έγινα καθηγητής, όταν ασχολήθηκα με τα κοινά. Για τη δικιά μας τη γενιά το περίεργο θα ήταν να μην ασχολείσαι με τα κοινά. Ήταν αμέσως μετά τη δικτατορία. Είμαστε η γενιά του Πολυτεχνείου. Πρωτοασχολήθηκα τη δεκαετία του `80. Αρχικά ασχολιόμουν με τα συνδικαλιστικά του κλάδου. Μετά με τον δήμο ως υπεύθυνος των Πολιτιστικών στη δεκαετία του 80. Έπειτα έγινα δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος, και το 1994 εκλέχτηκα για πρώτη φορά δήμαρχος. Τα μετασεισμικά χρόνια σημάδεψαν τη γενιά μου. Εσάς θα σας σημαδέψει αυτή η περίοδος της πανδημίας, εύχομαι όχι τραυματικά. Όσο άσχημη και να είναι αυτή η περίοδος κρατήστε τα θετικά. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε τώρα πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε. Η εξέλιξη αυτή της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις σχέσεις με τους γονείς , τους δασκάλους, τους φίλους μας.

 Δημήτρης Αλυσανδράτος: Πόσα χρόνια ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Μάκης Φόρτες: Η πρώτη μου επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν το 1985-86. Καθηγητής τότε. Είχα αναλάβει τα πολιτιστικά επί δημαρχίας Αλέκου Καλαφάτη. Τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρεπόταν από το νόμο να ασχοληθούμε με τα κοινά. Αυτό άλλαξε το 1990. Την ίδια χρονιά κατέβηκα στις δημοτικές εκλογές σαν δημοτικός σύμβουλος. Εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 1991-94 , τα δύο χρόνια αντιδήμαρχος. Το 1994 εκλέχτηκα για τρεις συνεχόμενες θητείες Δήμαρχος Αργοστολίου.  Για 12 συνεχόμενα χρόνια.

Αποστολία Αντωνάτου: Θα προτρέπατε κάποιον να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και γιατί;

Μάκης Φόρτες: Μεγαλώνοντας θα πρέπει να μάθετε να αγαπάτε ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Αρχικά τους γονείς σας που είναι οι ρίζες σας . Μετά τους δασκάλους σας που σας μαθαίνουνε τα γράμματα. Το τρίτο είναι οι φίλοι σας. Οι φιλικές σχέσεις είναι ιερές ιδιαίτερα αυτές που αναπτύσσονται στα παιδικά χρόνια του δημοτικού. Σαν τις παιδικές μου φιλίες από το 3ο Δημοτικό που πήγαινα δεν υπάρχουν, όσους ανθρώπους κι αν έχω γνωρίσει. Το τέταρτο, Αποστολία, είναι η αγάπη για την πόλη που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε. Αν δεν την αγαπήσετε εσείς, μην έχετε μετά απαιτήσεις από αυτούς που έρχονται ουρανοκατέβατοι κι ασχολούνται με τα κοινά . Ένα πρόβλημα που είχαμε πάντα εμείς οι επαρχιώτες ήταν ότι μας έφερναν βουλευτές, δημάρχους από την Αθήνα . Πάντα ένιωθα υπερήφανος να λέω πως είμαι Κεφαλονίτης , Αργοστολιώτης . Το Αργοστόλι, λοιπόν Αποστολία, το αγαπάω, γιατί έτσι έμαθα. Κάθε φορά που περνάω από το γήπεδο δακρύζω, γιατί εκεί έπαιζα ποδόσφαιρο και το αγαπάω πάρα πολύ. Ακόμη την πλατεία, το 3ο Δημοτικό , το Αρρέων (1ο Γυμνάσιο)… Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να αγαπάτε την πόλη σας .

Κωνσταντίνα Βινιέρη : Ποιες είναι οι καλές και ποιες οι αρνητικές πλευρές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;

Μάκης Φόρτες: Κωνσταντίνα μου, εύστοχη ερώτηση! Δεν είναι όλα καλά όλα ανθηρά. Έχει τα καλά έχει και τα κακά. Εξαρτάται, όταν «κάνεις ταμείο», το θέμα είναι τα καλά να είναι περισσότερα από τα άσχημα και να νιώθεις ότι έκανες το καθήκον σου. Είναι σίγουρα πολύ περισσότερα τα θετικά. Μαθαίνουμε από τα αρνητικά και προχωράμε με τα θετικά.

Φωτεινή:  Αν ήσασταν δήμαρχος τώρα ποια έργα θα κάνατε στο Αργοστόλι;

Μάκης Φόρτες: Αυτή τη στιγμή το έργο που χρειάζεται το Αργοστόλι δεν είναι τόσο υποδομής, όπως να φτιάξεις έναν δρόμο. Αν ήμουν σήμερα δήμαρχος εκεί που θα έδινα το βάρος είναι στα προβλήματα που δημιουργούνται από την πανδημία. Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε άσχημα νέα για πολλούς φίλους κα γνωστούς μας , που αρρωσταίνουν. Ο δήμος σήμερα οφείλει να είναι κοντά , δίπλα στον πολίτη. Υπάρχουν γειτονιές που έχουν τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί και εξαιτίας τα πανδημίας. Ο ρόλος του δήμου είναι να στέκεται δίπλα στον πολίτη, στην πόλη . Πρέπει να γίνει καλύτερη και ποιοτικότερη η ζωή των νέων παιδιών… χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, γιατί όχι..

Ισαβέλλα Γιαννάτου: Αφιερώνετε πολύ χρόνο στα καθήκοντα σας;

Μάκης Φόρτες: Ωραίος προβληματισμός ! Στη ζωή δεν πρέπει να είσαι μονόχνοτος. Να ασχοληθείς με τα κοινά , αλλά να μην αφήσεις στην άκρη την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τον αθλητισμό, την κοινωνικότητα κι ό,τι συνθέτει την προσωπικότητά σου. Προσωπικά,  πιστεύω πως είχα καταφέρει να ισορροπήσω αυτά τα πράγματα.

Γεράσιμος Γιατράς: Ποιος είναι ο ρόλος σας σήμερα στην τοπική Αυτοδιοίκηση;

Μάκης Φόρτες: Ναι. Είμαι δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου και είμαι μέλος στην Περιφέρεια που είναι ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Εκτός από το Αργοστόλι είμαστε και πολίτες και μιας ευρύτερης περιφέρειας των Ιονίων Νήσων, με μια θρυλική ιστορία.

Ελευθερία Διλάλου: Όσο διάστημα ήσασταν δήμαρχος ποιο θεωρήσατε το πιο σημαντικό έργο

Μάκης Φόρτες: Αυτό που πιστεύω πως ήταν σημαντικό και θα μείνει παρακαταθήκη είναι πως η πόλη αυτή την περίοδο των 12 χρόνων οργανώθηκε σαν μια σύγχρονη πόλη φεύγοντας από τη εποχή του μετασεισμικού Αργοστολίου . Η είσοδος της πόλης ήταν γεμάτη παράγκες, οι οποίες ήταν εκεί από τον σεισμό του `53. Τα έργα στα Λυκιαρδοπουλάτα , στον Κούταβο , το Κολυμβητήριο. Πάνω από όλα εκείνη την περίοδο μπήκαν οι βάσεις για κοινωνικές δραστηριότητες. Ό,τι είχε σχέση με τον πολιτισμό οργανώθηκε , τα κοινωνικά ζητήματα (πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ) . Η σχέση με τους πολίτες ήταν πολύ βασικό ζήτημα. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες , οι δράσεις για τους Ρομά, έγιναν θεσμοί και ενδυνάμωσαν τις σχέσεις με τους πολίτες. Σήμερα όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα.Τότε όμως μπήκαν οι βάσεις.

Τατιάννα Ζησιμάτου: Σας ικανοποιεί ο τρόπος που λειτουργεί η Τοπική αυτοδιοίκηση;

 Μάκης Φόρτες: Αλίμονο, κι αν πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το οτιδήποτε. Ακόμα και σαν άνθρωποι. Κάθε φορά πρέπει να βάζουμε στόχους. Αν είναι σήμερα καλή η Αυτοδιοίκηση ή η Κυβέρνηση ,η Εκπαίδευση είναι και υποκειμενική άποψη. Εγώ συνεχίζω να προσφέρω και πιστεύω πως υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο. Όπως έλεγε και ο καθηγητής μου, Δημήτρης Καραγιώργος , αν δεν σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του παιχνιδιού ποτέ δεν τα παρατάμε . Προφανώς δεν είμαι ικανοποιημένος με την αυτοδιοίκηση σήμερα και υποκειμενικά ως άτομο και αντικειμενικά δεν πρέπει να είμαι.

Ματούλα Θεοδωράτου: Ποιο πιστεύετε πως είναι το προσόν για να ασχοληθεί κάποιος με την Τοπική αυτοδιοίκηση;

Μάκης Φόρτες: Θα έλεγα η κοινωνικότητα. Δηλαδή πρέπει να μην είσαι απόμακρος, να μην είσαι αφ υψηλού, δεν μπορεί… να μην περπατάς. Συνήθιζα να πηγαίνω στο Δημαρχείο με τα πόδια και σταματούσα σε κάθε μαγαζί. Αν δεν έχεις αυτή την αίσθηση και την αγάπη προς τους συμπολίτες σου, δεν πετυχαίνεις στην αυτοδιοίκηση.  Να μπορείς να είσαι κοντά στον πολίτη, να τον αφουγκράζεσαι. Δεν μπορείς να κυκλοφορείς μονίμως με αυτοκίνητο. Είμαι από τους λίγους που συνειδητά δεν οδηγώ. Μου αρέσει να λέω «καλημέρα» , να μου φτιάχνουν ή να μου χαλάνε τη διάθεση…

Τάσος Καλογηράτος: Ποια θητεία σας αποτέλεσε την αγαπημένη σας, που είχε τις καλύτερες στιγμές για εσάς;

Μάκης Φόρτες: Νομίζω όλες . Καθεμία είχε τα καλά της . Η τελευταία που αποφάσισα να φύγω , του Αγίου Γερασίμου 20 Οκτωβρίου του 2002 , ιστορικά και αντικειμενικά δεν υπήρχε λόγος να μείνω. Ήμουν ο μακροβιότερος σε συνέχεια δήμαρχος . Κάθε μέρα που περνούσε ήταν συναισθηματικά πολύ φορτισμένη. Θα πρέπει όμως να σκεφτώ , πραγματικά ποια πραγματικά ήταν η καλύτερη. Δύσκολη ερώτηση να επιλέξω …

Αντέλα Καπεντάνι : Έχετε ποτέ βρεθεί στη θέση να δηλώσετε παραίτηση για κάτι που δεν σας άρεσε;

Μάκης Φόρτες: Ναι. Όχι, ακριβώς παραίτηση. Είχα βγει δημοτικός σύμβουλος την προηγούμενη φορά που είχα κατέβει με άλλον υποψήφιο για προσωπικούς λόγους που δεν τους ανακοίνωσα δημόσια. Μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση .

Ηλίας Κούρος: Βλέπετε μεγάλες αλλαγές από τότε που ήσασταν εσύ; Κι αν ναι, ποιες;  

Μάκης Φόρτες: Ναι, πάρα πολλές. Το σύστημα εκλογής .Παλαιότερα εκλεγόμαστε με το πλειοψηφικό σύστημα, τώρα με την απλή αναλογική . Είναι πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα το σημερινό. Για παράδειγμα , παίρνει 30% και είναι 40 δημοτικοί σύμβουλοι θα πάρει 12. Παλιά αν έπαιρνες 30% και έβγαινες δήμαρχος έπαιρνες τα 3/5 των εδρών. Το σημαντικότερο είναι οι αρμοδιότητες. Κάποτε η αυτοδιοίκηση ήταν διακοσμητικό, είχε ελάχιστες αρμοδιότητες και χρήματα. Έπαιρναν με χίλια παρακάλια χρήματα. Το κράτος τώρα φορολογεί τους πολίτες και ένα μέρος το δίνει με κριτήρια στους δήμους . Αυτό αποτελεί πρόοδο. Τα σχολεία, επίσης δεν άνηκαν στους δήμους, όπως τώρα.  Θέλω να πω ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Σήμερα συζητάμε να  έχει την αποκλειστική ευθύνη των σχολείων ο Δήμος . Το κράτος έχει την τάση να συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες. Η φάση που βρισκόμαστε είναι δύσκολη για την αυτοδιοίκηση με αρκετά προβλήματα σε σχέση με την κατοχύρωση , τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και τη χρηματοδότηση.

Μελίνα Μινέτου :  Ποια είναι τα δικά σας καθήκοντα τώρα;

Μάκης Φόρτες: Είμαι ένας εκ των 27 δημοτικών συμβούλων. Είναι για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου που έχουμε εκλεγεί με την απλή αναλογική. Η παράταξή μου εκπροσωπείται από τρία μέλη στο δημοτικό συμβούλιο. Τα καθήκοντα μας στο δημοτικό συμβούλιο ,το οποίο συνεδριάζει τακτικά από τον νόμο μια φορά τον μήνα και σε κάποιες έκτακτες συνεδριάσεις είναι κρίσιμο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων . Θα μπορούσαμε να λειτουργούμε και καλύτερα. Συζητάμε και αποφασίζουμε για την πόλη και τα χωριά. Ο λόγος σου κάποιες φορές περνάει και ποιες όχι. Θα πρέπει να πείσεις την πλειοψηφία για το δίκιο σου.

Νίκος Παπαδάτος: Για εσάς είναι και κάτι άλλο σημαντικό στα χρόνια που ήσασταν δήμαρχος;

Μάκης Φόρτες: Από τα μεγάλα έργα ήταν το Κολυμβητήριο, ένα μεγάλο όνειρο που λειτούργησε το 2000. Το κλειστό γυμναστήριο επίσης. Όταν ήμουν δήμαρχος, μαζί με πολύ καλούς συνεργάτες, όπως ο Νίκος ο Κορσιάνος, οι αρμοδιότητες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πέρασαν στο δήμο κι έτσι φτιάχτηκαν οι αθλητικές ανοιχτές και οι κλειστές εγκαταστάσεις.

Εριέττα Πολλάτου: Έχετε δει διαφορές στο χρόνο που χρειαζόταν να φτιαχτεί ένα έργο στη θητεία σας με τον χρόνο που χρειάζεται τώρα;

Μάκης Φόρτες: Τεχνοκρατική ερώτηση! Κοιτάξτε… Αυτό που κρύβεται πίσω από την ερώτηση της Εριέττας είναι το μεγάλο πρόβλημα της Διοίκησης: η γραφειοκρατία. Κάποτε μπορεί να είναι άδολη άλλοτε να υπάρχει δόλος. Το ίδιο χρονικό διάστημα ένα έργο μπορεί να τελειώσει σε 2, 3 μήνες και το ίδιο έργο σε άλλη πόλη να τελειώσει σε διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο. Σίγουρα έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα, αφού το κράτος εκσυγχρονίζεται και τα έργα γίνονται με περισσότερη διαφάνεια. Εκτός από τον χρόνο κριτήριο είναι και τα χρήματα. Δεν μπορεί ένα έργο στο Αργοστόλι να στοιχίζει 1εκ. και στην Κέρκυρα 1,5εκ ή 500 χιλ. Τα έργα έχουν στις συμφωνίες με τους εργολάβους και ημερομηνίες παράδοσης .

Γιάννης Σιούτης : Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω, θα ξαναγινόσασταν δήμαρχος ή όχι;

Μάκης Φόρτες: Βέβαια, Κατηγορηματικά, ναι. Ήταν ένα ωραίο και γόνιμο κομμάτι της ζωής μου. Έχω ευχάριστες αναμνήσεις . Θα προσπαθούσα να μην κάνω τα λάθη που έκανα. Είναι ένα μεγάλο προτέρημα στον άνθρωπο να διδάσκεται από τα λάθη του.

Ελένη Αγγελάτου :  Όταν περνούσατε μια δύσκολη περίοδο στη θητεία σας, σκεφτήκατε ποτέ πως κάποιος άλλος θα ήταν καλύτερος εκείνη τη στιγμή;

Μάκης Φόρτες: Αν σου απαντούσα πως δε δέχομαι την ερώτησή σου , δεν υπάρχει άλλος καταλληλότερος,  θα ήταν λάθος. Δεν είμαι θιασώτης του εγωισμού. Δεν πιστεύω ότι κατέβηκα εγώ στον πλανήτη και κανείς άλλος. Η ζωή δεν είναι στατική ούτε εγωκεντρική. Πάντα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς . Το θέμα είναι να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος χωρίς να εγκαταλείπεις ποτέ την προσπάθεια.

 

Τώρα συνειδητοποίησα στη συζήτησή μας πως η Πολιτεία εσάς τους μαθητές του 4ου Δημοτικού σας έχει αδικήσει. Βγάλατε όλα σας τα χρόνια στο δημοτικό στα κοντέινερ. 7 χρόνια και κάτι μήνες ακόμα σχολεία βρίσκονται σε «παράγκες». Με το μεγάλο σεισμό του `53, που ισοπέδωσε το νησί,  σε έξι χρόνια μπήκαμε σε καινούριο σχολείο και εσείς ακόμα… Δεν ξέρω γιατί .. Θα σας σημαδεύει αυτή η πορεία. Είστε ειλικρινά άξιοι μέσα σε συνθήκες που δεν είναι κατάλληλες για έναν μαθητή.

Κλείνοντας σας ευχαριστήσω για αυτή τη σημαντική εμπειρία.

Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Φόρτε !

 

 

 

 

4 comments

Skip to comment form

  1. Η συνέντευξη που πήραμε από τον κύριο Μάκη Φόρτε μας έλυσε αρκετές απορίες σχετικά με την θητεία του ως δήμαρχος του Αργοστολίου και τώρα ως δημοτικός σύμβουλος. Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε.🙂

  2. Η συνέντευξη με τον κύριο Φόρτε ήταν ενδιαφέρουσα γιατί μάθαμε πολλά πράγματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας ευχαριστούμε πολύ!

  3. Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη αυτή που πήραμε από τον κύριο Μάκη Φόρτε ! Μας έλυσε πολλά ερωτήματα σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση !! Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε !!!!

  4. Οι πληροφορίες που πήραμε από την συνέντευξη του κ. Φόρτε σχετικά με το λειτούργημα του δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου ήταν πάρα πολλές. Μάθαμε πώς διοικείτο το Αργοστόλι παλιά και πώς ο κ. Φόρτε έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις για να κάνει το Αργοστόλι ένα καλύτερο μέρος.
    Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιερώσατε!

Leave a Reply