Μουσεία

Μουσείο του Λούβρου 

 

Το μουσείο του ΛούβρουMusée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα . και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης - το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές.

Αφροδίτη της Μήλου

Το Λούβρο αρχικά ήταν αμυντικό φρούριο. Έγινε μουσείο μετά την Γαλλική επανάσταση. Τα πρώτα έργα σε είδος συλλογής άρχισαν ουσιαστικά να συγκεντρώνονται γύρω στο 1500 από τον Φραγκίσκο Α`, ο οποίος απέκτησε (το 1519) τη Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι όπως και την "Ωραία Κηπουρό" και την "Αγία Οικογένεια" του Ραφαήλ.

Το εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Η συλλογή αυξήθηκε σταθερά χάρη σε δωρεές και αγορές από τους βασιλείς. Το 1793, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η ιδιωτική βασιλική συλλογή άνοιξε για το κοινό.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο Λούβρο ήταν κατασκευή της πυραμίδας από γυαλί, η οποία λειτουργεί ως κύρια είσοδος του μουσείου. Η πυραμίδα χτίστηκε το 1989 από το διάσημο αμερικανικό αρχιτέκτονα I.M. Pei. Η πυραμίδα γυαλιού επιτρέπει το φως του ήλιου να φτάνει μέχρι το υπόγειο.(Βικιπαίδεια)

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Καθώς τα περισσότερα μουσεία είναι κλειστά εξαιτίας της πανδημίας στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να περιηγηθείτε το Μουσείο του Λούβρου.

 

Επισκεφτείτε εικονικά το Μουσείο του Λούβρου

On line tours

Μαθαίνω για το Λούβρο

 

Οικία Μουσείο Γκαουντί

Η Οικία Μουσείο Γκαουντί «Casa Museo Gaudí» βρίσκεται στο Πάρκο Γκουέλ «Park Güell» στην συνοικία Gràcia της Βαρκελώνης, και λειτουργεί από το 1963 ως μουσείο αφιερωμένο στην μνήμη και το πολυσχιδές αρχιτεκτονικό έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926).

 

Αρχικά χτίστηκε ως οικία του Γκαουντί. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1963 το σπίτι λειτούργησε επίσημα ως μουσείο .  Πέρα από τα μουσειακά αντικείμενα που φιλοξενούνται στο σπίτι, το μουσείο διατηρεί και έργα του Γκαουντί σφυρηλατημένα από σίδερο. Τα έργα βρίσκονται στον κήπο του κτιρίου, ο οποίος λειτουργεί και ως υπαίθριο μουσείο.(Πηγή: https://sagradafamilia.org/ )

 

 

Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

 

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου. Βρίσκεται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ, στο Άπερ Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Το συγκρότημα του μουσείου αποτελείται από 28 ενωμένα μεταξύ τους κτήρια, που στεγάζουν 45 αίθουσες μόνιμων εκθεμάτων, ένα πλανητάριο και μία βιβλιοθήκη.

Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δείγματα  φυτών, ζώων, απολιθωμάτων, ορυκτών και πετρωμάτων, μετεωριτών, ανθρώπινων οστών, αλλά και ανθρώπινων πολιτισμικών τέχνεργων. Από αυτά μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να εκτίθεται σε κάθε δεδομένη στιγμή, στα περισσότερα από 190.000 τετραγωνικά μέτρα των χώρων του. Αποστολή του Μουσείου  είναι «Να δημιουργεί, να παρουσιάζει και να διαδίδει (μέσα από επιστημονική έρευνα και επιμόρφωση) γνώσεις για τους ανθρώπινους πολιτισμούς, τον φυσικό κόσμο και το Σύμπαν ". (Βικιπαίδεια)

 

 

Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

 

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου διατρέχει ολόκληρη την ιστορία της Κεφαλονιάς, από την εποχή της Ενετικής κατάκτησης (γύρω στο 1500 μ.Χ.) μέχρι την καταστροφή του πολιτισμού του νησιού από τους σεισμούς του 1953.

Στόχος του Μουσείου δεν είναι απλά η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης για έναν οριστικά χαμένο υλικό κόσμο, αλλά η ανάδειξη της ζώσας και εξελισσόμενης πολιτιστικής ιδιαιτερότητας του τόπου. Μελετά και προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ’ όλες τις εκφάνσεις τους (ενδυμασία, οικιακή οικονομία, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, λαϊκή τέχνη, αναψυχή κλπ.), αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή των Κεφαλονιτών. Τέλος, αναφέρεται στην προσεισμική αρχιτεκτονική και πολεοδομία, τις καταστροφές του σεισμού του 1953 και την ανοικοδόμηση.Το Μουσείο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του διατηρητέου μετασεισμικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου.Σήμερα το Κοργιαλένειο Μουσείο είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και έχει αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. (https://www.archaiologia.gr/ )

 

Ίδρυμα Φωκά - Κοσμετάτου

 

Οι Συλλογές του Ιδρύματος Φωκά–Κοσμετάτου αποτελούν ένα μορφωτικό εκθεσιακό χώρο που απευθύνεται σε κάθε Κεφαλονίτη αλλά και σε κάθε επισκέπτη-περιηγητή. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έπιπλα της οικογένειας Φωκά-Κοσμετάτου των αρχών του 20ου αιώνα, λιθογραφίες με παραδοσιακές ενδυμασίες των Ιονίων Νήσων, δύο σημαίες-κειμήλια (της Επτανήσου Πολιτείας και του Ιονικού Κράτους) και προσωπογραφίες. Η συλλογή νομισμάτων έχει αντιπροσωπευτικά δείγματα από την αθηναϊκή και κορινθιακή δραχμή, τον ρωμαϊκό σόλιδο, το βυζαντινό νόμισμα και υπέρπυρο, το βενετσιάνικο δουκάτο, το αυστριακό τάλιρο κ.α., ενώ τα χαρτονομίσματα της συλλογής είναι καθαρά ελληνικά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν όσα είναι επτανησιακής προέλευσης, από τα «κολονάτα» της Ιονικής Τράπεζας μέχρι και τις «δραχμές» της ιταλικής κατοχής.(https://www.focas-cosmetatos.gr)

 

Μουσείο Βρέλλη 

 

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του γλύπτη Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου, του Παύλου Βρέλλη, που εργάστηκε ακατάπαυστα για αυτό το έργο. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους. Με δικές του ιδέες, μελέτες και πολλή προσωπική εργασία, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα του παρελθόντος.Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. (https://www.vrellis.gr) 

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας 

 

Το νέο Αρχαιολογικό Mουσείο φιλοξενεί την ιστορία της Πάτρας μέσα απο 1300 εκθέματα, τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου, την καθημερινή ζωή, τη δημόσια διοίκηση και τον θάνατο.

 

Ο ιδιωτικός βίος ζωντανεύει με αναπαραστάσεις κτηρίων και τα ψηφιδωτά που κοσμούσαν δάπεδα πλούσιων οικιών της ρωμαϊκής Πάτρας. Στη Nεκρόπολη ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός των αρχαίων αντιλήψεων για τον θάνατο από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη (http://www.patrasmuseum.gr).

 

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας 

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.Το μουσείο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε σχέδια του L. Lange και τελικά διαμορφώθηκε από τον Ernst Ziller. Οι εκθεσιακοί χώροι του, δεκάδες αίθουσες σε κάθε όροφο, καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές. (https://www.namuseum.gr)

 

Μουσείο Ακρόπολης 

Μια βόλτα στο μουσείο Ακρόπολης

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. Στις εκθεσιακές του ενότητες συγκαταλέγονται ακόμη αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα, πήλινα αντικείμενα όπως αγγεία, ειδώλια και ανάγλυφα καθώς και άλλα είδη μικροτεχνίας όπως χάλκινα αναθηματικά ειδώλια και σκεύη. Ένα μέρος των γλυπτών χάλκινων αντικειμένων και αγγείων, μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονταν.  Σημαντικό είναι το κενό στο Μουσείο Ακρόπολης των πρωτότυπων γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά Μουσεία και Πανεπιστημιακές συλλογές (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.). (www.theacropolismuseum.gr)

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνου

 

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο είναι μουσείο στο οποίο εκτίθεται ευρύ φάσμα δειγμάτων από διάφορους τομείς της φυσικής ιστορίας. ο μουσείο στεγάζει δείγματα σχετικά με τις βιοεπιστήμες και τις γεωεπιστήμες. Η συλλογή αποτελείται από περίπου 80 εκατομμύρια αντικείμενα τα οποία εντάσσονται σε πέντε κύριες συλλογές: βοτανική, εντομολογία, ορυκτολογία, παλαιοντολογία και ζωολογία. Το μουσείο είναι παγκοσμίου φήμης κέντρο έρευνας που ειδικεύεται στην ταξινόμηση, αναγνώριση και διατήρηση των δειγμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του ιδρύματος, πολλές από τις συλλογές έχουν μεγάλη ιστορική, καθώς και επιστημονική αξίας όπως τα δείγματα που συνέλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Το μουσείο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την έκθεση σκελετών δεινοσαύρων αλλά και για την περίτεχνη αρχιτεκτονική του, αποκαλούμενο μερικές φορές ως ο καθεδρικός ναός της φύσης - όπως υποδεικνύει και ο μεγάλος

σκελετός του διπλόδοκου (Diplodocus) ο οποίος δεσπόζει στη θολωτή κεντρική αίθουσα. Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας περιέχει εκτενείς συλλογές από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, έργα τέχνης και συλλογές που συνδέονται με την εργασία και την έρευνα των επιστημονικών κλάδων. Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη είναι δυνατή μόνο κατόπιν ραντεβού.Όπως και άλλα δημόσια χρηματοδοτούμενα εθνικά μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν χρεώνει δικαιώματα εισόδου. (https://el.wikipedia.org/)

Μερικά ενδιαφέροντα video για τα απολιθώματα των δεινοσαύρων  και άλλα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

11 comments

Skip to comment form

  1. Το μουσείο της Ακρόπλης είναι ένα από τα πιό ξακουστά μουσεία της Αθήνας. Θα το συνιστούσα σε όλους όσους τους αρέσει να μαθαίνει για την ιστορία της Ελλάδας.

  2. Το Λαογραφικό είναι ένα από τα ομορφότερα μουσεία του Αργοστολίου και γενικά όλου του νησιού! Όσοι μπορείτε επισκεφτείτε το!!

  3. Το Λούβρο είναι το μουσείο το οποίο έχει σχήμα πυραμίδας και έχει διάσημα εκθέματα όπως την Μόνα Λίζα, τη νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μύλου και τις μούμιες από την εποχή του Φαραώ. Το μουσείο μου έμαθε πράγματα που δεν ήξερα. Αν πάτε ποτέ στο Παρίσι να επισκεφτείτε το Λούβρο!

  4. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας ,μου έκανε περισσότερο εντύπωση το δωμάτια των αρχαίων σπιτιών , επειδή δεν πίστευα πως μπορεί να έχουν σωθεί μετά από τόσα χρόνια! Επίσης, μου άρεσαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του μουσείου!

  5. Το μουσείο της Ακρόπολης έχει μία πολύ εντυπωσιακή είσοδο. Εξωτερικά το κτίριο είναι επιβλητικό. Στον πάνω όροφο λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο. Αν πας θα έχεις μία αξέχαστη εμπειρία.

  6. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι ένα πανέμορφο, εντυπωσιακό μουσείο με μοναδικά εκθέματα μεγάλης αξίας. Μου έκαναν εντύπωση τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, το επιβλητικό λίθινο άγαλμα της Αθηνάς, οι ρωμαϊκές βίλες καθώς και οι τάφοι και οι σαρκοφάγοι! Αν πας στην Πάτρα να μην ξεχασεις να επισκεφτεις το Αρχαιολογικό Μουσείο, για μια αξέχαστη διδακτική εμπειρία!

  7. Το Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου είναι ένα ιδιαίτερα ωραίο Μουσείο στο οποίο φιλοξενούνται αντικείμενα από την παλιά εποχή όπως για παράδειγμα: καθημερινά σκεύη. Αν πάτε καμιά φορά στο Αργοστόλι και θέλετε να δείτε ένα μουσείο σας προτείνω το Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου.

  8. Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα περίπλοκο και αξιοθαύμαστο μουσείο το οποίο θαύμαζα και θαυμάζω πολύ .

  9. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης είναι ένα εκθαμβωτικό μουσείο στο οποίο μπορεις να μάθεις αμέτρητα πράγματα με μια μόνο επίσκεψη.Περισσότερη εντύπωση μου έκαναν τα βαλσαμωμένα ζώα αλλα και το τεράστιο πλανητάριο.

  10. Όταν είχα επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο Πάτρας περισσότερο μου άρεσαν τα μεγάλα ψηφιδωτά καθώς και το κτήριο το οποίο ήταν πολύ μεγάλο και σύγχρονο.

  11. Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα πανέμορφο μουσείο με πολλά εκθέματα . Επίσης από το μουσείο της Ακρόπολης φαίνεται και ο Παρθενώνας και μπορείτε να θαυμάσετε αυτό το υπέροχο μνημείο.

Leave a Reply