Ποδόσφαιρο

 Ιστορία Ποδοσφαίρου - Δημήτρης Αλυσανδράτος 

 

Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλωτσούν μια μπάλα, όπως ,<<ο επίσκυρος>> στην αρχαία Ελλάδα, το <<harpastum>> στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το <<cuju>> στην Κίνα. Η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα.

Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου έχουν σαν βάση την προσπάθεια που έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα για να τυποποιηθούν οι διάφορες μορφές του ποδοσφαίρου που παίζονταν τότε στα διάφορα σχολεία της Αγγλίας.

Οι πρώτοι κανόνες τέθηκαν από το  περίφημο κολλέγιο του Κέιμπριτζ το 1848 σε μια συνέλευση στην οποία συμμετείχαν και άλλα κολλέγια. Εννέα χρόνια αργότερα το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο η Σέφιλντ προσέθεσε δικούς  της κανόνες και τροποποίησε κάποιους άλλους. Όλες αυτές οι προσπάθειες  κορυφώθηκαν το 1863. Στις 26 Οκτωβρίου στο Λονδίνο στην <<Ταβέρνα των Μασόνων>> και συμφώνησαν στην ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαίρου Αγγλίας [football Association F.A.] και στη δημιουργία των κανόνων που διέπουν το άθλημα εως σήμερα.

Η 26η Οκτωβρίου του 1863 θεωρείται η επίσημη ημερομηνία γέννησης του ποδοσφαίρου και η Αγγλία θεωρείται η πατρίδα του. Το 1880 το ποδόσφαιρο διαδίδεται σε όλο τον κόσμο. Όλη η κεντρική Ευρώπη και η Βραζιλία από το 1880 << παίζουν μπάλα>>. Στις αρχές του 20ου αιώνα η διάδοση του αθλήματος σε όλο τον κόσμο δημιουργεί την ανάγκη να ιδρυθεί μια ανώτατη αρχή που να το εποπτεύει. Έτσι  στις 21 Μαΐου του 1904 στο Παρίσι ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου [Federation Internationale de Football Association] FIFA , που εκτός των άλλων διοργανώνει κάθε 4 χρόνια από το 1930 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου[Μουντιάλ]. Η Μεγάλη Βρετανία για την προσφορά της στο άθλημα είναι η μόνη χώρα που διατηρεί τέσσερις εθνικές ομάδες[Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας, Βόρειας Ιρλανδίας].

Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο άρχισε να εμφανίζεται λίγο πριν τις αρχές του 20ου αιώνα και μάλιστα στην Θεσσαλονίκη από ξένους κατοίκους που ίδρυσαν την ομάδα με την ονομασία <<Ουνιόν Σπορτίβ>>.Το άθλημα στην Ελλάδα επισημοποιήθηκε το 1899 με την εμφάνιση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ενώ το πρώτο πρωτάθλημα έγινε το 1905 με νικητή τον Εθνικό Πειραιώς.

Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο με εκατομμύρια οπαδούς. Θεωρείται ο Βασιλιάς των Σπορ. Είναι ολυμπιακό άθλημα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 και παραολυμπιακό άθλημα από το 1984. ( Πηγή: Βικιπαίδεια)

Leave a Reply