Κλιματικές συνθήκες στις τροπικές ζώνες

Οι φυλές - Γιάννης Σιούτης

Η ζωή στα τροπικά δάση- Εριέττα Πολλάτου- Δημήτρης Αλυσανδράτος

Από τον Ηλία Κούρο

Βασικά

 

Η θερμοκρασία σε όλη την διάρκεια του χρόνου είναι πάνω από 20οC. Στην τροπική ζώνη υπάρχει περίοδος με πολλές βροχές αλλά και περίοδος με ξηρασία. Η μέρα είναι σχεδόν ίση με την νύχτα.

Λεπτομέρειες

Το φως του ήλιου είναι δυνατό στις τροπικές ζώνες έτσι δεν υπάρχουν παγερές θερμοκρασίες. Λόγω της ηλιακής γωνίας στο κλίμα οι περισσότερες τροπικές περιοχές είναι ζεστές όλο το χρόνο επίσης  οι αλλαγές στην ηλιακή γωνία είναι μικρή. Τις ημερήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας να υπερβαίνουν τις εποχικές διακυμάνσεις. Οι εποχικές διακυμάνσεις στο τροπικό κλίμα κυριαρχούνται από αλλαγές στις βροχοπτώσεις. Το τροπικό δάσος παρουσιάζει δύο υποκατηγορίες: το βροχόφιλο και το ημιβροχόφιλο δάσος.

Το πρώτο χαρακτηρίζεται από τέλειες υδατικές συνθήκες. Η βλάστησή του συνήθως παρουσιάζει πλατιά και αειθαλή φύλλα ενώ το δεύτερο εμφανίζεται σε περιοχές με λιγότερες βροχοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της εποχής με τις λιγότερες βροχοπτώσεις, τα φύλλα των φυτών πέφτουν.

Στα τροπικά δάση υπάρχουν και ποταμοί. Η έντονη και σταθερή βροχόπτωση διαμορφώνει σε αυτή την περιοχή τους ποταμούς με τη μεγαλύτερη ροή στον πλανήτη. Το χαρακτηριστικό καφετί χρώμα τους οφείλεται στο ότι οι βροχές παρασέρνουν και αποθέτουν το έδαφος σε αυτούς.

 

Leave a Reply