Αργοστόλι

Με τα μάτια των: Φωτεινής , Ισαβέλλας, Κωνσταντίνας,  Αποστολίας , Τάσου, Ελένης, Ελευθερίας, Εριέττας, Γεράσιμου, Αντέλας, Ηλία, Δημήτρη, Μελίνας

  

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι νησί του Ιόνιου πελάγους και ανήκει στα Επτάνησα. Είναι το έβδομο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα μετά από την Κρήτη, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Χίο.

Αργοστόλι

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

 

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και το κέντρο δραστηριοτήτων του νησιού από το 1757, οπότε υπήρξε σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο, με σκοπό την εκμετάλλευση των εμπορικών δυνατοτήτων του κόλπου της περιοχής. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 9.748 κατοίκους.Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και συνδέεται με ferry με το Ληξούρι.

Το όνομα της πόλης ,σύμφωνα με τον Ηλία Ζερβό Ιακωβάτο σημαίνει << Ταχύν στόλον>> γιατί η λέξη αργός είχε στους αρχαίους την σημασία του ταχύ , γρήγορου.

Ο Δήμος Αργοστολίου ήταν δήμος του νομού Κεφαλονιάς. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης,το 2011,καταργήθηκε και εντάχθηκε στον νέο Δήμο Κεφαλονιάς.  Την 1 Σεπτεμβρίου του 2019,από τη διάσπαση του καλλικρατικού Δήμου Κεφαλονιάς,και πια αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.Επίσης το Αργοστόλι έχει και πολλά μνημεία όπως για παράδειγμα: ο Κήπος του Νάπιερ, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης,Μνημείο Πεσόντων Ιταλών  και πολλά άλλα.

Κήπος Νάπιερ

Μνημείο Πεσόντων Ιταλών

 

Στο Αργοστόλι υπάρχουν πολλά αγάλματα  σημαντικών προσωπικοτήτων όπως: του Παναγή Βαλλιάνου, του Νίκου Καββαδία, του Γεράσιμου Αρσένη  και του Αντώνη Τρίτση.

 

Αντώνης Τρίτσης

Νίκος Καββαδίας

Παναγής Βαλλιάνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πόλη διαθέτει μία πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη,την Κοργιαλένειο.

 

 

 

Από το 1600 περίπου φαίνεται πως άρχισε να οικίζεται η περιοχή κοντά στον Κούταβο και ιδιαίτερα από τη μεριά που σήμερα είναι η περιοχή της Γέφυρας και η Σισιώτισσα.

 Η λύση για μια νέα πόλη που να έχει όσο δυνατό καλύτερες προδιαγραφές  με πρώτη αυτή του

 ασφαλούς λιμένα θα προκύψει αργότερα, όταν το 1757 θα αποφασιστεί να μεταφερθεί η πρωτεύουσα από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου εκεί κοντά στον Κούταβο, όπου υπήρχε ένας οικισμός επί το πλείστον από ψαράδες, ένα επίνειο του Κάστρου που ονομαζόταν Tener Della Scala di Kefalonia. Παλαιότερα το λιμάνι του νησιού υπήρχε εκεί στον Κούταβο, το Porto de la Zephalonia ή Porto de lArsenal, στον μυχό.

Από το 1757 και μετά το Αργοστόλι άρχισε να μεγαλώνει σταδιακά. Όταν τα Επτάνησα πέρασαν στους Άγγλους, περίπου το 1810, η Κεφαλονιά όπως και τα άλλα Επτάνησα είχε το δικό της Άγγλο κυβερνήτη. Ένας από αυτούς ήταν ο Ελβετός μηχανικός Ντε Μποσέ, ο οποίος έκανε πολλά έργα στο Αργοστόλι και ήταν ο δημιουργός της γέφυρας του Αργοστολίου. Η γέφυρα μήκους περίπου 700 μέτρων ενώνει το Αργοστόλι με την απέναντι πλευρά.

Η παλαιά πόλη του Αργοστολίου ήταν κατά πολύ γραφικότερη από τη σημερινή αφού είχε πολλά μεγάλα κτίρια με ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική τους. Η προσεισμική πόλη χαρακτηριζόταν από πολλά επιβλητικά αρχοντικά και μέγαρα, με ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική των σπιτιών του με αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία.Όμως ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε όλα τα παλιά κτίρια. Ωστόσο, η ανοικοδόμηση που ακολούθησε στηρίχτηκε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική δημιουργώντας το σημερινό Αργοστόλι, που μπορεί να μην είναι η γραφική πόλη του 1953 έχει όμως επτανησιακό χρώμα και χαρακτήρα.

 

Το Αργοστόλι, επίσης ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε. Ένα από τα «μυστήρια» του Αργοστολίου είναι οι Καταβόθρες, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.

 

 

Ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα στην περιοχή του Αργοστολίου και πιο συγκεκριμένα του λεγόμενου γύρου της Λάσσης είναι ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων. Ονομάστηκε έτσι λόγω της μικρής εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων που υπάρχει κοντά σε αυτό. Από αυτόν έχει πάρει το όνομά της ολόκληρη η περιοχή που για λόγους απλότητας και συντομίας ονομάζεται Φανάρι (Πηγή: Βικιπαίδεια).

 

 

 

Μια παρουσίαση του Αργοστολίου

από τον Γιάννη Σιούτη

Leave a Reply