Νίκος Ανουσάκης

 

Νίκος Ανουσάκης:  Δικηγόρος - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

 

Ελένη Αγγελάτου: Ποιο ήταν το κίνητρο να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πόσα χρόνια ασχολείστε;

Ν.Α. Οι αρχαίοι Έλληνες ,οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις του πολιτισμού, είχαν την άποψη πως κάθε πολίτης πρέπει να έχει τη διάθεση να στηρίξει την πατρίδα και την κοινωνία, όπως υποστήριξε και οΜακρυγιάννης μερικούς αιώνες αργότερα. Θα πρέπει να είναι ενεργός πολίτης. Οφείλει να αφιερώνει χρόνο για το κοινό καλό και το κοινό συμφέρον.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το άμεσο στάδιο για να προσφέρει ο καθένας στην κοινωνία. Το κίνητρό μου ήταν η αγάπη μου για τον τόπο που ζω. Όταν θεωρείς πως μπορείς να βοηθήσεις , βλέπεις κάποια πράγματα τα οποία δεν σου αρέσουν και πιστεύεις ότι μπορείς να τα βελτιώσεις προς την σωστή κατεύθυνση τότε ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση .

Από το 2006 ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση . 15 χρόνια πια!  Εξελέγη αρκετά νέος . Οι συνδημότες μου μού έκαναν την τιμή να έχω λόγο και μεγάλη  δύναμη στις παρεμβάσεις  μου. Εκτίμησαν την προσπάθειά μου και μου δείχνουν ακόμα την εμπιστοσύνη.

Αποστολία Αντωνάτου: Θα προτρέπατε τους νέους να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ν.Κ. Βεβαίως! Ειδικά τους νέους. Θα τους προέτρεπα νέους μια και έχουν φρέσκιες ιδέες και φέρουν νεωτερισμούς . Αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας. Χρειάζονται όλες οι απόψεις όλων των κοινωνικών ομάδων, όλων των γενεών , ώστε να πάμε ένα βήμα μπροστά .

Δημήτρης Αλυσανδράτος: Ποια είναι τα καθήκοντα σας ;

Ν.Α. Είμαι δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της μεγαλύτερης παράταξης στο δημοτικό Συμβούλιο, στην αντιπολίτευση όχι στη συμπολίτευση. Είμαστε απέναντι στη δημοτική αρχή. Ο ρόλος μας δεν είναι να λέμε όχι σε όλα,   αλλά να προτείνουμε, να  ελέγχουμε, να  διορθώνουμε να κριτικάρουμε και όπου βλέπουμε το ορθότερο να παρεμβαίνουμε.  Κάποιοι είναι στη διοίκηση κι αποφασίσουν και η αντιπολίτευση ελέγχει αυτές τις αποφάσεις.

Κωνσταντίνα Βινιέρη : Ποιες είναι οι καλές και ποιες οι κακές πλευρές;

Ν.Α. Καλές στιγμές είναι όταν έχεις τη δυνατότητα να παρεμβαίνεις, ώστε να κάνεις πράγματα επί της ουσίας. Αυτά που λες θα πρέπει να έχουν και πρακτικό αντίκρισμα. Πολλές φορές είναι έτσι τα πράγματα που είναι δύσκολη η διοίκηση. Μπορεί να κάνεις το σωστό, αλλά κάποιοι φίλοι- συμπολίτες να δυσαρεστούνται. Αυτό είναι ένα αρνητικό κομμάτι ειδικά  όταν είναι φίλοι σου.

Φωτεινή:  Κάνατε φίλους στην πολιτική;

Ν.Α.: Έκανα πάρα πολλούς φίλους αλλά και εχθρούς , γιατί έτσι γίνεται στην πολιτική.

Φωτεινή : Τα σχολεία μας γιατί δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη;

Ν.Α.:Η ερώτηση αυτή αφορά την παρούσα δημοτική αρχή. Στη σεισμογενή περιοχή μας τα προκάτ υπήρξαν λύση ανάγκης και ασφάλειας. Το κτίριο φαίνεται πως τελειώνει κι έτσι οι μαθητές θα στεγαστούν .

Ισαβέλλα : Σκεφτήκατε να  διεκδικήσετε κάποια άλλη θέση;

Ν.Α. Ακούστε. Πάντα κάποιος όταν ασχολείται χρόνια και όταν ο κόσμος τον επιβραβεύει είναι λογικό να κάνει διάφορες σκέψεις στο μυαλό τους. Οι άνθρωποι πάντα θέλουν να εξελίσσονται . Το μέλλον αόρατον, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι. Ο χρόνος θα δείξει. Προς το παρόν ασκώ τα καθήκοντα μου στην αντιπολίτευση.

Γεράσιμος Γιατράς: Απαιτούνται σπουδές  για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική;

Ν.Α. Όχι. Αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί . Ο καθένας έχει να προσφέρει κάτι από τη δική του θέση από το δικό του μετερίζι, από τη δική του γνώση και εμπειρία. Άρα δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι αυξημένες σπουδές για να αγαπάει και να βοηθάει τον τόπο του. Βεβαίως, όσα περισσότερα πράγματα ξέρει τόσο πιο πολύπλευρα και αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Αλλά σίγουρα ο Δήμος, το Κράτος η Δημοκρατία είναι για όλους. Χρειάζονται όλοι οι πολίτες. Το βασικό είναι η σύνθεση, να μπορείς να συνθέτεις όλες τις απόψεις, τις κοινωνικές ομάδες , τις τάσεις. Άρα χρειάζονται όλοι και πρέπει να ασχολούνται όλοι.

Ελευθερία Διλάλου: Ποια είναι το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου;

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το μεγαλύτερο συλλογικό όργανο του δήμου. Συλλογικό σημαίνει ότι αποτελείται από πολλά μέλη. Ο δήμαρχος είναι, μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει πολλά μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Ο ρόλος του είναι να αποφασίζει για τα πιο σημαντικά και καθοριστικά δημοτικά θέματα. Π.χ για το αν πρέπει να γίνει ένα έργο , για το αν είναι σωστός ο τρόπος που θα γίνει …

Τατιάννα Ζησιμάτου: Αν κάτι δεν  σας άρεσε θα υποβάλλατε παραίτηση;

Η άποψη μου για τη ζωή είναι ότι δεν παραιτείσαι . Η ζωή έχει πάρα πολλά εμπόδια, πάρα πολλές δυσκολίες . Αλίμονο αν παραιτούμαστε στην πρώτη δυσκολία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραιτούνται, πρέπει να αγωνίζονται και πάντα να βρίσκουν λύσεις και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Φυσικά, αν κάποια στιγμή νιώσεις ανήμπορος ή νιώσεις πως δεν εκτελείς τα καθήκοντά σου σωστά ή  φτάσεις σε ένα σημείο «να αηδιάσεις» με κάποια πράγματα, τότε και η παραίτηση είναι μια λύση. Φυσικά όταν φτάσεις στα όρια σου.

Τάσος Καλογηράτος: Πώς γίνεται η οικονομική διαχείριση του δήμου;

Ν.Α. : Ο προϋπολογισμός του δήμου θέτει τους στόχους . Το ταμείο του Δήμου ανήκει στη διοίκηση και οι αποφάσεις ελέγχονται. Όσο ήμασταν διοίκηση τα έργα τα πιστεύαμε και τα υποστηρίζαμε.

Ηλίας Κούρος: Σας ικανοποιεί ο τρόπος που λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο;

Ν.Α. :Καταρχήν με ικανοποιεί . Θα πρέπει να πούμε κάτι. Μας αρέσει να γκρινιάζουμε , που είναι μια κακή συνήθεια. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου. Πολλά πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα δεν είναι σε πολλά σημεία  του κόσμου. Έχουμε ελευθερία, δικαίωμα έκφρασης, συμμετοχής στα κοινά. Όλα αυτά που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα δυστυχώς πάρα πολλές χώρες  του πλανήτη δεν τα έχουν και οι άνθρωποι αγωνίζονται για να τα πετύχουν. Με ικανοποιεί το επίπεδο το δημοτικού συμβουλίου, με ικανοποιεί ότι ζω σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία στην οποία ο πολίτης « μετράει» . Θεωρώ ότι και στην Κεφαλονιά έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο.  Βεβαίως συγκρούσεις και διαφωνίες υπάρχουν . Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα.

Μελίνα Μινέτου : Αν υπήρχε οικονομική δυνατότητα ποιο έργο θα πραγματοποιούσατε;

Ν.Α.: Είναι πάρα πολλά πράγματα αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Η προσπάθεια και ο αγώνας δεν σταματούν ποτέ. Θα μπορούσαμε να έχουμε και ένα δεύτερο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ , αφού ο πληθυσμός της Κεφαλονιάς έχει αυξηθεί . Οι δρόμοι της πόλης μας είναι σε πολλά σημεία παλιοί με λακκούβες  μπορούν να βελτιωθούν.

Νίκος Παπαδάτος: Πόσος  χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός έργου;

Ανάλογα το έργο . Υπάρχουν έργα μικρά και εύκολα στην εκτέλεση τους και άλλα που απαιτούν πολύ χρόνο για μελέτες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις. Πολλά πράγματα που φαίνονται σε κάποιον απλά και λογικά για να εκτελεστούν χρειάζεται πλήθος εγκρίσεων. Η αναμόρφωση για παράδειγμα της πλατείας πήρε πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί λόγω των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας.

Εριέττα Πολλάτου: Πόσο χρόνο ασχολείστε με τις υποχρεώσεις σας στον Δήμο;

Όχι πολύ πια γατί είμαι στην αντιπολίτευση και τα καθήκοντα μου είναι περιορισμένα συγκριτικά με την εποχή που ήμουν στη διοίκηση. Αφετέρου έχω μια σχετικά μεγάλη εμπειρία και σχετικά εύκολα  διαχειρίζομαι τα θέματα . Γενικά όμως όταν έχεις θέση ευθύνης σου απορροφά πολύ χρόνο και εις βάρος της δουλειάς σου.

Σπύρος Ρουμπάτης: Ποιο θεωρείται βασικό προσόν στην πολιτική;

Η αποφασιστικότητα είναι το πρωταρχικό. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματάει ο διάλογος και να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες  θα κρίνονται στην πορεία . Χρειάζεται ευελιξία χειρισμού καταστάσεων και ανθρώπων καθώς και διπλωματία-.

Αντέλα  Καπεντάνι: Έχετε επηρεαστεί από την αλλαγή δημάρχου;

Έχω επηρεαστεί ως πολίτης με την έννοια ότι οι αποφάσεις μας αφορούν όλους.  Η δρομολόγηση των κατάλληλων έργων , η λήψη ορθών αποφάσεων , η αλλαγή της κοινής ζωής μας αφορά όλους μας. Π.χ η δική μας ενέργεια του εργοστασίου νερού ήταν μια απόφαση που άλλαξε την καθημερινότητα όλων των δημοτών του Αργοστολίου. Με τη λογική αυτή περιμένω να δω έργα  από τη σημερινή αρχή. Ως πολιτικός δεν στενοχωρήθηκα με  το αποτέλεσμα Αποδέχτηκα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την κρίση του κόσμου.

Γιάννης Σιούτης: Ποιο θεωρείται σημαντικό έργο κατά τη θητεία σας;  

Ν.Α.: Στο Αργοστόλι από την ίδρυση του ο πολίτης δεν έπινε νερό από τη βρύση του. Ακόμη η πλατεία που την απολαμβάνουμε όλοι είναι η καρδιά της Κεφαλονιάς ,η βιτρίνα που προσελκύει τουρίστες και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για έργο ουσίας και όχι βιτρίνας.

Ελευθερία Διλάλου: Γιατί υπάρχουν τόσα σκουπίδια στην πόλη;

Ν.Α.: Στον Δήμο υπάρχουν λίγοι εργάτες και αδυναμία πρόσληψης προσωπικού . Η σημερινή αρχή προσπαθεί πιστεύω για το καλύτερο. Αν είναι αποτελεσματικοί θα κριθούν κι αυτοί όταν έρθει η ώρα τους .

Σας ευχαριστούμε πολύ , κύριε Ανουσάκη!

 

4 comments

Skip to comment form

  1. Ο κύριος Νίκος Ανουσάκης μας εξήγησε πολλά ερωτήματα μας σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορέσαμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε.🙂🙂

  2. Ο κ.Ανουσάκης μας απάντησε στα ερωτήματά μας και μάθαμε ακόμα περισσότερα πράγματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε!

  3. Ο κύριος Ανουσάκης μας έλυσε πολλές απορίες !! Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε και ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας !!!

  4. Από τη συνέντευξη του κ. Ανουσάκη διδαχτήκαμε ότι το να ασχοληθείς με την τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή, αλλά κυρίως θέληση να το κάνεις. Τον ευχαριστούμε που μας βοήθησε να λύσουμε τις απορίες μας.

Leave a Reply