Θεόδωρος Αλυσανδράτος

Θεόδωρος Αλυσανδράτος -

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αργοστολίου

 

Ελένη Αγγελάτου: Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει η ενασχόλησή σας ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργοστολίου ; Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντά σας;

Θ.Αλυσανδράτος: Κατά αρχάς είμαστε ένα συμβούλιο που αποτελείται από 11 συμβούλους διάφορων παρατάξεων. Είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο όργανο στο Δήμο Αργοστολίου , μετά το Δημοτικό Συμβούλιο και το Λιμενικό Ταμείο . Οι αρμοδιότητές μας, δυστυχώς, δεν είναι τόσες πολλές όσες θα θέλαμε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Παρόλαυτα προσπαθούμε να φέρουμε στον Δήμο όσα προβλήματα συναντήσουμε και μας πούνε. Εμείς μεταφέρουμε τα παράπονα του κόσμου σε διάφορους τομείς και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Από εκεί και πέρα κάποια τα καταφέρουμε και κάποια δε θα μπορέσουμε να τα λύσουμε μόνοι μας , αλλά με τη βοήθεια του Δήμου.

Αποστολία Αντωνάτου: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργοστολίου;

Θ.Αλυσανδράτος: Θέλω να σας πληροφορήσω, που ίσως δεν το γνωρίζετε, στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει Πρόεδρος Κοινότητας. Άρα, ως Πρόεδρος Κοινότητας δεν μπορώ να κάνω κάποια σχέδια. Για τα επόμενα δυο χρόνια της θητείας μου θα προσπαθήσω για το καλύτερο των συμπολιτών μου. Αυτό θέλω να  κάνω κι αυτό θα προσπαθήσω. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια προβλήματα που θέλω να τα λύσω . Έτσι, όταν θα φύγω να ξέρω ότι έχω κάνει κι εγώ δύο πράγματα στο Αργοστόλι.

Κωνσταντίνα Βινιέρη : Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές πλευρές ;

Θ.Αλυσανδράτος: Αυτό που κάνουμε δεν είναι επάγγελμα, είναι κοινωνικό λειτούργημα. Μας έχει εκλέξει ο κόσμος ,γιατί είδαν στο πρόσωπό μας ότι μπορούμε εμείς σαν νέοι να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τα προβλήματα. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και στην πολιτική , στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν και θετικά και αρνητικά . Στα θετικά είναι ,σίγουρα, να βλέπεις πως βελτιώνεται η καθημερινότητα των συμπολιτών μας με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου , η δυνατότητα που έχουμε να προσφέρουμε –είναι πολύ σοβαρό αυτό- γιατί, όταν ξέρεις ότι μπορείς να προσφέρεις αισθάνεσαι πολύ δυνατός και βοηθάς και τον συνάνθρωπό σου. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό. Από κει και πέρα τα αρνητικά είναι ότι εμείς σαν Κοινότητα κι προσωπικά ως Πρόεδρος έχουμε περιορισμένες δυνατότητες. Θα ήθελα να κάνω πράγματα, αλλά δεν μπορώ. Δυστυχώς!

ΦωτεινήΓασπαρινάτου: Αν είχατε τη δυνατότητα να φτιάξετε κάποιο έργο στο Αργοστόλι τι θα ήταν ;

Θ.Αλυσανδράτος: Πολλά ! Θα φτιαχτούν δύο παιδικές χαρές , που το έχει ανακοινώσει και ο Δήμος. Η μια είναι στις Λαϊκές Κατοικίες και η άλλη πίσω από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος -στην πλατεία Καμπάνας- . Προσωπικά θα ήθελα να φτιάξω ένα μεγάλο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου .Θεωρώ ότι σε κάθε πρωτεύουσα Νομού είναι ωραίο να υπάρχει το υγρό στοιχείο, ένα σιντριβάνι, όπως υπήρχε και παλιά και σαν νησί μας, πάει πολύ. Είναι σε συζητήσεις … Πιστεύω να το καταφέρουμε. Θα ήθελα αθλητικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά. Όλα αυτά με βάση τις αρμοδιότητες που έχω. Και η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική για να έχουμε ένα πολύ όμορφο Αργοστόλι. Όπως και οι δρόμοι μας είναι πολύ σημαντικοί για να έχουμε ωραία και ασφαλή πρόσβαση.

Ισαβέλλα : Σας έχει αλλάξει την καθημερινότητα το να είστε Πρόεδρος της Κοινότητας ;Αν ναι, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ;  

Θ.Αλυσανδράτος: Να σου πω την αλήθεια έχει αλλάξει την καθημερινότητα μου, γιατί πρέπει κι εγώ να ασχοληθώ λίγο με τα κοινά . Δε θα πω προς το χειρότερο, γιατί ήθελα να είμαι εδώ και να βοηθάω. Προς το καλύτερο είναι . Άμα βλέπουμε ένα αποτέλεσμα κοιτάμε τα θετικά και όχι τα αρνητικά του. Αν δεν αφιερώσεις χρόνο δεν θα μπορέσεις να κάνεις σωστή δουλειά.

Γεράσιμος Γιατράς: Αφιερώνετε πολύ χρόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Θ.Αλυσανδράτος: Αφιερώνω αρκετό χρόνο. Τα προβλήματα και τα συμβούλια κι ό,τι έχουμε να κάνουμε πρέπει να τα ελέγχω όλα εγώ.

Νίκος Παπαδάτος : Σας ικανοποιεί ο τρόπος που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Θ.Αλυσανδράτος: Ως ένα βαθμό ο τρόπος λειτουργίας είναι ικανοποιητικός . Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά για να βελτιωθεί. Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να ανακατανεμηθούν οι αρμοδιότητες, έτσι ώστε στο τοπικό συμβούλιο να μπορέσουμε να έχουμε και εκτελεστικές αρμοδιότητες , όπως να έχουμε χρήματα για να εκτελέσουμε ένα έργο. Ακόμη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ζητούσε και την κοινή γνώμη για ένα θέμα , για ένα έργο ώστε να υπάρχει μια πιο σφαιρική άποψη για κάτι που θα αφορά τη ζωή όλων μας.

Ελευθερία Διλάλου: Εκτός από τον Πρόεδρο οι άλλοι τοπικοί σύμβουλοι με τι ασχολούνται ;

Θ.Αλυσανδράτος: Στο 11μελές συμβούλιο είχα ορίσει ορισμένες αρμοδιότητες.  Επειδή δεν είναι υποχρεωτικές αυτές κάποιοι δέχτηκαν κάποιοι όχι. Όσοι δέχτηκαν είναι συνοδοιπόροι και βοηθάνε στις αρμοδιότητες που τους έχω αναθέσει, καθαριότητα, φωτισμός, οι δρόμοι …

Τατιάννα Ζησιμάτου: Θα προτείνατε σε κάποιον να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γιατί ;

Θ.Αλυσανδράτος: Θα το πρότεινα. Πρέπει να ασχοληθεί, ιδίως κι εσείς που είσαστε νέα παιδιά και είστε το μέλλον αυτού του τόπου. Είναι καλό να μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε ο καθένας με τα δικά του μέσα. Μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε κριτές των πεπραγμένων , να κατακρίνουμε ή να πούμε πως είναι σωστό ή λάθος. Πιστεύω ότι η ενεργή δράση του κάθε πολίτη είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Τάσος Καλογηράτος: Από την αρχή της θητείας σας ποιο ήταν το πιο δύσκολο έργο- αίτημα που σας ζήτησαν ;

Θ.Αλυσανδράτος: Δύσκολο δύσκολο δεν μου έχουνε πει… Κατά καιρούς λένε διάφορα .. Το να επιλύσεις, για παράδειγμα ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε δυο πολίτες στο όρια του δημοτικού διαμερίσματος του Αργοστολίου .Όμως δεν είμαστε δικαστήριο , ούτε έχουμε τον νόμο στα χέρια μας

Αντέλα Καπεντάνι Ποιο θεωρείτε το απαραίτητο προσόν για να ασχοληθεί κάποιος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Θ.Αλυσανδράτος: Κοίταξε… Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πράγματα, διαφορετικές ιδέες και κανένας δεν πρέπει να απορρίπτεται εφόσον επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά στα κοινά. Αν έπρεπε να αξιολογήσω τα προσόντα κάποιου, το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των συνανθρώπων του και να μπορεί να παραμερίζει τα προσωπικά του συμφέροντα και να μπορεί να αφιερώσει χρόνο για το κοινό καλό.

Ηλίας Κούρος: Συνεργάζεστε με το Δημοτικό Συμβούλιο ή με τα άλλα Τοπικά Διαμερίσματα της Κεφαλονιάς;

Θ.Αλυσανδράτος: Με τα άλλα Τοπικά Διαμερίσματα δεν συνεργαζόμαστε. Με το Δημοτικό Συμβούλιο συνεργαζόμαστε σε περιπτώσεις που έρχεται κάποιο θέμα στο τοπικό συμβούλιο και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το ανώτατο τοπικό όργανο του νησιού, είμαστε κι εμείς παρόντες για να μπορέσουμε να εκφέρουμε και να υποστηρίξουμε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου.

Μελίνα Μινέτου : Ποια είναι τα δικά σας καθήκοντα;  

Θ.Αλυσανδράτος: Ως Πρόεδρος εκπροσωπώ το Συμβούλιο και μεταφέρω στον Δήμαρχο και στα άλλα αρμόδια όργανα τα προβλήματα της Κοινότητας , εισηγούμαι θέματα προς συζήτηση και εκτελώ τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Επίσης συνεργάζομαι με τον Δήμαρχο και τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο και άλλους αρμόδιους φορείς για τα θέματα αυτά που αφορούν την Κοινότητά μας. Έχω κάνει αρκετές παρεμβάσεις και με τους Αντιδημάρχους και με τους Δημάρχους για να  μπορέσουμε να επιλύσουμε διάφορα προβλήματα που έχουνε παρουσιαστεί στο Αργοστόλι τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι Πρόεδρος .

Νίκος Παπαδάτος: Πόσες Τοπικές Κοινότητες υπάρχουν στην Κεφαλονιά;

Θ.Αλυσανδράτος: Σε κάθε χωριό υπάρχει και μια Κοινότητα. Το Αργοστόλι , τα Κομποθεκράτα , οι Μηνιές , τα Χελμάτα και τα Κοκολάτα ανήκουν στην Κοινότητα Αργοστολίου . Μετά υπάρχει κάθε χωριό με τον Πρόεδρο του .

Εριέττα Πολλάτου: Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά ;

Θ.Αλυσανδράτος: Μια ωραία ερώτηση… Αποφάσισα να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από σχετική πρόταση που μου έγινε και σκεπτόμενος ότι ο καθένας πρέπει να προσφέρει όπως μπορεί για το καλό του τόπου. Πρόθεση μου ήταν και είναι να συνεισφέρω κατά το μέγιστο δυνατό στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στη πόλη μας τόσο για τους συμπολίτες μας όσο και για τους επισκέπτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Αργοστόλι δέχεται έναν πολύ μεγάλο όγκο τουριστών κάθε χρόνο. Ο καθένας μας πιστεύω πρέπει να είναι ενεργός πολίτης και ενεργός στα κοινά, γι να μπορέσουμε αυτά να τα κάνουμε πραγματικότητα. Επειδή κι εγώ αυτό ήθελα γι` αυτό ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκησης

Σπύρος Ρουμπάτης: Χρειάζονται σπουδές ;

Θ.Αλυσανδράτος: Καλό είναι ό,τι και να κάνουμε να μάθουμε γράμματα και να σπουδάσουμε . Είτε γίνουμε δημοτικοί σύμβουλοι ή οτιδήποτε θέλουμε να γίνουμε . Δεν απαιτούνται κάποιες σπουδές . Εννοείται όμως πως ,αν κάποιος έχει σπουδές, είναι προς όφελος και του εαυτού του και της θέσης του.

Γιάννης Σιούτης: Για ποια θέματα μιλάτε στις συνεδριάσεις;   

Θ.Αλυσανδράτος: Στο συμβούλιο μιλάμε όταν μας έρθει ένα αίτημα π.χ μουσική στον εξωτερικό χώρο ενός μαγαζιού , για την  καθαριότητα , για τις ονοματοδοσίες οδών και τεχνικά . Υπάρχει γραφειοκρατία. Οι τεχνικές υπηρεσίες παίρνουν τις αποφάσεις και έπειτα έρχονται σε εμάς για να τις επικυρώσουμε.

Δημήτρης Αλυσανδράτος : Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένα έργο;

Θ.Αλυσανδράτος: Τώρα πάμε στη γραφειοκρατία που λέγαμε… Ο χρόνος υλοποίησης ποικίλει ανάλογα με το είδος του έργου . Εξαρτάται αν χρειάζεται έγκριση από κάποιον άλλον φορέα.. Εδώ να σας πω κάτι που θέλω να κάνω… Έχω ανακινήσει το θέμα να βάλω παγκάκια στη γέφυρα De Bosset. Έχω πάει στην αρχαιολογία, έχω δώσει τα σχέδια από τα παγκάκια … το πολεμάω τέσσερις μήνες. Ένα απλό έργο θέλει τέσσερις πέντε μήνες για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε . Υπάρχουν και κάποια άλλα έργα , μεγάλα, που θέλουν πάρα πολύ καιρό, γιατί τα αρμόδια όργανα πρέπει να πάρουν απόφαση , σύντομη και γρήγορη. Τώρα, ένα έργο απλού καθαρισμού είναι πολύ πιο εύκολο.

Νίκος Παπαδάτος: Εμποδίστηκε κάτι στο έργο σας από τον Covid;

Θ.Αλυσανδράτος: Εμποδίστηκαν πάρα πολλά. Εμποδίστηκε να γίνονται σωστά συμβούλια. Μέσω ιντερνέτ δεν γίνεται σωστή δουλειά. Πρέπει να είμαστε δια ζώσης. Εμποδίστηκε ο κόσμος να έρχεται να λέει τα παράπονά του , γιατί δεν έμπαινε κόσμος στα γραφεία.

Νίκος Παπαδάτος: Έχετε σκεφτεί ποτέ να υποβάλετε παραίτηση;

Θ.Αλυσανδράτος: Όχι, γιατί θέλω να πολεμήσω για αυτό που βγήκα, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο κόσμος , για ό,τι  μπορέσω να συμβάλλω για ένα καλύτερο Αργοστόλι. Άρα, δε θα το παρατήσω τώρα. Θεού θέλοντος να τελειώσει η θητεία μου θα δούμε τι θα κάνουμε.

Αποστολία Αντωνάτου: Έχετε σκεφτεί να διεκδικήσετε κάποια άλλη θέση ;

Θ.Αλυσανδράτος: Το έχω σκεφτεί… αργότερα … όχι τώρα.. μόλις τελειώσει η θητεία μου. Έχω σκεφτεί να είμαι σε κάποιο πόστο που να είμαι πιο ενεργός , πιο κοντά στους πολίτες και να κάνουμε έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Ελευθερία Διλάλου : Τι διαφορά έχει ένας δημοτικός σύμβουλος από έναν τοπικό;

Θ.Αλυσανδράτος: Ένας δημοτικός σύμβουλος μετέχει στο δημοτικό , που μπορώ να μετέχω κι εγώ ,για θέματα που αφορούν την Κοινότητα Αργοστολίου . Ο δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να επέμβει στο τοπικό συμβούλιο, μόνο να παρακολουθήσει.

Γεράσιμος Γιατράς: Έχετε σκεφτεί ποτέ σε μια δύσκολή κατάσταση ότι κάποιος άλλος θα ήταν καλύτερος από εσάς ;

Θ.Αλυσανδράτος: Αυτό δε θα το σκεφτώ εγώ… θα το σκεφτεί κάποιος άλλος . Γίνονται εκλογές και βγαίνει ο Πρόεδρος. Αυτό το κρίνει ο κόσμος και αυτός θα μου πει αν πέτυχα ή απέτυχα στο τέλος. Αυτό στον εαυτό μου εγώ δεν μπορώ να το πω. Προσπαθώ για το καλύτερο .

Να πω εδώ πως η Κοινότητα μας έχει κάνει κάποιες κοινωνικές δράσεις όπως προσφορά τροφίμων στο Ορφανοτροφείο, προσφορά σχολικών ειδών στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου , συγκέντρωση τροφίμων τα Χριστούγεννα για ορισμένες κοινωνικές ομάδες , προσφορά τροφών στο Ark . Προσπαθούμε να έχουμε κοινωνικό έργο , εκτός από γνωμοδοτήσεις.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ , κύριε Αλυσανδράτε !

 

 

2 comments

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη αυτή που πήραμε από τον κύριο Αλυσανδράτο ! Ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας αφιερώσατε!

  2. Με τη συνέντευξη του κ. Αλυσανδράτου ήρθαμε πιο κοντά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αντλήσαμε χρήσιμες πληροφορίες για σχέδια έργων που θα γίνουν στον δήμο μας στο μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο που μας διαθέσατε!

Leave a Reply