Ουκρανία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πευκοδάσος στην Ουκρανία

Τι αναπτύσσεται στην Ουκρανία;

Στην Ουκρανία υπάρχουν έλη, στέπες και δάση. Συνολικά το 16% της επιφάνειας της χώρας είναι δασική. Δάση αναπτύσσονται, για παράδειγμα, στους λόφους αλλά και στα Καρπάθια, τα ψηλά βουνά στα δυτικά. Εκεί βρίσκονται ακόμη μερικά από τα τελευταία αρχέγονα δάση της Ευρώπης. Τυπικά είδη δέντρων στην Ουκρανία είναι το πεύκο, η οξιά, η σημύδα, η βελανιδιά, η ιτιά, η τέφρα και η ερυθρελάτη. Οι στέπες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας. Εκεί αναπτύσσονται κυρίως χόρτα.

Ποια ζώα ζουν στην Ουκρανία;

Οι τυπικοί κάτοικοι της ουκρανικής στέπας είναι ο Στικτός Λαγόγυρος, το κουνάβι της στέπας και τα άλογα Πρζεβάλσκι. Είναι τα μόνα είδη άγριων αλόγων που έχουν επιβιώσει. Κάποτε είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά έχουν επανεισαχθεί με επιτυχία, μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία.

Οι ξηρές περιοχές φιλοξενούν επίσης σαύρες και φίδια, ενώ τα δάση φιλοξενούν αρκούδες, λύκους, ελάφια, αγριογούρουνα και ρακούν. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 110 είδη θηλαστικών και 21 είδη ερπετών.

Στικτός Λαγόγυρος
κουνάβι της στέπας
άλογα Πρζεβάλσκ

 

 

 

 

 

 

 

 

ερωδιοί
Κορμοράνος

Υπάρχουν πουλιά και στην Ουκρανία;

Φυσικά και υπάρχουν πουλιά που πετούν στην Ουκρανία! Έχουν εντοπιστεί περίπου 400 είδη. Σε αυτά περιλαμβάνονται ερωδιοί, φασιανοί, γερανοί, πελαργοί, πάπιες, χήνες και κύκνοι. Τα αρπακτικά πουλιά αισθάνονται επίσης σαν στο σπίτι τους στις πιο ορεινές περιοχές της χώρας και, φυσικά, οι γλάροι, οι πελεκάνοι, οι κορμοράνοι και άλλα υδρόβια πουλιά στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Ακανθίας

Υποβρύχιοι κόσμοι στη Μαύρη Θάλασσα

Με τη μεγάλη ακτογραμμή της στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία διαθέτει επίσης έναν πλούσιο υποβρύχιο κόσμο. Εκτός από τα ψάρια, η Μαύρη Θάλασσα φιλοξενεί επίσης δελφίνια, σαλάχια, μέδουσες, μύδια, σφουγγάρια και καβούρια. Ακόμη και ιππόκαμποι συγκαταλέγονται στους κολυμβητικούς κατοίκους της Μαύρης Θάλασσας. Και υπάρχει ακόμη και ένας καρχαρίας, ο ακανθίας, που ζει στη Μαύρη Θάλασσα. Απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση. Έχει κυνηγηθεί πάρα πολύ και αναπαράγεται μόνο αργά.

 

 

 

Leave a Reply